https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Faraonove sanje - sedem suhih krav

Ljutomer, 09.08.2012 ob 16:39  

Z včerajšnjo instalacijo »Faraonove sanje – sedem suhih krav«, je umetnik Robert Jurak, v Park 1. Slovenskega tabora v Ljutomeru vnesel tudi malo drugačen, umetniški pridih.

V poletnem večeru se je v parku zbralo veliko obiskovalcev, ki so lahko prisluhnili sledeči biblijski zgodbi, ki jih je popeljala v svet sedmih suhih krav.

Moč biblijskih zgodb je v njihovi aktualnosti. Današnja je zgodba o sedmih suhih kravah. Govori o tem, da je Faraon nekoč sanjal o sedmih debelih kravah, ki pa jih požre sedem suhih krav. Pokliče modreca, da mu pojasni sanje. Modrec mu poda razlago o dobrih in slabih časih, ki se izmenjujejo, Faraonu pa svetuje, naj ob dobrih letinah varčuje za slaba leta.

Včerajšnji umetniški dogodek Roberta Juraka govori prav o tej izkušnji in se oglaša kot odmev zvona pred točo, ko se še mogoče da kaj spraviti na suho. Prepletanje različnih izraznih zvrsti lepo podaja našo različnost in sposobnost, da skupaj naredimo nekaj več.

Avtor nam pripoveduje zgodbo iz perspektive modreca, mi pa bi lahko prevzeli vlogo Faraona in to sporočilo sprejeli kot pozitivno.

Robert Jurak uporablja performens, ali drugače umetniški dogodek, kot izrazno sredstvo že od začetka svojega likovnega udejstvovanja. Postavil je tudi nekaj odmevnih kiparskih razstav ter tako dodal veliko pozitivnega in zanimivega umetniškemu utripu Pomurja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.