https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Pomurski gospodarstveniki slovenskim politikom: Stopite skupaj, zdaj je skrajni čas

Murska Sobota, 03.09.2012 ob 13:09  

"Razmere so preveč resne in gospodarska situacija vse težja, zato enostavno ni več časa za kakršnokoli odlašanje," na slovenske politike apelirajo pomurski gospodarstveniki.

Člani Upravnega odbora Pomurske gospodarske zbornice (PGZ) so na  15. seji obravnavali  aktualne razmere v gospodarstvu. Prisoten je bil tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič.

Kot so ugotovili na seji, je industrijska proizvodnja že četrti mesec v močnem upadanju in je napoved, kaj bo drugo leto, zelo tvegana. GZS je skupaj z regijskimi in branžnimi zbornicami z analizami in ocenami jasno dala vedeti, kakšne ukrepe se od vlade pričakuje, da bo gospodarstvo lažje dihalo.

Štefan Sobočan (desno), foto: arhiv Pomurec.com

"Reforme, ki jih je vlada obljubljala, so bile s strani gospodarstva podprte. Od tega je minilo že šest mesecev, vse analize pa kažejo, da so se razmere v teh zadnjih mesecih drastično poslabšale. Za 40 odstotkov je manj sredstev za internacionalizacijo, zmanjšala so se sredstva za razvoj, davčna bera je manjša, kot je bila načrtovana, pogoji kreditiranja so se zaradi padca bonitet zopet poslabšali, podražili in zaostrili," v imenu pomurskih gospodarstvenikov apel slovenski politiki sporoča predsednik PGZ Štefan Sobočan.

Napovedi za letošnjo jesen so črne

Tudi druge reforme po mnenju PGZ zamujajo in se pomikajo v prihodnost. "Kako bo z reformo trga dela, je velika neznanka, saj sindikati ne kažejo pripravljenosti za popuščanje. Skratka, napovedi za jesen 2012 so zelo črne."

Iz razprave prisotnih pomurskih gospodarstvenikov je bilo izpostavljeno, da se vladi pošlje apel, da je skrajni čas, da politika stopi skupaj za dobrobit celotne Slovenije. Boniteta nam pada, prav tako se je podoba Slovenije  v zadnjih tednih izredno poslabšala, menijo v PGZ. Poslovni partnerji pomurskih podjetij iz tujine namreč dnevno spremljajo in sprašujejo, kaj se v Sloveniji in s Slovenijo dogaja.

"Zahteve gospodarstva pa so jasne. Kar je vlada ob prevzemu zapisala, to naj naredi. Saj se vsi zavedamo, da nobene reforme ne bo, če politika ne bo dosegla soglasja. Razmere so preveč resne in gospodarska situacija vse težja, zato enostavno ni več časa za kakršnokoli odlašanje," so še zapisali v PGZ.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.