https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Brezposelnost v Pomurju nižja že peti mesec zapored

10.07.2012 ob 12:28  

Trend nižanja brezposelnosti se nadaljuje že pet mesecev, a ne zaradi povečanja števila prostih delovnih mest. V pomurski regiji se je v enem letu znižala za 7,2 %.


Junija se je brezposelnost v Sloveniji zmanjšala že peti mesec zapored. Ob koncu junija je bilo tako pri Zavodu RS za zaposlovanje (Zavod) prijavljenih 105.630 brezposelnih oseb, 1,1 % manj kot maja 2012 ter 1,4 % manj kot junija 2011. V šestih mesecih letos so pri Zavodu zabeležili 5,1 % manj prijavljenih brezposelnih oseb kot v enakem obdobju lani.

Kdo so novoprijavljeni brezposelni …

Junija 2012 se je na novo prijavilo 6.189 brezposelnih oseb, kar je 4,4 % manj kot v maju 2012 in 4,1 % manj kot junija 2011. Med novoprijavljenimi je bilo 614 iskalcev prve zaposlitve, 1.597 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 2.967 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Ob pregledu prvega polletja letošnjega leta se je pri Zavodu na novo prijavilo 44.948 brezposelnih oseb, kar je 5,1% manj kot lani v enakem obdobju. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je pri Zavodu prijavilo manj iskalcev prve zaposlitve (-18,1 %), kot tudi manj trajno presežnih delavcev in brezposelnih zaradi stečajev (-11,8 %), brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas pa se je prijavilo za 3,8 % več.

Trend v Pomurju

Junija 2012 se je v območni službi Murska Sobota brezposelnost v primerjavi z majem znižala za 1,8 %, v primerjavi z junijem 2011 pa je nižja za 7,2 %.

Foto: Zaposlitveni sejem 2011 (Arhiv pomurec.com)

Brezposelnih več žensk in starih od 25 do 39 let

Delež mladih do 24. leta starosti, delež iskalcev prve zaposlitve in delež brezposelnih z najnižjo izobrazbo so se medmesečno še naprej zmanjševali. Glede na predhodni mesec so se povečali deleži brezposelnih žensk, delež brezposelnih v starosti od 25 do 39 let in v starosti od 40 do 49 let ter delež dolgotrajno brezposelnih.

Povprečni čas brezposelnosti se je junija 2012 podaljšal tako v primerjavi z mesecem prej kot z enakim mesecem preteklega leta. Ob koncu junija 2012 je bila brezposelna oseba v povprečju brezposelna 1 leto, 11 mesecev in 4 dni, konec junija 2011 pa dva meseca in 8 dni manj, to je 1 leto, 8 mesecev in 26 dni.

Prostih delovnih mest občutno manj kot pred enim letom

Delodajalci so junija prijavili najmanj prostih delovnih mest v letošnjem letu, in sicer le 12.996 prostih delovnih mest, kar je 8,8 % manj kot maja in 32,8 % manj kot junija lani.

    Komentarji

    1. gost
      10.07.2012 ob 12:39 realist gost

      Zato pa smo izvolili naše dobre župane! Gospod župan Štihec, ali se o ton tudi kaj pogučavlete?? Ali pa se samo štukate keri de večji kos torte domau neso??? Folk nema službe, vi se pa pogučavlete kakšne spomenike in časopise mo meli v soboti (med drugim) Neven kak si sploj eni v občini na cesto vuplejo..

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.07.2012 ob 12:59 Kunila gost

      ja ja...jaz sem 2 leti iskal delo po pomurju (končana fakulteta za računalništvo in 10 let delovnih izkušenj). Po tem ko sem ugotovil da so vsa delovna mesta vnaprej zasedena z sineki, hčerami, prijatlji in podobno mi ni kaj drugega ostalo kot pa prijeti za dela katere sinčeki in hčerkice nočejo delati...zdaj delam kot čistilec po podjetjih....in se sprašujem zakaj sem jaz sploh študiral saj bi to delo lahko opravljal z osnovno šolo ne pa da sem dipl. ing. čistilec...žena pa je mela "srečo" ker dela v šparu na mesnih izdelkih..čeprav ima diplomo na ekonomski (dipl oec)..pač nimava "pravega" priimka in ne poznava prave ljudi....glavno ka njena šefica ima osnovno šolo končano..ampak možek je pač svetnik ;)

      21 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.07.2012 ob 13:32 realist gost

      Pišite na občino in jih sesujte z papirji! Verjamem ka je težko. Eni ne najdete dela na občini pa se prepirajo o bledarijah za ketere se samo na veliko zapravlja denar. Štihec in mestni svet nam dajejo samo stroške, kateri bodo iz leta v leto višji. MAFIJA POKVARJENA z županom na čelu! Kak vas ni sram!!!!

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.07.2012 ob 18:57 lizika gost

      naš ajta pa bi prckali sakši 2 vőri, samo se mama vkrej držijo.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.07.2012 ob 20:37 matjaz 07 gost

      zakaj govorite take neumnosti ce pa to ni res in zmeraj samo zaposlujete trgovce ali pa gostince in nimam rad ce kdo laze kakor vi lahko je vas sram ne pa oboge delavce ko delajo pa pol nic ne dobijo place ali pa opravnine ukrepi inspektor za delo in zavod za zaposlovanje pa NIČ se jim jebe za boge delavec tako je pac to v nasi samostojni Sloveniji da vsi lazejo zavod. kadrovske sluzbe ITD

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.07.2012 ob 21:47 ! gost

      Dir. Srešova, zakaj je manj prijavlenih na zavodi??? odišli so v tujino delat in so si sami najšli službo, brez vas in vaših svetovalk!!! Kak pravi predhodnik, nemamo vsi dir. po zavodaj, županov in svetnikov. V javnih delih po občinah in šolah ste zaposlili samo znance in prijatelje in nobenega reveža. Sram vas je lejko. vaša rodbina in prijatli imajo vsi dobre službe, pa Štihcovi tudi, pa še bi lekjo našteval en teden.......; STE KAJ UKRENILI???? PREDOLGO STE ENI IN ISTI NA TAKŠNIH DOBRIH DELOVNIH MESTIH!Isto sranje v podjetjih, samo veze in vezice in vse vnaprej predvideno in VI, ste kaj ukrenili? NIKA..../(((( NE UKREPA NIHČE KOT PRAVI MATJAZ 07.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.07.2012 ob 12:38 blabla gost

      Vsi samo neka đoučete.. Nemo pravo, ka so fajni časi ale službe se tudi dobijo izven Pomurja. Ge se vsaki den vozin z Ms v Mb v službo pa mi nika ne falij. Ležej je doma ta ležati pa se smiliti samomi sebe.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.