https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Spomnili so se na pregnane Jude iz Murske Sobote

Murska Sobota, 26.04.2024 ob 10:30  

Na soboškem židovskem pokopališču je danes potekala slovesnost ob 80. obletnici dneva, ko so iz sinagoge odpeljali predstavnike soboške judovske skupnosti.

Murska Sobota je nekoč imela številčno judovsko skupnost, imeli so tudi svojo sinagogo na Lendavski ulici. Vzpon nacizma med drugo svetovno vojno ni prizanesel niti njim. V noči na 26. april 1944, je soboška skupnost bila nasilno odvedena do sinagoge, od tam pa deportirana v koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau.

Letos mineva natanko 80 let od te usodne noči, zato je Mestna občina Murska Sobota organizirala slovesnost. Udeleženci so se zbrali na Židovskem pokopališču v Murski Soboti, ki se nahaja na Mali novi ulici, nekaj sto metrov od osrednjega soboškega pokopališča, na poti proti bolnišnici.

Zbrane je nagovoril MMag. Elie Rosen, predsednik Judovskega združenja Slovenije – skupnost tradicionalnih Judov. V govoru je opomnil na ta boleč trenutek v zgodovini in opomnil na pomembnost tovrstnih obeležij, da se zgodovina ne bi ponovila. Dogodka se je udeležil tudi župan Mestne občine Murska Sobota, Damjan Anželj.

Danes na nekoč živahno judovsko skupnost v Murski Soboti spominjajo le še ohranjeni deli Židovskega pokopališča ter spominsko obeležje na Lendavski ulici. V središču mesta pa od leta 2019 pred hišami soboških družin Berger, Hahn in Frim stojijo tlakovci spomina, t.i. spotikavci, ki simbolizirajo spomin na nekdanje prebivalce in življenje judovske skupnosti v Murski Soboti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2024 ob 10:53 smrkci gost

      Lepo in prav ampak dan danes judje (židje) vodijo celi svet ker so najbolj bogati.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2024 ob 13:36 gost

        Saj pa se v Sloveniji vse obeača na glavo. Zločinci-titoisti postajajo človekoljubi, človekoljubi pa zločinci. Golobovi titoisti so nas odpeljali v Švico in pravi, da se sedaj Švica ravna po nas kot drugi Švici. Ta gesta, ko je Anželj položil venec v spomin na pregon židov in mnogo drugih podobnih gest kaže, da so nasledniki in potomci titoistov brez sramu. Ne položijo pa vencev na mesta kjer so njihovi politični in genski predniki zagrešili zločin-genocid nad slovenskim narodom. Še več, pravijo, da je to bilo humana evtanazija ljudi kateri so se jim zoperstavljali temu, da bi prevzeli absolutno oblast in premoženje, tudi teh židov katere zdaj častijo. Razumi kdor mora, jaz razimem, saj vem, da so ttitoisti brez človeške morale etike, časti, sramu, kar drugačemisleči vsak dan občutimo na naših plečih, ko prejemamo njihove sodne in državnoupravne odločitve, ki so vedno negativne v našo škodo.

        14 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2024 ob 17:03 Karel K. gost

        Šele zdaj sem opazil, da se nisem podpisal pod svoj komentar, se opravičujem, tebe pa itak Karlek iritira, rajca psihološko in patološko. O Džaože, saj si le ti napisal protitoistične komentarje pod večimi nicki. Lepo bi bilo, če danes nebi bilo potrebno govoriti o titoistih in titoizma, vendar sm še vedno v rušenju tega zločinskega političnega sistema izpred leta 1990 prenešenega v samostojno Slovenijo. Tisti kateri vemo, kako se je živelo in upravljalo z državo pred letom 1990 vemo-občutimo, da je danes tudi na današnji dan vse isto kot je takrat bilo. In to je Titoizem takratni in sedanji pod vodstvom naslednikov-potomcev.

        4 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2024 ob 17:36 Karel K. gost

        Džaože, enkrat si že zapomni, vem, da je to za tebe misija nemogoče, saj kar prebereš, že naslednji trenutek več ne pomniš, da je Janša tvoj, ne pa moj. Jaz nimam tutorja kot ti. Ti in tvoji ste ga vzgojili in izobrazili, zato počne iste vragolije kot vi.

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2024 ob 17:49 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐄𝐬𝐡𝐨𝐩𝐂𝐫𝐚𝐳𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2024 ob 17:49 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐄𝐬𝐡𝐨𝐩𝐂𝐫𝐚𝐳𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.04.2024 ob 14:31 žid gost

      Judov nismo pregnali le preselili smo jih v njihovo obljubljeno deželo kot izvoljeno ljudstvo, kar smo jih naučili se lepo dandanes vidi v palestini, ki je demokrati nočejo priznati !?

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.04.2024 ob 14:52 CELJAN gost

      POSLANEC REBRŠEK JE IDIOT IN IDIOT BO OSTAL ZA VSE VEČNE ČAŠE.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.04.2024 ob 18:04 gost

      Januš grozni pa danes z Madžarom orbanom na zboru desnih skrajnežev Evrope delajo strategijo kako uničiti Evropo. Isto kot pred drugo svetovno vojno Hitler hujska proti drugače mislečim od njega. Najhujše zlo v zgodovini so vedno bili in bodo skrajni desničarji. Keri se skrivajo za vero in se imajo za največje kristjane.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.04.2024 ob 21:29 navadni cigan gost

      V Lendavi obeležili 80. obletnico začetka množičnih deportacij Judov iz Prekmurja, tam ne morem komentirati ampak mađarar si se mi zameril, židje so ti več vredni kot PREKMURCI !

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.