https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zlata lisica - priložnost za nove rekorde Tine Maze

Maribor, 25.01.2013 ob 16:00  

Tina Maze je v letošnji sezoni svetovnega pokala v alpskem smučanju s tem, da je pri vrhu v vseh disciplinah, brez prave konkurence. Priložnost za presežek ali pa približek nekaterim rekordom pa bo imela že ta vikend na 49. Zlati lisici.

Stopničke lahko doseže v vseh šestih veleslalomih letošnje sezone - pred tem še nobeni smučarki v zgodovini ni uspelo na stopničkah biti več kot trikrat po prvih šestih veleslalomih.

Če na veleslalomski tekmi doseže nove stopničke, bo torej na stopničkah v tej disciplini letos že šestkrat v tej sezoni. Šestkrat v eni sezoni je veleslalomske stopničke pred njo doseglo devet smučark, zadnja Viktoria Rebensburg v lanski sezoni.

Če Mazejeva zmaga v veleslalomu, bo dosegla letošnjo peto zmago v tej disciplini. Pred njo je to uspelo devetim smučarkam, nazadnje Denise Karbon v sezoni 2007/08.

Mazejeva ima trenutno dvanajst zmag v veleslalomski karieri. Z morebitno trinajsto zmago se bo izenačila z Deborah Compagnoni in Sonjo Nef na petem mestu večne lestvice veleslalomskih zmagovalk.

Črnjanka si je letos prismučala že petnajst uvrstitev na stopničke v tej sezoni - do rekorda 18 uvrstitev na oder za zmagovalke v eni sezoni, ki ga držita Hanni Wenzel iz sezone 1979/80 in Pernille Wiberg iz sezone 1996/97, ji letos torej manjkajo še tri uvrstitve med prve tri.

Mazejeva je v letošnji sezoni dosegla že 1474 točk v skupnem seštevku svetovnega pokala, rekord, ki ga drži Herman Maier (2000 točk) je tako še v dosegu.

Tina Maze in Zlata lisica

Mazejeva ima dve od treh slovenskih zmag v Mariboru (zmagala je na veleslalomih v letih 2005 in 2009), zmagati pa je uspelo še Urški Hrovat leta 1994 v slalomu.

Postane lahko prva smučarka, ki bi ji uspelo zmagati trikrat na veleslalomih v Mariboru, do sedaj je, tako kot še štiri smučarke, zmagala dvakrat.

Mazejeva je na zadnjih štirih veleslalomih v Mariboru smučala izmenjaje - ali je zmagala ali pa je končala izven deseterice. Če se bo letos »trend« nadaljeval, bi tokrat morala zmagati.

Če se bo v veleslalomu uvrstila na katerokoli stopničko, bodo to njene četrte veleslalomske stopničke v Mariboru in bo Maribor postal njene najuspešnejše smučišče v tej disciplini. Do sedaj je poleg Maribora po trikrat na veleslalomskih stopničkah stala še v Söldnu, St. Moritzu in Areju.   

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.