https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Mladi iz Evrope v dvorcu Rakičan

Rakičan, 01.11.2012 ob 8:00  

V izobraževalnem centru dvorec Rakičan poteka projekt »YOUth can do it«, ki je mednarodna mladinska izmenjava in se izvaja v okviru programa Mladi v akciji (Youth in action). Program Mladi v akciji, ki ga pri nas izvaja Slovenska nacionalna agencija Movit, je program Evropske unije, ki sledi ciljem evropskega sodelovanja na področju mladine. 

Vodja projekta je Tomaž Šiftar, ki mu pri izvajanju programa pomaga skupina mladih iz Pomurja. Mladinska izmenjava poteka v Rakičanu pri Murski Soboti in bo trajala do 3.11.2012. Udeleženci prihajajo iz petih držav, in sicer iz Slovenije, Turčije, Bolgarije, Češke in Italije. Iz vsake države je vključenih po 6 udeležencev.

Glavni cilj projekta je promocija in podpora razvoju podjetništva med mladimi in na sploh ustvarjalne dejavnosti med mladimi. Kot ugotavljajo  je veliko mladih dandanes preveč pasivnih, imajo premalo hobijev in interesov. Podjetništvo predstavlja neko alternativo, je aktiven način življenja, katerega želijo promovirati. Menijo, da je ključnega pomena promocija podjetniškega duha med mladimi. Mladi s podjetniškim duhom si namreč želijo narediti nekaj, kar ima smisel in uporabno vrednost, so kreativni in polni idej ter energije. To pa je v bistvu to, kar rabi celotna Evropska unija. 

Na delavnicah se tako osredotočajo predvsem na področje podjetništva. Udeleženci spoznavajo primere dobrih praks, naučili se bodo kako si izbrati podjetniško idejo, prepoznati možnosti na trgu, izdelati poslovni načrt, začeti s poslovanjem in izkoristiti priložnosti, ki se jim ponujajo. Poleg tega bodo spoznali tudi Pomursko regijo, nekatera lokalna podjetja ter stanje na področju medgeneracijskega sodelovanja v Pomurju.

Odzivi nekaterih udeležencev o Sloveniji in Pomurju

Povprašali smo Danušo iz Češke, ki nam je odgovorila, da je že drugič v Sloveniji in da se ji zdi lepa, saj ima čudovito naravo. Glede Pomurja nam je omenila, da prej za to pokrajino ni slišala in tako meni, da bi bilo potrebno delati na pridobivanju investicij iz tujine. Velik potencial vidi tudi v pomurskem turizmu.

Atanas iz Bolgarije nam je povedal, da je projekt odlična priložnost in zato se je tudi udeležil izmenjave v Sloveniji. Tokrat je prvič v Sloveniji in je navdušen, saj ima vse predpostavke, da se še bolj razvije. Sam vidi problem pomurske regije v slabi promociji regije na tujih trgih.

Taylan iz Turčije pa je bil v svoji izjavi kratek in je povedal, da mu je všeč pokrajina in lepa dekleta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.