https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

OZS predlaga vključitev poglavja o sivi ekonomiji

Ljubljana, 02.08.2012 ob 8:00  

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so prepričani, da bi bil ukrep za zmanjšanje sive ekonomije eden izmed ključnih za spodbuditev gospodarskega razvoja, predvsem obrti in malega podjetništva, zato predlaga, da se v tretji paket ukrepov za spodbujanje gospodarstva nujno vključi tudi poglavje o sivi ekonomiji.


OZS znova opozarja na negativne posledice sive ekonomije v Sloveniji, ki jih občutijo zlasti obrtna, mikro in mala podjetja, saj nelegalno opravljanje nekaterih dejavnosti zanje predstavlja nelojalno konkurenco. Kot so navedli v včerajšnjem sporočilu za javnost, se obseg sive ekonomije v Sloveniji v zadnjem desetletju giba med 27 in 29 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), kar pomeni približno 10 milijard evrov neevidentiranega prometa letno.

Država se v zadnjem obdobju sooča tudi s pojavom sive ekonomije s strani podjetij, ki trajno ali občasno opravljajo storitve v Sloveniji - gre za podjetja iz držav EU. Z vstopom Hrvaške v EU pa se utegne obseg sive ekonomije po oceni OZS še povečati. "Zagotovo lahko pričakujemo, da se bo prihodnje leto ta negativen pojav še povečal, ko bo sosednja Hrvaška postala polnopravna članica EU," je dejal namestnik generalnega sekretarja OZS Pavel Sedovnik. Po njegovih pojasnilih nelojalno konkurenco v Sloveniji občutijo predvsem v Prekmurju in na Štajerskem, kjer se zlasti na področju gradbeništva in zaključenih gradbenih del soočajo s pritiski cenejše delovne sile z Madžarske in Slovaške.

OZS državo opozarja, da področje stalnega ali občasnega opravljanja storitev v Sloveniji ni zakonsko urejeno tako kot v nekaterih sosednjih državah, denimo v Avstriji in Nemčiji, in predlaga, da se ga tudi pri nas uredi na podoben način. Kot je poudaril Sedovnik, Avstrija sodi med države z najnižjim odstotkom obsega sive ekonomije (manj kot 10 odstotkov BDP) in je takoj za Švico, zato bi lahko bila Sloveniji za vzor.

FOTO: siol.net

Namen zakonske ureditve tega področja je po mnenju OZS izključno ta, da se za tuja podjetja zagotovijo enaki pogoji kot veljajo za slovenska in da se vzpostavi evidenca teh podjetij, kar bo omogočilo nadzornim organom, da bodo lahko opravljali ustrezen nadzor tudi nad tujimi podjetji. "Pri zmanjšanju obsega sive ekonomije pa imajo pomembno vlogo tudi potrošniki, ki se odločijo, ali bodo izbrali cenejšega ponudnika na črnem trgu ali profesionalnega ponudnika - obrtnika, ki jim bo po opravljeni storitvi izstavil račun," so poudarili na OZS.

Ob tem so spomnili, da so že leta 2010 vladi predlagali ukrep "vsak račun šteje", ki je predvideval, da bi vsak potrošnik shranjeval račune. V OZS so namreč prepričani, da je eno od učinkovitih orodij zoper sivo ekonomijo tudi ta, da državljani za vsako blago in storitev zahtevajo račun, država pa jih mora potem nagraditi s priznanjem dohodninske olajšave.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.08.2012 ob 9:26 XY123 gost

      Končno se strinjam s predlogom OGZ, saj je na lendavskem področju nemogoče konkurirati madzarom, ki opravljajo na črno preko posrednika slovenca tesarska in druga gradbeniška dela. Prav tako so nekatera podjetja v lendavi, kjefr delajo madžari namesto domačih ( varis lendava ), ki pri tem madžaru sploh niso zapoosleni. Jih kdo kontrolikra. NIHČE! saj je varis nedotakljiv., ker ga zagovarja PGZ, katere predsednik je sobočan. Vsaj občan ti sam pove,m da so mu streho delali madžari, za bagatelo............; OGZ kje ste, kontrolirajte novogradnje.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.08.2012 ob 11:04 čiba gost

      Siva ekonomija je bila pa vedno bo.Zato je pa kriva zakonodaja ,ker vsi delodajalci kršijo zakon ,če bi delodajalec delavca plačal ,kot si zasluži bi bilo manj sive ekonomije. Gospodarstvo se rešuje z delom in pravičnim plačilom samo to naši delodajalci nočejo videti in slišati.Za sivo ekonomijo so krivi ,bankirji, politiki, deldajalci, mafija in zakonodaja.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.08.2012 ob 20:18 čika-pajo gost

      Što pa vlači Madžare ter ostale delavce iz drugih držav k nam. VI VELKI PRIVATNIKI ! ZAKOJ ? ZATO KA VAM OSTANE V ŽEPAJ VEČJA RAZLIKA ,LIDGE SO PA TUJ NEJ NORI. Te pa se zača zbijanje cene Pod 16 eurov pošteni privatnik nemre delati če seveda plača vse dajatve. Malo se pa lejko tudi zamislite kak se zača izkoriščati deco,dijake študente kerim cilo eni TIŠLARI plačuvlejo 1 euro/voro. NAJPRLE TRBE PRED SVOJIM PRAGOM POMESTI! GELTE KA JE TAK PAJDAŠI PRIVATNIKI?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.08.2012 ob 20:35 s.p. gost

      Cilou si san privatnik, ---.podjetnik, predsdnik takozvane OPZ g. PAVLINJEK vlači madžare, ka gemi delajo za bagatelo v tovarni, na čarno ka se razmimo!!!!!!!!!!!!!! pa tudi madžri mu delajo rušte, pa strehe,pa žlebe na privatnij kučaj. tak g. Pavlinjek, pomesti pred svojim pragom, pa te nan pamet soliti! On nam bi pa kaseral članarino, pameten Pavlinjek, kak drugi podjetniki........;

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.08.2012 ob 21:18 čika-pajo gost

      Kda mo enok gor prišli ka mo začali ceniti lastno delo ,lastne lidi ,lastne izdelke pa da nemo vlačili notrik vse ka je od indri te de nam kumaj začalo iti bokše.Te do meli naši lidge delo.Plače trbe zavarovati oziroma minimalna urna postavka je telko pa talko evrov.Ka ne vidite ka smo napravili v gradbeništvi te je to normalno ka lidke monteri gradbeniki bižijo v Avstrijo seveda za vekšimi plačamo knam pa odijo prek Avstrijskih firm nazaj. Za članarino je pa tak članarino naj plačuvlejo tisti šteri zbornico nucajo-nucamo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.