https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Stečaj Mure ob službo spravil daleč največ ljudi

09.10.2012 ob 10:41  

Od septembra 2008, ko se je kriza simbolno začela s padcem ameriške investicijske banke Lehman Brothers, do danes se je morala posloviti vrsta velikih podjetij z več sto zaposlenimi, daleč pred vsemi pa je murskosoboška Mura.

Seznam podjetij v Sloveniji, ki so propadla v času svetovne finančne in gospodarske krize, je z vsakim letom daljši. Nekateri delavci se ob stečaju podjetja uspejo prezaposliti v kakšno drugo podjetje, nekateri se imajo možnost upokojiti, številni pa vsaj za določen čas ostanejo brez zaposlitve.

Na podlagi podatkov o številu novo prijavljenih brezposelnih oseb zaradi stečaja, ki jih je posredoval Zavod RS za zaposlovanje, je Slovenska tiskovna agencija objavila seznam podjetij, katerih stečaj je povzročil največje število novih prijav brezposelnih po izbruhu svetovne finančne krize.

Mura prednjači, propadlo kar šest gradbenih podjetij

Na prvem mestu je družbe Mura European Fashion Design, kjer je brez službe ostalo 944 delavcev, če bi pa upoštevali celotno skupino Mura, pa bi bila ta številka še precej višja, preko 2700 delavcev. Sledita Prevent avtomobilski deli s 696 in SCT s 672 prijavljenimi brezposelnimi.

Foto: kr-og.sta.si

Na lestvici dvajsetih podjetij z več kot sto zaposlenimi, ki so se znašla v stečaju, so štiri Murine družbi in kar šest gradbenih podjetij.

Število stečajev in izbrisov iz leta v leta naraščalo

Da so razmere v gospodarstvu zelo zaostrene, kažejo tudi kumulativni podatki Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) o številu začetih stečajnih postopkov in številu izbrisanih subjektov iz Poslovnega registra Slovenije zaradi končanih stečajnih postopkov. V letu 2009 je bilo tako začetih 332 stečajev, izbrisov iz registra zaradi stečaja pa 269. Leto kasneje je bilo začetih že 510 stečajev, izbrisov iz registra zaradi stečaja pa je bilo 291. V letu 2011 so bile te številke še višje – začetih stečajev je bilo 675, izbrisov iz registra pa 398.

Podatki za prvih osem mesecev v letošnjem letu sicer kažejo na umiritev tega trenda. Od januarja do avgusta je bilo namreč začetih 427 stečajev, kar je nekoliko manj kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 466. Pač pa je bilo zato v prvih osmih mesecih letos že 319 izbrisov iz registra, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju lani 261. Levji delež tega števila tako kot tudi v prej navedenih letih predstavljajo gospodarske družbe in zadruge, sledijo samostojni podjetniki in posamezniki, je še razvidno iz podatkov na spletni strani Ajpesa.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.10.2012 ob 13:05 smrkci gost

      Za stečaje so krivi politiki,bankirji,direktorji itd...Oni imajo za preživeti mi delavci pa nimamo nič čisto nič.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.10.2012 ob 0:05 gost gost

      Eni so si polnili žepe, ubogi delavci pa na cesto. Saj je 90% firm šlo načrtno v stečaj.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.10.2012 ob 6:16 nani gost

      To so rdeči zrihtali

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.10.2012 ob 12:11 gost gost

      Saj drugi, kot rdeči, do sedaj še ni imel oblasti. In uboge ovce jim spet verjamejo.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.10.2012 ob 20:01 alf gost

      Mura je socialisticni parazit....tu je delalo70% lenuhov...

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.05.2014 ob 10:58 java gost

      tij si sam lenuh lenuh

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.05.2014 ob 18:39 gost gost

      groza,kakšne mate eni,v muri se je fejst delalo,in bogi tisti,keri bodo spet šli na cesto,v Pomurju je ogromno brezposelnih,kje jim bodo iskali delo,če pa je že vse tako natrpano??

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.