https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

OZS proti ukinitvi nižje stopnje DDV za frizerske storitve

24.10.2012 ob 13:00  

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) se ne strinja z ukinitvijo nižje stopnje DDV za frizerske storitve, saj bo to po njenem mnenju privedlo do povečanega obsega dela na črno, zapiranja frizerskih salonov in odpuščanj delavcev. Problem dela na črno je že zdaj velik, v primeru zvišanja stopnje DDV pa OZS pričakuje bistveno več dela na črno.


Kot v današnjem sporočilu za javnost navajajo v OZS, je brezposelnih frizerjev v Sloveniji že sedaj približno 1000. V Sloveniji je registriranih več kot 2800 samostojnih podjetnikov in pravnih oseb, ki opravljajo frizersko dejavnost. Od tega jih več kot 70 odstotkov ni registriranih za namene DDV.

V vseh slovenskih krajih se frizerji soočajo z velikim številom oseb, ki frizersko dejavnost opravljajo na črno v zasebnih prostorih. Pri tem je inšpekcija po pojasnilih OZS nemočna in tudi nezainteresirana za preverjanje teh oseb, saj je vstop v zasebne prostore zelo omejen.

Se bo povečalo delo na črno?

"Breme povečanega davčnega bremena bodo nosili frizerski saloni (ki so DDV zavezanci), saj zvišanja davka ne bodo mogli prevaliti na končne kupce. V zadnjem času se frizerji srečujejo z nizko kupno močjo in padcem prometa za približno 40 odstotkov, kar je posledica trenutnih gospodarskih razmer. Poleg tega pa bi se ob zvišanju cen frizerskih storitev povečalo delo na črno, saj bi se še več strank odločalo za frizerske storitve brez računa, promet pa bi davčnim zavezancem še bolj upadel," so opozorili v sekciji frizerjev pri OZS.

Foto: Sxc.hu

Ob tem so v OZS dodali, da je v frizerski dejavnosti, za katere se predlaga zvišanje DDV, kar 62 odstotkov samozaposlenih. Ta ukrep bo ravno pri teh malih, samozaposlenih povzročil zapiranje dejavnosti in selitev v sivo ekonomijo. Razlike med davčnimi zavezanci in nedavčnimi zavezanci se bodo še povečale, zaradi česar se že napovedujejo zapiranja dejavnosti s strani davčnih zavezancev. Sekcija frizerjev pri OZS se zato zavzema za izenačitev pogojev opravljanja dejavnosti za vse, ki opravljajo frizersko dejavnost.

Iz 8,5 na 20-odstotno zvišanje

Povečanemu davku bo sledilo zapiranje frizerskih salonov oz. iskanje rešitev, kako izstopiti iz sistema DDV. V tej smeri pri OZS že zaznavajo povečano povpraševanje, slab nadzor pa daje družbam in podjetnikom precej možnosti nelegalnega zniževanja davčne obremenitve.

Vlada je 4. oktobra določila besedilo novele zakona o DDV, ki predvideva dvig DDV z 8,5-odstotne v splošno stopnjo. Z 20-odstotno stopnjo DDV bodo tako po novem obdavčeni komunalne storitve, uporaba športnih objektov, časopisi in revije, hrana za male živali, storitve čiščenja oken, frizerske storitve ter dobava lončnic, sadik in rezanega cvetja.

STA

    Komentarji

    1. jojo2404
      24.10.2012 ob 13:54 jojo2404

      Neven zakoj se tej na Zbornici trgajo za te, keri so njin obrnili hrbet... Naj jih država vdari.... zakoj bi eni meli drujgi pa nej so krijčali... Bat ma sigdar dva kunca....

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.10.2012 ob 14:16 zeleni gost

      do zdaj kaj sem bil pri frizerju nisem nikoli dobil racuna, verjamem da je nas takih ogromno.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.10.2012 ob 16:31 prekmurka gost

      se pridružujem, nikoli nisem dobila računa pri nobenem frizerju, samo jamrajo kako jim je slabo. storitve pa so zelo drage...,

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.10.2012 ob 16:48 lepi gost

      Ha dečki ka pa SLADOLED si daubo gda račun pugledni kepica na kepicu i eti ti države

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.10.2012 ob 16:57 mnm gost

      Že nekaj let me striže frizerka na črno. Zelo težko bi mi bilo plačati več kot 30 EUR za frizuro, saj namreč nimam nobenega prihodka. Cene frizerskih storitev se mi zdijo prevelike. Sploh pa ta čas ko imamo EUR se je vse podražilo. Zdi se mi, da je frizerski poklic eden izmed redkih, s katerim se da vsaj kaj še na črno zaslužit. Država ko gnjavi, da naj prijavimo take stvari, tega ne bomo storili, saj je vse težje živeti z našimi dohodki.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.10.2012 ob 18:41 p gost

      Pa tudi jaz nisem dobil nikoli računa pri frizerki, čeprav sem tja hodi lveč kot 30 let...to velja za Lendavo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.10.2012 ob 19:01 gost gost

      Bedaki tu šinflete. Račun pa STE NEJ UPALI PROSIT. KER STE KIKAVICE...

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.10.2012 ob 19:13 r gost

      Računa se ne prosi, podjetnik ga mora obvezno dati stranki, v nasprotnem primeru, ga lahko prijaviš inšpektorju...beseda bedaki..pa je relativna stvar...nekdo bi lahko tudi bil bedak, če npr. ne bi znal napisati besedo: Kukavice...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.10.2012 ob 22:03 gost gost

      To se zaj OZS dela pametne, da bi pokazala, da se njim gre za obrtnike, ko so vsi odšli. Povsod so še rezerve in tudi pri frizerjih so. Tak, da dvig DDV bi na koncu pomenil dvig cene za 10%. Sicer pa glede na izkušnje vem, da je za frizerje itak vseeno kakršenkoli je DDV, ker jih tričetrt itak ne plačuje davka. Da jih pa veliko dela na črno pa je pač dejstvo. In v tem ne vidim nič spornega. Stranka dobi uslugo po svoji želji. Ne rabi nikamor hoditi. Frizer ali frizerka pa še kaj zasluži. A je bolje, da nehajo delat na črno in posedajo vsak dan na CSD in prosijo za podporo ??? Dajte se ljudje malo zresnit. Ta OZS pa itak naj že utihne, ker samo drek mešajo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.10.2012 ob 22:26 biznis je biznis gost

      S 01.01.2010 je bil DDV za frizerske storitve z 20 % znižan na 8,5 %. (Uradni list 85/2009 - 44. člen Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost ZDDV-1B). Ne vem, če je takrat kateri od frizerjev sorazmerno znižal ceno svojih storitev. Jo bodo tokrat zvišali? Trikrat lahko ugibate!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      24.10.2012 ob 23:33 frizer gost

      ene tak slujžijo ka se praščij , sploj delat ne odijo, pa njin klapa , tiste ka bar svoj salon majo , že majo izdatke ,,,,, ali ove , ti so ap carice, pa iste cejne kak v salonu ,,,,, boli me ku.. rec zdaj mo je začal lepou prijavlate , ka mo bar vido katej inšpektori spijo ali pa so njihove stranke atak ali ovak

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      24.10.2012 ob 23:52 gost gost

      gost -frizer, baraba nevoščejna hinavska!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.