https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

PGZ: Pomurje ponuja privlačna poslovna okolja za podjetja

Murska Sobota, 30.01.2013 ob 8:15  

V tokratnem članku vam predstavljamo ugotovitve Pomurske gospodarske zbornice, ki so jih izdali  na zgoščenki pod naslovom »Pomurje – regija poslovnih priložnosti«.


Pomurje se označuje kot najbolj ravninska regija Slovenije. Po mnenju PGZ pomurske prometne poti in infrastrukturne povezave nudijo priložnost za nadaljnja vlaganja na področju industrije, logistike, izgradnje poslovnih con, razvoja pripadajočih storitvenih dejavnosti in z naravo in ljudmi povezanega turizma. Na PGZ so zapisali, da se Pomurje šteje med najbolj turistično privlačne regije v Sloveniji, saj letno prenoči 10 % vseh turistov, ki obiščejo Slovenijo. Zaradi pestrosti in neokrnjenosti pokrajine, narava obiskovalcem nudi tako sprostitvene-wellnes kakor tudi športne in rekreacijske priložnosti.

Pomurje na kratko

LEGA severovzhodna Slovenija

POVRŠINA 1.337 km2

PREBIVALSTVO 119.349

MESTA V REGIJI Murska Sobota, Lendava, Gornja Radgona, Ljutomer

ŠTEVILO PODJETIJ 1.669

BDP Bruto dodana vrednost glede na Slovenijo - 3,8 % (2009)

POVPREČNA BRUTO PLAČA V REGIJI 1.325 €

BDP PO DEJAVNOSTIH (OD VSEH DEJAVNOSTI V REGIJI) : Kmetijske dejavnosti: 7,2 %, Industrija: 32,7 % , Storitvene dejavnosti: 60,2 %. 

Vir: PGZ

Pomurska gospodarska zbornica je izdelala tudi Top 10 prednosti za investitorje v Pomurje:

1. Na Pomurski gospodarski zbornici razumejo  potrebe, osebno se posvetijo in spodbujajo investicije z veliko mero prilagodljivosti. 

2. Pomurje je prejelo 4 nagrade »Evropska mesta in regije prihodnosti 2012/2013«. 

3. Pomurje se ponaša z visoko stopnjo neposrednih tujih investicij.

4. Ponuja privlačna poslovna okolja za podjetja.

5. V Pomurju delujejo podjetja, ki se v evropskem merilu uvrščajo med pet vodilnih podjetij v svoji panogi.

6. Pomurje se ponaša z visoko usposobljeno delovno silo.

7. Nudi posebne razpise za tuje investitorje.

8. Državni razpisi za sofinanciranje in državne finančne spodbude za tuje vlagatelje omogočajo pokritje do 50 % stroškov investicije.

9. Dobra odskočna deska za širjenje na druge trge v regiji.

10. V preteklih 5 letih so tuje investicije v Pomurje porasle za kar 90 %.

Pomurska podjetja so lokalna in globalna

Zanimivi so tudi izsledki PGZ, da so pomurske družbe ustvarile prihodke s prodajo izdelkov na slovenskem trgu. Najvišji prihodki so bili zabeleženi v trgovini in predelovalni dejavnosti, kjer je bilo ustvarjene tudi največ neto dodane vrednosti. Najbolj izvozno naravnane pomurske družbe pa so iz naslednjih dejavnosti: proizvodnja motornih vozil, prikolic in polprikolic, proizvodnja drugih strojev in naprav, proizvodnja kovinskih izdelkov, proizvodnje elektronskih komponent ter proizvodnja oblačil in obutve. Podatki za leto 2011 kažejo, da Pomursko gospodarstvo izvozi za 475 milijonov evrov, uvozi pa za 579 milijonov evrov blaga in storitev.

    Komentarji

    1. gost
      30.01.2013 ob 11:32 smrkci gost

      Tole je dobro napisano,ali v praksi je pa drugače delavcev se ne zaposluje ne mladih kaj šele delavnih invalidov delodajalec te ima en mesec na probi ,če si dober ali pa ne vse eno te odpusti,ker nisi po njegovem okusu.Zato nas je pa naj več bresposelnih v državi.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.01.2013 ob 19:27 brezposeln gost

      In potem sprašujem pristojne na PGZ, zakaj nas je toliko nezaposlenih v Pomurju, če imamo vse to kar pišete ali ugotavljate! Zakaj potem te firme ne zaposlujejo? Zakaj so tisti,ki delajo na minimalcu? Zakaj tista podjetja, ki so dobila toliko državne pomoči ( Mura, Carthago,........... itd. ) plačujejo delavce za drobiš? Zakaj Carthago zaposluje za 1-3 mesece, potem te odpusti in spet vzame druge delavce z Zavoda, da prejme nove subvencije? Mar pristojni na Zavodu ne vidijo kaj "uspešna" podjetja počnejo??? bla, bla, blaa, zbornica mora nekaj pisati, da opraviči svoj obstoj

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.01.2013 ob 20:02 ja ja gost

      ja san končo šoulo pred pou leta pa drugo ne delan kak pa prošnje kole pošilan, pol ne dobin odgovorov, tisto ka pa iden na razgovore pa direkt videš kak se norca delajo... pa vseposede samo izkušnje ščejo mete.. kak jih naj dobin či niti ne dobin možnoste ka bi ger kaj delo... za 20 let tak na konci nikoga izkušenoga nede v sloveniji.. na konci do ziher sami tujce delale, domačini mo pa ta životarili pa se z mesca v mesec vlekle... neven ge je llogika tu.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.01.2013 ob 20:21 gost gost

      @gost - ja ja , če pišeš prošnje na takšen nepismen način, kot si napisal zgornji post se sploh ne čudim, da te nobeden ne želi zaposliti.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.