https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

OZS opozarja na težave podjetij in obrtnikov zaradi propadlih dolžnikov

18.07.2012 ob 7:33  

V Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) so ogorčeni nad stanjem v državi, saj ta po njihovem mnenju ne deluje v smeri spodbujanja podjetnikov in obrtnikov. V zadnjih nekaj letih jih je namreč kar nekaj propadlo, saj so poslovali s partnerji, ki jim niso poravnali dolgov, sami pa niso bili upravičeni do vračila davka na dodano vrednost (DDV).


Podjetniki in obrtniki lahko svojo obveznost z naslova DDV zmanjšajo šele po prisilni poravnavi ali stečaju njihovih dolžnikov, sami pa so zaradi likvidnostnih težav pogosto prisiljeni prenehati s poslovanjem že pred njihovimi dolžniki, pojasnjujejo na OZS.

Davčni zavezanci sicer znesek obračunanega DDV lahko zmanjšajo, če na podlagi pravnomočnega sklepa sodišča o zaključenem stečajnem postopku ali o uspešno zaključenem postopku prisilne poravnave niso delno ali v celoti poplačani. V primeru, ko upnik kot poslovni subjekt propade pred svojim insolventnim dolžnikom, pa bi imel možnost zaprositi za vračilo DDV le kot fizična oseba, in sicer po prenehanju njegove identifikacije za DDV.

"Čeprav je na tem področju trenutno pravna praznina, to ne pomeni, da že sama uporaba osnovnih načel sistema DDV ne bi omogočala pristojnim organom, da bi ravnali v duhu davčne nevtralnosti tudi po prenehanju identifikacije za DDV in denar nekdanjim davčnim zavezancem enostavno vrnili," so poudarili na OZS.

Iztok Mohorič iz Svetovalnega centra OZS ob tem opozarja, da za odpravo teh težav ni nujna sprememba zakonodaje, temveč zgolj pravilno izvajanje že obstoječe zakonodaje. Ob tem pojasnjuje, da takšno izvajanje terja tudi sodna praksa Sodišča EU, ki pa je naše upravno sodišče ne spremlja.

Sprememba zakonodaje pa je po mnenju OZS nujna pri odpisu neplačanih terjatev. Obstoječi zakon namreč omogoča oslabitev neplačanih terjatev, dokler nad dolžnikom ni zaključen insolventni postopek.

    Komentarji

    1. gost
      18.07.2012 ob 9:22 gost gost

      Opozarjajo Naj nekaj ukrepajo. Ne pa glavno da samo članarino kasirajo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.07.2012 ob 11:21 čiba gost

      Znam da je kriva zakonodaja.Naj več so pa krivi delodajalci,ker sodelujejo z TAJKUNI IN MAFIJO.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. smrt
      18.07.2012 ob 11:23 smrt

      Pavlinjek se nemre sprijazniti z dejstvom da je ukinjeno obvezno članstvo OZS in nede več telko € za njihove velke plače

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.07.2012 ob 17:38 čika-Pajo gost

      Vsakši ka ma malo v glavi zna ka pomeni šparanje.Če bom zdaj ge začo šparati de drugi telko menje dobo. Se pravi ka pomeni šparanje-iskanje dela in tistih ka falej delajo. Po drugom kraji se privatniki še bole pa njihovi delavci selijo v Avstrijo ge so za enako delo dosta bokše plačani.Doma pa še itak ostane fuš. Šparanje je dobro če šparamo tak da si vsi breme šparanja porastalamo ne pa tak ka bom zdaj kda ge šparam delavci znižo plačo ge bom ša še izda mel telko kak prle.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.