https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Zimska depresija in kako si lahko pomagamo

Murska Sobota, 30.1.2013  

Zunaj je vse hladnje, s hitrimi večeri, mi pa se v teh dneh mnogokrat počutimo osamljeno, odmaknjeno in odtujeno od drugih. Želimo si  samo leči v udobno posteljo in izginiti. Edino, a kratkotrajno uteho najdemo v sladkarijah…in tako mine dan, cela vrsta sladkarij, cela vrsta slabega razpoloženja in začenjamo gojiti  zimsko depresijo.

Zimska depresija predstavlja v bistvu sezonske motnje razpoloženja. Priznava jo medicinska stroka, nanaša pa se na motnje razpoloženja, ki so opažene tekom hladnejših, zimskih mesecev.

Vzroki za razvoj tega tipa depresije so oblačni dnevi z malo sonca, več preživetega časa v zaprtih prostorih, krajši dnevi, saj pomanjkanje svetlobe povzroča zmanjšanje izločanja serotonina – hormona sreče, ki vpliva na boljše razpoloženje. Poleg serotonina je odgovoren še en hormon, ki vpliva na depresijo, to je melatonin, ki se izloča ob temi in sicer vpliva na spanje, ampak v večjih količinah, torej, ko krajšii dnevi povzročijo njegovo povečano izločanje,  pa povzroči zimsko depresijo.

Depresija je sicer eden od najpogostejših psihičnih bolezni modernega časa. Število oseb, ki trpijo za depresijo, povečano raste v razvitem svetu, statistika pa kaže, da 3-4 odstotkov populacije trpi za težkimi znaki, 1,5-2 odstotka za blagimi simptomi, med tem ko zimska depresija prizadene 2-5 odstotkov prebivalcev. Njena prisotnost je sicer pogostejša pri ženkih predstavnicah, a tudi moški niso nobene izjeme.

Depresija je globalen problem, ki je tesno povezan  tudi z današnjim kriznim časom, nezaposlenostjo ljudi, izgubami služb, velikimi pritiski na delovnem mestu, ko ljudje, kljub temu, da se borijo za boljšim jutri, pač čustveno odreagirajo na vse težke razmere in skrbi. Eni uidemo bolj spretno, eni manj. Ne smemo pri tem pozabiti še krizo vrednot, ujetosti v visoka pričakovanja družbe in storilnostno naravnanost mladih, ki so v svojih občutljivih letih pogosto žrtev družbe, ter njenih vrednot po visokih idealih. Vse to in še marsikaj izvzetega vpliva na hormonska neravnovesja, a osredotočimo se tokrat na zimski tip depresije, ki je v tem zimskem času aktualen.

Kateri so znaki zimske depresije?

Pri tem je treba poudariti, da smo prav večina ljudi pozimi slabšega razpoloženja, ampak pri enih se opazijo prav sledeči znaki, ki spadajo že pod depresijo:

Dolgotrajna potrtost in brezvoljnost

Slaba koncentracija

Izguba energije

Motnje spanja, najpogosteje v povezavi povečane želje po spanju

Zmanjšana družabnost, povečan občutek osamljenosti in zapuščenosti

Zmanjšan spolni nagon

Povečana želja po sladkarijah, posebno v večernih urah.

Če sumite na depresijo, je v vsakem primeru treba poiskati pomoč zdravnika ali psihoterapevta, na voljo pa so vam različne tehnike in pristopi samopomoči, ki so se pokazale za zelo koristne.

Kako si pomagati?

Z poseganjem po zdravi, lahki hrani – priporočljivo je jesti več manjših obrokov skozi dan. 

Telesna dejavnost – katera koli obika fizične dejavnosti, ki jo izvajamo v normalni meri in ob kateri se počutimo prijetno (pretiravanje, posebno pri ljudeh z manj kondicije, lahko izzove stres in učinkuje ravno obratno).

Ukvarjanje z dejavnostmi, ki vas veselijo – hobiji, druženje s prijatelji, ljudmi, ki so vam blizu, sprehod v naravi na svežem zraku, izleti, branje, reševanje križanke, kuhanje, ustvarjanje, kino, gledališče…

Druženje z osebo, ki vam je čustveno blizu in ob kateri se počutite varno. Zaupanje osebi, ki sprejema celoten obseg vaše osebnosti, še pomembneje, da vas pri vsem podpira ter stoji tako rekoč ob strani, je zelo pomembno.

Blagodejno vplivajo na počutje živila, kot sta krompir in neoluščen riž, ker ogljikovi hidrati, ki jih vsebujeta, intenzivno izboljšujejo razpoloženje. Orehi in banane vsebujejo serotonin, nemastno meso (v majhnih količinah) pa triptofan. Oba popravljata razpoloženje in povečujeta občutek sreče, hkrati pa zavirata proizvajanje hormona spanja. Čudežno naravno zdravilo proti zimski depresiji so šentjanževke (a ne za nosečnice).

Igranje z otroci - gledanje na svet skozi prizmo otroških oči, razposajeno vživljanje v njihov svet, ter stik z "našim lastnim notranjim otrokom" je brez primerjave...

Prisotnost živali – raziskave so potrdile da živali vplivajo pomirjajoče, terapevtsko ter zmanjšujejo občutek osamljenosti.

Humor - glasen smeh in  branje različnih šal je zelo koristno. Razbremeni naše možganske celice nam da nov svež zagon za nadalnje delo, zatorej, namesto, da prebiramo po spletu negativne škodoželjne komentarje, ali celo sodelujemo v njih, raje "klikajmo" po dobrih šalah, ki drvijo mimo nas vsakodnevno v resnično veliko oblikah. Samo opaziti jim moramo.

Sproščanje – način sproščanja, ki je primeren za vas in ob katerem se počutite zelo prijetno, je zelo koristno To je lahko joga, avtogeni treningi, meditacija, savnanje, poslušanje prijetne glasbe, barvne terapije, itd.

Izkoristek sončnih dni – zimski dnevi polni snega so posebej očarljivi in osvežilni, če jih združimo s sprehodom, razposajenim sankanjem ali smučanjem, ki združujejo mnoge pozitivne učinke proti slabemu razpoloženju.

Sicer pa nenazadnje - odpustimo si slabo voljo. Vsako priganjanje deluje ravno obratno, kot si želimo. Preprosto si odpustimo, da tile zimski dnevi včasih niso najbolj naši. Da se naš "človeški stroj" upočasni, kot se upočasni narava sama. Spoštujmo to in se imejmo radi tudi taki - ne najbolj popolni. Vse to je namreč življenjsko! Pozdravimo zjutraj dan z ljubeznijo, prav tak, kot je, v vsej njegovi raznovrstni lepoti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.01.2013 ob 14:42 Azalea gost

      Obstaja še ena vrsta depresije (znaki so isti kak pri zimski): izpitno obdobje :P

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.