https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Forum romskih svetnikov v znamenju razkola s Svetom romske skupnosti

28.07.2012 ob 8:00  

Na včerajšnji redni seji Foruma romskih svetnikov v Trebnjem so sklenili, da bodo za razčiščenje sporov s Svetom romske skupnosti, kateremu očitajo nesodelovanje, korupcijo in tudi neupoštevanje predstavnikov foruma, izsili izredno sejo. Če omenjeni svet foruma ne bo enakopravno obravnaval, pa ga bodo njegovi člani kolektivno zapustili.


Seje se je v vlogi novoizvoljenega predsednika vladne komisije za romska vprašanja prvič udeležil tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, ki je povedal, da se je danes pokazala precejšnja razklanost znotraj romske skupnosti in spor med Forumom romskih svetnikov ter Svetom romske skupnosti.

Pozdravil je sklep, da člani foruma niso že danes kolektivno izstopili iz omenjenega sveta, temveč da bodo sklicali sejo, na kateri se bodo z njegovimi predstavniki pogovorili o odprtih in perečih vprašanjih. Predpogoj za uspešno reševanje romske problematike je namreč večje poenotenje znotraj romske skupnosti, je še dejal Bogovič.

Kot je predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš po seji pojasnil za STA, so člani foruma enotni, do razkola pa je prišlo zaradi dominantnosti članov Sveta romske skupnosti, ki za enkrat več glasov prekašajo člane foruma.

Za tako stanje člani foruma krivijo zakon o romski skupnosti, danes pa so tudi predlagali, da bi začeli postopke za spremembo njegovega 10. člena, ki predpisuje tako sestavo sveta in zgolj temu daje pravico uradnega zastopanja Romov, je dodal predsednik foruma.

V kolikor se zadeva in stanje ne bosta uredila, bodo Romi, ki razmišljajo drugače in menijo, da bi se morali sami vzpostaviti kot politični subjekt, prišli na ulice, je še opozoril Rudaš. Člani foruma so se na seji seznanili tudi z rezultati zadnjega vladnega razpisa, ki letos za sofinanciranje 18 projektov ureditve osnovne komunalne infrastrukture v romskih naseljih - od teh 11 na območju jugovzhodne Slovenije - namenja 2,5 milijona evrov.

Ob tem je vodja službe za narodnosti Stane Baluh opozoril, da bi se občine z romskim prebivalstvom za ureditve romskih naselij in podobne projekte lahko prijavile tudi na evropske razpise, hkrati pa je poudaril, da bi morale pri sestavljanju prijav, ki so po njegovem pogosto nepopolne, bolj paziti.

Med drugim so romski svetniki včeraj obravnavali tudi poročilo o polletnem poslovanju foruma in ugotovili, da ta letos še ni imel prihodkov. Kot je poudaril Rudaš, pa bodo za dobro Romov, če bo treba, delovali tudi dobrovoljno.

    Komentarji

    1. gost
      28.07.2012 ob 8:48 ex gost

      Ja Rudaš ka si pa tij v žep spravo deset tisoc eu pa je nika nej.Tij si največje špijon.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.07.2012 ob 10:05 gost gost

      Nekda so tej skupaj držali. Pa jih je zgleda denar čisto pokvaril.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.07.2012 ob 15:27 hh gost

      CIGANE ZE MED SEBOV KRADEJO HAHA

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.07.2012 ob 16:41 trn v peti gost

      gost- ex. ti si pa sigurno iz Romskega klana,ki na leto pospravlja tudi do 500,000 uerov v žep , pa si ga delite z Balkanskimi Romi Ackoviči in Đuričuvi. Ja res- veselo bo spet na Romskem taboru!!!! - priložnost za kupovanje nezakonitih stvari ; diplome , orožje itd....

