https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vlada obljublja nemoteno delo učiteljice asistentke v Porabju

17.10.2012 ob 7:02  

V uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu ter na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) zatrjujejo, da bodo naredili vse, da bo učiteljica asistentka za slovenščino na dvojezični šoli v Porabju v prihodnje nemoteno opravljala svoje delo ter da se zagotovi ustrezna raven poučevanja slovenščine v porabskih šolah in vrtcih.


To so zapisali v današnjem odgovoru na vprašanje poslanca SD Sama Bevka, v katerem je ta opozoril, da je učiteljici asistentki za slovenski jezik na dvojezični osnovni šoli v Porabju tik pred začetkom šolskega leta prenehala pogodba o zaposlitvi.

Bevk je ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmilo Novak ter ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka med drugim vprašal, zakaj je MIZKŠ odrekel nadaljnje financiranje zaposlitve omenjene učiteljice asistentke ter kako bosta ministrstvo in urad sedaj zagotavljala izvajanje zakonske obveznosti posebne skrbi za učenje in ohranjanje slovenščine med Slovenci, živečimi zunaj meja Slovenije, in njihovimi potomci.

Kot so pojasnili v uradu, je bilo dosedanje financiranje učiteljice asistentke, ki ji je konec avgusta sicer potekla pogodba o zaposlitvi za določen čas, s strani MIZKŠ nesistemsko.

Obenem so pojasnili, da bo učitelj asistent pravno formalno v sistem umeščen s prihodnjim koledarskim letom, do konca letošnjega leta pa bo aktualna učiteljica asistentka svoje naloge v Porabju opravljala pod okriljem urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Tudi ustrezna finančna sredstva bodo do konca letošnjega leta zagotovljena v okviru urada.

    Komentarji

    1. porabje
      17.10.2012 ob 21:18 porabje

      Slovenščino včiti v porabski šolaj? Zamidili so. Predlegali so v 90. naj včijo domanjo rejč v prvi razredaj kak Hrvati delajo na Gradiščanskom, da pa nejso stejli. Lidjé so telko pámeti meli, ka blaznili pa vse grdo fküp gučili o domanjon jeziki, ka gvüšno pa vendski narod ščejo. Tü za tej norlavi volo zdaj komaj gučijo slovenski v Porabji

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.