https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Izgradnja širokopasovnega omrežja na celotnem področju KS Kapela in delu KS Radenci

14.08.2012 ob 8:00  

Izgradnja širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij bo izvedena predvsem na področju krajevne skupnosti Kapela.


Župan občine Radenci Janez Rihtarič, direktor podjetja GVO Edo Škufca in vodja projekta Janez Ivanuša so predstavili projekt izgradnje »hrbteničnega« širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij ter območje »belih lis« (optična vlakna do doma), trase izgradnje, možnosti prijave oziroma priključitve k projektu. Šlo bo za odprto širokopasovno omrežje v obliki optičnih vlaken, za kar so se odločili na podlagi analize podjetja ProFUTURUS d.o.o. iz Maribora. Omrežje bo v lasti občine, tako da enakovredno dostopajo do njega vsi operaterji.

Na podlagi osnovne analize ProFUTURUS so zasledili javni razpis pri Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja in pripravili vlogo. Vloga je bila uspešna, zato so pridobili sredstva iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, največ v višini 1.477 935,12 €. S temi sredstvi bodo tako izgraditi hrbtenično odprto širokopasovno omrežje za 493 gospodinjstev oziroma t.i. belih lis na območju KS Kapele in v treh naseljih KS Radenci - Boračeva, Janžev Vrh, Melanjski Vrh.

Omrežje bo na hrbtenično območje Telekoma priključeno pri Pošti v Radencih. Načrtujejo še izvedbo dveh funkcijskih lokacij – lokacije kjer bo locirana aktivna oprema operaterja in sicer ob gasilskem dom Janžev Vrh in pri OŠ na Kapelskem Vrhu). Vsak objekt, ki bo priključen bo imel od te funkcijske lokacije svojo direktno ovezavo, saj se sistem gradi po principu snopov mikrocevi.

Podjetje GVO je bilo izbrano na podlagi javnega naročila, kot najugodnejši ponudnik. Po besedah direktorja Eda Škufca so si postavili izredno kratek rok za izgraditev omrežja, in sicer tri mesece oziroma 90 dni. Optično omrežje je najboljša možna izbira, ki omogoča neomejene hitrosti prenosa.

Sledil je svečani podpis pogodbe med županom Janezom Rihtaričem in direktorjem izvajalca del Edotom Škufca.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.