https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

EPK je partnersko Mursko Soboto obogatil, lahko bi jo še bolj

Murska Sobota, 07.12.2012 ob 7:00  

EPK je partnerskemu mestu Murska Sobota po oceni poznavalcev kulture prinesel veliko, saj je 20 koprodukcijskih projektov obogatilo kulturno dogajanje v mestu, pritegnilo vrhunska imena svetovne ustvarjalnosti, povezalo umetnike ter napolnilo dvorane, trge in dvorišča. Toda bolj ciljno zasnovan projekt bi lahko dal še več.


Kot je za STA ocenila koordinatorka programa EPK na mestni občini Murska Sobota Mojca Breščak, je projekt utrdil prijateljstvo med partnerskimi mesti in poglobil njihovo sodelovanje ter dokazal, da je lahko kultura tudi razvojna silnica, področje nenehnega ustvarjanja in inovacij ter da lahko prinese tudi nove poslovne in zaposlitvene priložnosti.

Tudi Brigita Perhavec, direktorica Zavoda za kulturo, šport in turizem Murska Sobota, vključenost občine v projekt ocenjuje kot dobrodošel, saj so lahko razširili program, kot so si že dolgo želeli, vendar za to prej ni bilo dovolj sredstev.

Kot presežek gledališkega dogajanja v mestu se je po besedah Perhavčeve mnogim vtisnila v spomin predstava Nevidni cirkus, s katero sta samo v Murski Soboti nastopili odrski legendi Victoria Chaplin in Jean-Baptise Thieree.

Naslednje leto se bo potrebno spet izkazati

Medtem ko si Perhavčeva želi nadaljevanje projektov v takšnem obsegu, pa direktor Galerije Murska Sobota Robet Inhof opozarja, da "se je sam program EPK sicer končal, vendar za letom 2012 pride leto 2013, ki bo leto, v katerem se bomo morali izkazati in dokazati, da EPK ni bil zaman. Na vprašanje, kaj bo ostalo po EPK, si nismo dali odgovora, ki bi se skliceval na materialne nosilce, saj je tisto, kar bi lahko pričakovali, dejansko in zelo neposredno življenje s kulturo samo po sebi".

Galerija je v okviru EPK pripravila razstavi Izbor del iz stalne zbirke muzeja za konkretno umetnost Ingolstadt in From Page to Space. Obe sta, tako Inhof, bistveno pripomogli k ugledu galerije v srednjeevropskem prostoru.

Hočemo ali nočemo - muza je "zaznamovala" Mursko Soboto v letu evropske prestolnice kulture. Večinoma je požela negativne odzive.

Pomurski muzej Murska Sobota je stopil v načrtovanje programa z velikopotezno idejo multikulturnega centra, a ostal s skromnejšim program, povezanim z redno dejavnostjo. Med drugim so postavili pet avtorskih razstav iz lastne zbirke ter sodelovali pri izmenjavi s partnerskimi mesti. Vključili so se tudi v mrežni projekt Uf, industrija.

Bo ime EPK v prihodnost odnesel le Maribor?

Direktorica muzeja Metka Fujs je zadovoljna z učinkom programa, pa vendarle meni, "da bi ta lahko bil večji, če bi bilo sodelovanje Murske Sobote v programu EPK bolj ciljno zasnovano kot celovit kulturno-turistični dogodek s tako zastavljeno promocijo". Na koncu se, kot je ugotovila, kljub raznolikemu programu in trajnim rezultatom vendarle zdi, da bo ime EPK v prihodnost odnesel le Maribor.

Društvo likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije je prek projekta EPK izkoristilo evropski trend urejanja prostora z umetniškimi deli in uresničilo zamisel, da krožišča oziroma prostor ob njih postanejo prostor trajne umetniško-arhirektonske postavitve. Predsednik društva Jože Denko v tem prepoznava trajno vrednost, saj bodo ta umetniška dela tudi čez leta spominjala na EPK. Eden od avtorjev, Mirko Rajnar, pa je ob postavitvi skulpture dejal, da je bila odločitev, da bi bila nekakšen pomnik dogajanja v mestu v času EPK nekako sama po sebi umevna.

Oh, ta muza!

Iztok Rodež, glasbenik in predsednik kluba Pac, v katerem so v okviru EPK na več mestih v Pomurju in Porabju pripravili Pacev glasbeni maj - na glasbenem področju pa je nastal tudi projekt Murske balade in romance - pa meni, da je projekt sicer prinesel poplavo različnih kulturnih dogodkov, ki jim je bilo v določenih obdobjih celo zelo težko slediti, kar pa seveda še ni zagotovilo za trajne učinke.

Franci Just z založbe Franc-Franc, ki v projektu EPK sodelovala z literarnima festivaloma Dialekta in Oko besede ter romanom Sprehajališča za vračanje Ferija Lainščka, je ocenil, da bo ob konkretnih dosežkih teže merljiva zavest, da so danes mogoči kulturni fenomeni, kot je narečna književnost ali roman v verzih.

"Projekti EPK so pokazali, da v Pomurju nismo na robu slovensko-evropskega kulturnega dogajanja, kakor se pogosto napačno misli, ampak da smo, prav nasprotno, na marsikaterem področju njegov pomemben sooblikovalec. Če so ali bodo projekti EPK vsaj malo natrgali pajčevino takšne obrobniške mentalitete, bo to njihov največji socialno-duhovni učinek," je za STA dejal Just.

Da si bodo Sobočani EPK resnično zapomnili, ima nemalo zaslug tudi projekt Sledi panonskih muz. Skulptura Erato kiparke Irene Brunec Tebi je dodobra razburkala javnost ne le zaradi stroškov, stala je namreč 85.000 evrov, pač pa predvsem zaradi razdvojenosti o njeni umetniški vrednosti.

    Komentarji

    1. gost
      07.12.2012 ob 8:35 tvor od muze gost

      Ta tvor od muze je nekomu obogatil žepe.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.12.2012 ob 9:09 Goust gost

      Najbolj pa sta itak izstopala projekta Prejk 12 in Front@, ampak to je za pisce članka že znanstvena fantastika.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.12.2012 ob 9:48 renome gost

      Res je, da se je zaradi popolnoma zgrešenega projekta imenovanega MUZA, zanemarilo poročanje o projektih, ki so res vredni pozornosti znotraj EPK. Žal dobre stvari ljudi ne zanimajo, jih le slabe.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.12.2012 ob 10:18 Erato press gost

      Ko ima politika prste zraven, se projektov ne delati ciljno, ker oni zmeraj podtaknejo kaj svojega. Erato press

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.12.2012 ob 10:28 Muza gost

      Upam, ka jo gnes dobro zaščitijo, drugače nam tale spomenik štihca demonstranti uničijo !

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.12.2012 ob 1:16 wtf gost

      EPK - evropska prestolnica korupcije

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.12.2012 ob 1:24 10 % gost

      85.000 € pa če je župan dobil samo 10 % to ni slabo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.