https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Študentska prehrana se je spet podražila

Ljubljana, 09.01.2013 ob 15:12  

Z novim letom je začel veljati nov seznam ponudnikov študentske prehrane in spremenjene cene študentskih obrokov, subvencija pa ostaja 2,63 evra. V študentskih organizacijah ponudnike subvencionirane študentske prehrane pozivajo, naj pri oblikovanju cen upoštevajo trenutne socialne in finančne okoliščine študentov ter z dvigom cen "ne pretiravajo".


Kot so zapisali v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS), je povišanje cene študentskega obroka pri nekaterih ponudnikih posledica tega, da se razpis pripravlja za obdobje dveh let, v vmesnem času pa se dražijo tudi osnovna živila. Povprečna cena študentskega obroka letos sicer znaša 5,52 evra, kar je skoraj 50 centov več kot lani, povprečno doplačilo študenta pa znaša 2,89 evra.

ŠOS sicer nasprotuje kakršni koli dodatni finančni obremenitvi študentov, zato ponudnike subvencionirane študentske prehrane pozivajo, "naj pri oblikovanju cen upoštevajo trenutne socialne in finančne okoliščine že tako občutljive skupine državljanov, kot so študenti, saj so nekateri ponudniki z dvigom cen pretiravali".

V Študentski organizaciji univerze (ŠOU) v Ljubljani so medtem zapisali, da se je cena na področju, ki ga pokrivajo, v povprečju v zadnjih dveh letih povišala za približno 0,40 evra. Podobno ugotavljajo tudi na Obali, kjer se je cena obroka v lanskem letu v povprečju podražila za slabega pol evra.

Tudi v Študentski organizaciji Univerze v Mariboru (ŠOUM) so zapisali, da se je povprečni finančni delež, ki ga plača študent, dvignil za približno 23 odstotkov. Z novim letom tako povprečna cena študentskega obroka v sistemu, ki ga pokriva ŠOUM, znaša 5,13 evra. Direktor ŠOUM Drago Žura je zapisal, da je organizacija z nekaterimi ponudniki že v dogovoru, da znižajo cene obrokov, hkrati pa poziva tudi ostale, "da jim sledijo ter v času krize zmanjšajo strošek študentov pri koriščenju prehrane".

Nov razpis ministrstva za delo, družino in socialne zadeve na področju študentske prehrane, bo sicer veljal do konca leta 2014, ceno študentskih obrokov pa določi ponudnik sam. Razpis sicer določa maksimalno vrednost študentskega obroka, ki tudi tokrat znaša sedem evrov.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.01.2013 ob 19:22 ... gost

      Me zanima za kelko so se podražila socialna kosila v državnon zbore.. Poslanci si rejsan težko privoščijo kosilo.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.01.2013 ob 21:48 kosilo gost

      Kaj pa je to študentski obrok ??? Pred kakšnimi 30 leti so si študentje od doma prinesli meso, jajca, moko, olje, krompir, zelenjavo in še kaj in so si sami skuhali v študentskem domu. Ponavadi se je za ponedeljek neslo s seboj kakšno pečeno meso, ki je ostalo od nedelje. Za petek pa je bil potreben samo zajtrk, ker se je popoldan šlo domov. Današnji študentje so pa taki gospodje, da si več ne bi kuhali. Kar jest bi hodili. Da je bilo še bolj racionalno in je vzelo manj časa se jih je več skupaj zmenilo in je vsak dan en skuhal za več oseb skupaj.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.01.2013 ob 10:59 ista gost

      No ja - pred 30. leti si tudi sporočila lahko pošiljal samo po pošti na papirju in z znamko in ne preko računalnika. in ni res, da smo jedli samo to kar smo prinesli od doma. Imeli smo študentsko menzo, kjer si za obilno in dobro kosilo plačal relativno malo. Nedeljski ostanki iz domače mize pa so ob ponedeljkih bili itak "obvezni" - če si jih nisi sam spakiral, jih je pa mama potisnila v potovalko.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.