https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Osem dejavnikov, ki vas lahko naredijo srečnejše

2.10.2012  

Naklonjenost pritoževanju, negativno razmišljanje in celo preveč izbire so le nekateri dejavniki, ki prispevajo k človeški nesreči. Ta občutek je pogosto zelo subjektiven in pogosto ni odvisen od okoliščin kakšen odnos nekdo ima.

Niti okusen obrok ali dobro vino nista posledica samo le enega dejavnika. Tudi sreča ni odvisna od samo enega dejavnika. Obstaja veliko dejvnikov oz. stvari, ki prispevajo k srečnemu življenju, kot so delo, prosti čas, preživljanje časa z družino in prijatelji ter ukvarjanje z duhovnimi stvarmi. Vendar pa obstajajo tudi drugi dejavniki, ki niso očitni na prvi pogled, kot so stališča, želje in življenski cilji. Nižje si preberite osem pomembnih dejavnikov sreče.

 

1. Ne osredotočajte se na srečo

Strogo osredotočanje na srečo, lahko naredi ljudi manj srečne, je pokazala študija Iris Mauss iz Univerze v Denverju. Ženske, ki so si bolj želele sreče, so imele več težav pri doseganju le-te. Mogoče so merila postavila previsoko ali so se pa osredotočala samo na osebno srečo in zanemarila ostale stvari, ki lahko prav tako izboljšajo razpoloženje, kot so zadovoljni odnosi s prijatelji in družino. Prizadevanje biti srečen ni vnaprej izgubljen primer, vendar počnite stvari, ki vas osrečujeo.

 

2. Ljubite se

Ženske, ki so v menopavzi so srečnejše, če je njihovo spolno življenje intenzivnejše. Raziskava je pokazala, da so mlajši ljudje ublažili svojo tesnobo, ko so izboljšali svoje spolno življenje. Objemi in telesna ljubezen dokazano spodbujajo srečo ljudi.

 

3. Bodite nostalgični

Glejte na preteklost skozi rožnata očala. Neka študija je pokazala, da temperamentni ljudje dolgujejo srečo dejstvu, da na preteklost gledajo z nostalgijo. Spominjanje samo lepih stvari ali glednje na slabe optimistično vam lahko pomaga do srečnejšega življenja.

Foto: sxc.hu

4. Poiščite altruista v sebi

Ljudje, ki nekaj denarja darujejo, namesto, da bi ga porabili za svoje potrebe so srečnejši. Tudi tisti, ki so prostovoljci iz nesebičnih razlogov živijo srečneje. Altruizem je povezan tudi z močnejšimi in čvrstejšimi odnosi, altruisti bi naj bili pogosteje v srečnejših zakonih.

 

5. Bodite hvaležni

Pri ljudjeh, ki so imeli navado zapisovati tri lepe stvari, ki so se jim zgodile prešnji teden se je pokazalo znatno povečanje sreče. Ljudje v neki drugi študiji, ki so pisali pisma zahvale so občutili povečano zadovoljstvo, ki je trajalo tudi do nekaj tednov. Zanimivo, pisma niso niti odposlali a so se že počutili boljše. Morda vam bo nekaj zapisanih besed zahvale, ki jih niste utegnili izreči uslužbenki na okencu polepšalo dan.

 

6. Nabavite si psa ali mačko

Lastniki hišnih ljubljenčkov so vedno bližje sreči. Tisti, ki imajo pse pravijo, da jim njihovi ljubljenčki dvigujejo samozavest, občutek pripadnosti in smisla. Raziskovalci so prišli do zaključka, da se zaradi hišnih ljubljenčkov pri ljudeh zmanjša občutek osamljenosti in zavrnjenosti.

 

7. Udeležujte se različnih družabnih srečanj

Ljudje, ki so uživali v baletu in drugi umetnosti so se počutili srečnejše in bolj zdravo, ne glede na zunanje dejavnike, kot je dohodek. Samo obisk maše ali nekega športnega dogodka je spodbudil ljudi, da so postali vedrejši. Zato se udeležujte dogodkov mestu saj obstaja velika verjetnost, da vas razvedrijo.

 

8. Fokusirajte se na ljudi, ne na stvari

Hrepenenje za denarjem je primerljivo s srebenjem ob piku komarja – več ko praskate, bolj srbi. In materializem ima podobne značilnosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.10.2012 ob 20:31 gost gost

      Že znano, ampak vseeno dobro, da je napisano, ker večina pozablja na drobne stvari, ki nas naredijo srečne. Vsak je itak svoje sreče kovač. Glede druge točke pa je en star rek. Če ženska ni nasajena ponoči, je pa podnevi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.