https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenci v samem vrhu EU po prižiganju sveč

31.10.2012 ob 10:00  

V Sloveniji vsako leto prižgemo med 6000 in 7000 tonami sveč, kar nas skupaj z Avstrijci in Poljaki uvršča v sam vrh EU.

Okoljsko ministrstvo tudi v teh dneh z akcijo Ali bi lahko prižgali svečo manj? Poziva k razmisleku o nastajanju odpadkov. Lani smo v Sloveniji zbrali več kot 2,5 tone odpadkov, ki so ostali za izgorelimi nagrobnimi svečami. V Interserohu poudarjajo, da v Sloveniji porabimo približno 23 milijonov nagrobnih sveč oziroma 12 sveč na prebivalca. Odpadne nagrobne sveče v Sloveniji tako predstavljajo okoli tri odstotke vseh komunalnih odpadkov.

Vlada je leta 2008 sprejela uredbo o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami s katero zagotavlja ločeno zbiranje sveč od ostalih odpadkov ter njihovo recikliranje. Zagotavljanje recikliranja odpadnih materialov iz nagrobnih sveč namreč prispeva k ohranjanju naravnih virov in preprečevanju emisij v okolje zaradi nevarnih snovi, ki nastajajo pri razpadanju ali sežiganju PVC, ki je (vsaj v Sloveniji) najbolj uporabljan material za izdelavo ohišij nagrobnih sveč.

Foto: sxc.hu

Lani je bilo na našem trgu približno 6,3 tone nagrobnih sveč. Po podatkih Agencije RS za okolje smo zbrali 2700 ton odpadkov izgorelih nagrobnih sveč. Reciklirali pa smo 1000 ton odpadkov izgorelih nagrobnih sveč. Podatki kažejo, da je zbranih odpadnih nagrobnih sveč več, kot je uradno danih v promet na slovenskem trgu, opozarjajo v Interserohu.

Glavni cilj vsake politike ravnanja z odpadki je zmanjšanje škodljivih vplivov nastajanja odpadkov in ravnanja z njimi na zdravje ljudi in okolje. Vzporedno gre tudi za zmanjšanje uporabe virov in osveščanja, da je na lestivi ravnanja z odpadki preprečevanje nastajanja odpadkov.

To pa zahteva spremembe v razmišljanju in navadah, saj pri kupovanju izdelkov običajno potrošniki ne pomislimo koliko tega nakupa bo končalo med odpadki. Noben odpadek ni dober odpadek, tudi če se ga da predelati, poudarjajo na ministrstvu.

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.10.2012 ob 11:56 Gost gost

      ZA to imajo denar. Te pa samo vsi jamrajo???.......

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.10.2012 ob 20:11 branko gost

      zato koliko sveč in gdaj bom jaz prižgal svečko mojemu očetu naj nikogar neboli glava!!!!!kupim jo z svojim denarjem ki ga pošteno zaslužim in nikogar ne prosim za ta denar!!!!torej koliko svečk bo gorelo na posameznem grobu je ćista stvar svojcev zato se vsi idijoti ki nimate drugega dela in nimate svojih pokojnih kateri so vam nekaj pomenili ne obremenjujte z tem.akao svečka dogori pa vsako pospravim v zato namenjen kontejner tako torej.......ne gobezdajte nihče vam ni kriv če nikogar v svojem življenju niste meli ali niso vas imeli radi da bi jim sedaj po smrti izkazali vsaj malo spoštovanja!!1

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.10.2012 ob 21:06 gost gost

      Kako pa kaj kultura branko??? Te predniki niso nič kulture naučili. Neke idiote deliš po forumu in deliš lekcijo o gobezdanju. Sploh je težko razbrati kaj si hotel s svojim smetenjem povedati. Pač se je povedala žalostna statistika. Ti pa se dereš kot bi se kdo na tebe spravil. Očitno pa ne veš da živiš v svetu, kjer dejanja posameznika posredni ali neposredno vplivajo na celotno družbo. Tudi vlačenje ton voska in tone cvetja na grobove. Saj smo na žalost med bolj potratnimi družbami. Vsak je najbolj pameten ko govori o svojem denarju in poštenem zaslužku. Zato pa takšen pritisk javnega sektorja na državo ki hoče narediti vsaj malo red na področju financ. Eh kaj bi ti dalje razlagal ker itak ne boš razumel.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.11.2012 ob 22:09 branko gost

      za tone loja in plastike ki ga odvlečemo na pokopališče naj tebe nič ne skrbijo.Tebe nihče v to ne sili saj očitno niti nimaš nekih sposobnosti da bi ti negdo nekoč nekaj pomenil in bi mu vsaj na ta dan bilo izkazano hvaležnost in spomin nanj!!!Ti lahko zaradi mene denat ki bi pri tebi bil namenjen ta dan za kakšno svečo zapiješ v najbližnjem lokalu ali zaješ ali se zafiksaš ali bilo kaj me čisto malo briga ti pa se ne brigaj zato koliko svečk bo gdo prižgal!!!! če pa že o kolturi ni glih kolturno se vtikat v druge posle in želje sploh pa ne ko so pokojniki zraven!!!ajavni sektor pa naj kar ureja državo bomo videli kako jo bo uredil.bolj slabo kaže!!!!!!pa vso srečo ti želim upam da ti bo javni sektor čim bolje uredil finance,pa drugo leto le prižgi svečko nekomu ki te je verjetno imel rad in ga ni motilo če se je za tvojo pozornost zapravil kak bankovec več!!!lepe sanje!!!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.12.2012 ob 11:45 cigo gost

      Kelko so jih pa cigani vužgali - pa so najbole bougi (pri pejnezaj)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.