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.07.2012 ob 17:02 brezposelni gost

      Ups, splača se biti član CIGANSKEGA KLANA z talonom 500,000 evrov. Objavite pogoje za članstvo!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.07.2012 ob 17:44 ultra rom gost

      Če se ukine ciganski klan, bo veliko romskih družin lačnih! ti pa lepi med njimi -radio spaka!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.07.2012 ob 19:59 kl gost

      trn v peti@ Ko berem malo kaj si napiso,si se marsikaj zmoto.Vidim da ti nekaj ne ni ok,sai diplome so iz učenja naredili niso pa kupovali,vidim da ti to gre v nos:)Rudaš želi v SLO bit ROMSKI PAHOR da bi zavajal ljudi kod jih zavaja,sam ljudje nevejo drugo plat zgodbe,če bi vedli kaj se dogaja za hrptom bi že malo drugače blo.Stem želim povedat da je čist bw kom o takši al drugačni zgodbi.Vsi pa vemo svoje pa si mislimo svoje,pride 1x resnica na dan.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.07.2012 ob 22:59 sobočanka gost

      Mislim,ka Rudaš in Pahor imata nekaj istih lastnosti; sta zmeraj dobro urejena in načelna. Kor sobočanka sem ponosna na oba!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.07.2012 ob 15:48 rudek gost

      Folk , stvar okoli svetnikov , ki se gibajo v krogu Rudeka je zelo resna. Dobro bi bilo , da razčistijo oni med sabo. Naj ne bo njihova tema razprav vedno kritiziranje drugih romskih organizacij in aktivistov. Čas je da se fantje malo zresnijo in spametujejo. Saj se vedejo ,da so pomembni samo oni. Pustite druge na miru in ne iščite vzroke za svoje napake pri drugih. Rudek se pa mora zavedati , da bo moral spremeniti taktiko svojega načina dela. In dobro bi bilo , da folk ve , da Rudekov forum ni član Sveta romske skupnosti. Člani Sveta so nekateri romski svetnikii. Rudek ljudje si zaslužijo , da jih nehaš zavajat. To že predolgo traja in folk ti več ne verjame.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      27.11.2012 ob 5:25 mišo.kovač gost

      kaj romi sploj želimo to prašanje bi bi mogo postaviti vsak rom v zvezi romov slovenije gdor laja proti rudašu dobi na razpisu več denarja samo tako si priljubjen član zveze po mojem bi to cigansko bando odpeljali v maribor oziroma v kramatorij potem bi med rome vladal pravični mir samo sipoglente kaj so napravli za rome po mojem nika za sebe in ciganske tajkune pa je zaskrbljeno oni okvarjajo sami seboj kasirajo ogromno denarja pa ni važno ali so od sveta rom-skup-. foroma ali zveze romovs samo si poglente mucov imperijem to v sloveniji nema nišče ali pa so samo trije milan kučan.muc in jankovič pa sem prepriča da imam prav ali ste morda vi drugega mnenja dokažite nasprotno ali pa velja to ni sovražno mnenje tukaj gre za romsko prebivalstvo slovenije ki tako ali drugaće živi slabimi pogojami ali se sloh zavedate vi kiste navelikem položajem'''''''''''''''''

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      27.11.2012 ob 7:14 florida loratadin gorčko gost

      nismo vsi romi enaki nekateri bi povedali če kaj hočeš doseči moraš živeti kot rom o kakšnem romu torej o kakšnem romu je reč je morda to muc-rudaš strojanov mirko saj takšnih ali drugačnih romov je dovolj kaj vse moramo romi poslušat razne ne prijetne kometarje zaradi teh oseb prosimo jih da prenehajo neprijetno politiko in se lotijo dala ki bo korisno za vse rome saj vemo da to zmorejo in to jim je tudi dolžnost ne pa se okvarjajo samim seboj more priti do spremembe drugače se romam piše slabo to ni hecno nimamo nič proti če ste obokatili na račun romov zdaj je čas nekaj naredite tudi za nas ali pa vas prosimo da svoja mesta prepustite drugim saj v sloveniji živimo tudi pošteni romi kateri smo pripravljeni za odgovorne funcije pa zaslužek ni tako slab mar ni tako ali pa ostane vse po starem potem smo prepričani da se vam bo slabo pisalo mar ne to pomeni goottoovi stee

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.