https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Postavimo se za učitelje!

05.10.2012 ob 8:00  

Pri UNESCU so razglasili 5. oktober za svetovni dan učiteljev, da bi predstavili in poudarili poslanstvo učiteljev in njihove dosežke v vzgoji in izobraževanju. Ob tem dnevu imamo priložnost, da vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju izrazimo spoštovanje in podporo.

Letošnje praznovanje poteka pod geslom Postavite se za učitelje! – saj le ti skrbijo za lepšo prihodnost otrok in družbe kot celote, ko jim s posredovanjem znanja in z lastnim zgledom širijo obzorja. Praznovanju se pridružuje več kot 100 držav, in sicer vse od leta 1994.

Po podatkih iz Statističnega urada RS se v Sloveniji z vzgojo in izobraževanjem ukvarja 46.000 učiteljev, vzgojiteljev in drugih strokovnjakov za vzgojo in izobraževanje – to je 5,6 % delovno aktivnega prebivalstva. Ukvarjajo se tudi z vzgojo in izobraževanjem otrok in mladostnikov, ki bivajo v dijaških in mladinskih domovih, zavodih ali centrih za usposabljanje, delo in varstvo.

Po zadnjih razpoložljivih podatkih je v razredu, v katerem poučuje slovenski učitelj, povprečno 19 učencev, pri čemer je v samostojnih in matičnih osnovnih šolah povprečje 20, na podružničnih šolah pa le 14 učencev na razred.
V letu 2011 si je osnovnošolskega učitelja delilo povprečno 12 učencev, srednješolskega povprečno 13 dijakov, višješolskega in visokošolskega profesorja pa povprečno 19 študentov.

Po zadnjih razpoložljivih podatkih Statističnega urada je v razredu, v katerem poučuje slovenski učitelj, povprečno 19 učencev, pri čemer je v samostojnih in matičnih osnovnih šolah povprečje 20, na podružničnih šolah pa le 14 učencev na razred. V letu 2011 si je osnovnošolskega učitelja delilo povprečno 12 učencev, srednješolskega povprečno 13 dijakov, višješolskega in visokošolskega profesorja pa povprečno 19 študentov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.10.2012 ob 10:15 bajsi gost

      Zakoj se naj postavimo za učitelje.Mogoče za to ka nega reda v šolaj, mogoče zato ka se v srednjih šolaj ne navčijo nikaj praltičnoga uporabnoga mogoče zato ka delajo pol menje kak ostala raja mogoče zato ka majo mnogo večje plače kak ostali. Da sen ge odo v šolo nas je bilo 30 v razredi, bola je disciplina doma si niti vupo nesem praviti ka me je v šoli učitel za vuja, te sen še dom a faso.Znan ka so to nej krivi samo učiteli če so sploj samo eden red pa more biti. Srednja elektro šola pridejo dijaki na prakso pojma nemajo te se pa čudimo kak jih niti eden privatnik nešče zeti. Profesor za prakso namesto ka vči pa pokaže v ton časi špila igrice na računalnik ali pa gleda POMURCA itd.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.10.2012 ob 11:13 gost gost

      Tak je bajsi! Podpis! Ne, da bi jih zagovarjal, ampak veliko odgovornosti nosijo tisti v LJ, ki pišejo predpise, normative in učne načrte. Seveda so si pa nekaj učitelji tudi sami krivi, ker so vsa leta podpirali ta liberalni sistem in se jim sedaj vrača. Tudi mene je učitelj kdaj za ušesa in sem mu še sedaj po več, kot 30 letih hvaležen, ker je imel prav in sem se nekaj tudi naučil. Nekoč so prišli iz srednje šole in so več znali, kak sedaj tisti, ki pride z diplomo iz LJ. Pa znali so kaj bi v življenju sploh radi in imeli svoj cilj. Seveda pa vso spoštovanje do vseh učiteljev, ki se res trudijo nekaj narediti za deco.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.10.2012 ob 11:45 Bajsi gost

      Se strinjam z navedenim z dodatkom enok se morajo moramo gor postaviti to pa vala za vse.Dosta je toga

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.