https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Generalni sekretar OECD poudaril pomen mladih pri napredku

04.09.2012 ob 12:36  

Generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria je na nedeljskem poslovnem kosilu na Bledu poudaril, da imajo tudi mladi pomembno vlogo pri spremembah in napredku. Poslovnega kosila se je udeležilo okoli 160 predstavnikov gospodarstva, politike, pa tudi študentov in mladih profesionalcev.


"Mladi so seme naše prihodnosti, glavni vir spremembe in napredka. Storiti moramo vse, kar lahko, da povečamo njihove priložnosti, še posebej v tem kritičnem trenutku, ko mnogi težko uresničijo svoje sanje," je dejal Gurria na dogodku, ki je potekal ob robu Strateškega foruma Bled.

Ob tem je spomnil na težavne razmere v svetovnem gospodarstvu in perečo brezposelnost. Stopnja brezposelnosti se bo v članicah OECD do konca leta 2013 verjetno gibala okoli osmih odstotkov, pri čemer je še posebej zaskrbljujoč položaj mladih. Stopnja brezposelnosti med mladimi je v članicah OECD maja letos presegla 16 odstotkov, v Grčiji in Španiji pa celo 50 odstotkov, je navedel Gurria.

Poslovno kosilo z Gurrio je pripravila Mreža idej v sodelovanju s Forumom za evropske in mednarodne zadeve Inštituta Jožeta Pučnika in Akademskim društvom Pravnik. Mreža idej je nova in nestrankarska civilnodružbena pobuda, namenjena spodbujanju aktivnega državljanstva in podjetnosti med mladimi.

"Mladi so s svojim entuziazmom na današnjem kosilu z Gurrio zopet dokazali, da ima slovenski prostor še veliko potenciala. Verjamem, da vedno bolj prihaja čas, ko bodo ti mladi prevzeli pobudi v naši družbi. In tega se veselim," je povedal vodja Mreže idej Boris Mark Andrijanič.

Tudi glavna direktorica Trima Trebnje Tatjana Fink stavi na mlade. "Mislim, da je čas absolutno na mladih. Pomembno se mi zdi to, da se zberejo skupaj in da lahko s pozitivno energijo in znanjem, ki ga na novo prenašajo v ta prostor, naredijo tisti pomemben premik, ki ga Slovenija zdaj vsekakor potrebuje," je dejala za STA.

Prepričana je, da se v Sloveniji preveč ukvarjamo s slabimi praksami in da naprej vleče pozitivizem. "Če bodo mladi znali odstraniti tisto, kar ni dobro, potem bo ta premik hitro narejen. Mislim, da smo Slovenci zelo fleksibilni, da imamo dobro znanje in da je samo od volje in pozitivne energije odvisno, kako hitro ta premik bo," je dejala.

Optimističen je tudi Matej Tomažin iz KD Skladov. "Mislim, da bomo morali dati mladim priložnost in možnost, da malenkost drugače vodijo sisteme, ki trenutno veljajo v Sloveniji. Tu mislim predvsem na upravljanje podjetij. Doslej smo videli, da poslovodstva v zadnjih 20 letih niso dovolj delovala v smeri razvoja podjetij, ampak so se ukvarjala tudi z drugimi stvarmi, ki so nekatera podjetja pripeljala na rob stečaja ali v stečaj," je dejal za STA.

Tudi poslanec SDS Andrej Šircelj se strinja, da bi morali dati mladim več priložnosti. "Mislim, da mladi potrebujejo priložnost in mislim, da je danes družba tako strukturirana, da je za njih premalo priložnosti. Mladi pa morajo biti seveda zelo ambiciozni, da te priložnosti izkoristijo," je dejal za STA.

STA

Več fotografij v spodnji galeriji (Foto: Domen Grogl, Mreža idej) ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.09.2012 ob 12:39 smrkci gost

      To je lepo povedal ali naši politiki neznajo mladim dati dela ker ga enostavno neznajo pridobiti ker so nesposobni. V avstriji mladi dobijo dela kolikor hočejo mislim naši delavci politikom je glavno da si oni napolnijo svoje žepe za mlade in delavce pa jih ne briga.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.