https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Klub študentov Lendava poskrbi, da mladim v občini ni dolgčas

18.3.2014  

Klub študentov Lendava združuje študente in dijake na območju Lendave. Klub pušča močan pečat  v domačem okolju, saj pomembno prispeva k izobraževanju in družabnemu življenju mladih. Nikakor pa ne gre izpustiti tudi njegove dobrodelne note, s katero pomaga tudi drugim. Lahko bi rekli, da bi brez tega kluba lendavsko dogajanje namenjeno mladim bilo precej okrnjeno. Pogovarjali smo se s predsednikom Petrom Pallerjem.


 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

 

Peter je predsednik kluba že štiri leta, torej dva mandata. A kot pravi, imajo sedaj v klubu precej mladih obrazov, tako se tudi on počasi želi umakniti, ter predati vodenje v roke mlajšim, da si pridobijo nove izkušnje. Sam se bo usmeril v druge projekte – Mansardo. Klub obstaja od leta 2001 in v tem času so organizirali veliko dogodkov in aktivnosti za mlade, večjo aktivnost pa je opaziti predvsem v zadnjih letih. Pred klubom so bila druga društva – eno takih je društvo Dum, ki je organiziralo tudi festival Adijo poletje, ki je bil v teh koncih dobro znan in tudi obiskan. Zatem je festivalOpen Smile Jam nasledil to prireditev in tudi pri tem sodeluje klub. Gre za glasbeni dogodek namenjen predvsem mladim lokalnim bendom, da se  predstavijo.

"Odi na froč"

K tradicionalnim klubskim dogodkom se štejejo tudi Halloween brucovanje, ki poteka že od samega začetka kluba in je tekom obstoja menjaval lokacije:od Torcide do Tuša in sedaj v Mansardi.  Dogodek Odi na froč – kar pomeni pridi na špricer je tudi dobro znan: »Ob tem dogodku se zberemo v Mariboru, kjer imamo degustacije vin pri stari trti in v mariborski kleti. Je tudi priložnost za srečanje Lendavčanov,« pravi Peter. Radi pa se družijo tudi ob njihovi največji prireditvi, tj. študentski Bogračfest v Mariboru, ki bo letos že 11. zapovrstjo.  Gre za veliko prireditev, saj se je po besedah Pallerja dogodka v enem dnevu udeležilo okoli štiri tisoč ljudi.

Zadnja leta prirejajo dobrodelne akcije, v katerih zbirajo sredstva za tiste, ki jih najbolj potrebujejo. Zbirali so igrače, ki se več ne rabijo, da so jih podarili naprej. Konec lanskega leta na koncertu Vlada Kreslina zbirali za nakup dvigala za gibalno ovirane osebe za lendavsko osnovno šolo. Prav tako priredijo akcije osveščanja študentov o raznih boleznih, npr. o AIDSU. V preteklosti so izvajali tudi pred izbor za Rock Otočec, sicer organizirajo razne koncerte in tako mlade izvabijo ven, vstran od družabnih omrežij. Ne morejo tudi mimo irskega St. Patricks dneva, ki ga proslavijo tudi v Lendavi.

Dogodki Kluba Študentov Lendave bogatijo kulturno in glasbeno življenje mesta

Za kulturne, glasbene in športne dogodke poskrbijo tudi poleti, tudi za širšo publiko, ne le za študente. Tako pravi Paller: »Imeli smo filmske večere, naredili smo preprosto sceno in dober ambient. Včasih je potrebno malo, da se ljudje imajo lepo. S takim programom se povezujemo z znamko Poletje v Lendavi, v kateri tudi mi kot klub sodelujemo.« Sicer pa se tudi tak kot vsi drugi klubi za mlade v današnjem času vzporednih virtualnih svetov srečujejo z željo, da bi na njihove dogodke prišlo več mladih, kot alternativa času, ki ga preživijo za računalnikom ali pametnim telefonom. Paller: »Vedno poudarjamo, da smo odprti za nove ljudi, nove ideje. Mladim manjka elana, s katerim bi prišli do nas, da bi jim v klubu pomagali do uresničitve njihove ideje.« Vendar kot opaža Paller, to ni le problem Kluba študentov Lendava, ampak vsesplošno v Sloveniji in širše: »So mladi, ki so ambiciozni in aktivni, je pa tudi veliko pasivne mladine.«

Najpomembenjša je improvizacija

Kot klub pa sodelujejo tudi na drugih lokalnih dogodkih, kot soorganizatorji, ali podporni členi. Eden takih je nogometni turnir v Dobrovniku, potem festival Tepih na paleti, kjer gre za metal sceno, v preteklosti pa so sodelovali tudi na Mokrem petku v Kobilju. Sicer pa brez dobrega bograča ne gre. Tako se jih je že prijel sloves dobrih kuharjev in jih na svoje prireditve z loncem, kuhalnico in dobrimi sestavinami povabijo tudi drugi klubi po Sloveniji. Paller pravi, da so taki dogodki pomembni tudi za sklepanje prijateljstev. Sicer pa je tudi njemu obdobje predsedovanja prineslo nemalo le-teh. Srečujejo se tudi na regijskih srečanjih klubov, kjer si izmenjavajo dobre prakse in skupaj rešujejo težave. Sicer je Petru osebno predsedovanje prineslo: »Naučil sem se veliko glede same organizacije, saj pogosto ne gre vse gladko, ampak je na koncu najpomembnejša improvizacija.«

Ko sem sogovornika za konec vprašala, kakšen se mu zdi lokalni pomen kluba, je takole odgovoril: "Moja vizija je bila spraviti klub na dober glas, želel sem razširiti vest o njem, zato smo se tudi začeli pojavljati na večjih dogodkih v preteklosti, saj dobimo finance in bi bilo sporno, da jih ne bi uporabil. To nam je uspelo, saj smo eno najaktivnejših društev v občini."

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.