https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes ne prižgite cigarete

31.01.2013 ob 11:30  

Danes obeležujemo Dan brez cigarete. V Sloveniji letno zaradi tobaka umre okoli 3.500 ljudi, v zadnjih letih pa opažamo zmanjševanje števila kadilcev.


Dan brez cigarete naj bi vsem kadilcem pomenil spodbudo za opustitev kajenja. S tem namenom na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) opozarjajo, da je kajenje zdravju škodljivo, saj povzroča številne bolezni in tudi prezgodnje smrti. Skoraj petino vseh smrti pri prebivalcih Slovencih, starih 30 let ali več, pripisujemo rabi tobaka, to je okoli 3.500 smrti vsako leto. V zadnjih raziskavi, ki so jo na IVZ izvedli v letu 2011 in 2012, ugotavljajo, da se delež kadilcev zmanjšuje, saj kadi manj kot četrtina prebivalcev v starostni skupini 15−64 let.

Kajenje vzrok tudi za številne vrste raka in za motnje erekcije

Raba tobaka škoduje tako rekoč vsakemu organu v človeškem telesu. Kajenje povzroča številne vrste raka, bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, motnje erekcije oziroma impotenco, sivo mreno, nizko kostno gostoto, zmanjšano plodnost pri ženskah, pri kajenju v nosečnosti pa nizko porodno težo otroka in prezgodnji porod. Kajenje matere med nosečnostjo in po porodu je vzročno povezano z nenadno smrtjo dojenčka. Kajenje je tudi vzrok splošno poslabšanega zdravstvenega stanja, kar vpliva na povečano odsotnost z dela in povečane potrebe po zdravstvenih storitvah.

Kadilci živijo 15 let manj

»Kajenje tobaka je med vsemi dejavniki tveganja za zdravje v Sloveniji najpomembnejši preprečljivi dejavnik za smrt ter izgubljena zdrava leta življenja zaradi prezgodnje smrti in manjzmožnosti. Kadilci v Sloveniji umirajo v povprečju kar 15 let prej kot nekadilci, številna leta pred smrtjo pa preživijo v slabem zdravju. Skoraj petino vseh smrti pri Slovencih starih 30 let ali več pripisujemo rabi tobaka, to je okoli 3.500 smrti vsako leto. Številne od teh smrti so prezgodnje,« opozarja Helena Koprivnikar z IVZ, saj kajenju pripisujemo vsako sedmo prezgodnjo smrt v starostni skupini 30−44 let in vsako tretjo prezgodnjo smrt v starostni skupini 45−59 let.

Beležimo upad števila kadilcev

Analiza podatkov, pridobljenih leta 2011 in 2012 v 'Anketi o tobaku, alkoholu in drugih drogah' je pokazala, da kadi 24 % prebivalcev Slovenije, starih 15−64 let, več moških (skoraj 27 %) kot žensk (21 %). Delež kadilcev je najnižji med najvišje izobraženimi (višja izobrazba ali več) in znaša približno 15 %. V ostalih izobrazbenih skupinah (osnovna šola ali manj, nižja ali srednja poklicna šola in višja strokovna ali več) se deleži ne razlikujejo in znašajo okoli 28 %. Ob primerjavi podatkov iz prejšnjih let pa opažajo v zadnjih letih upad števila kadilcev.

Ukrepi za zmanjšanje deleža kadilcev učinkoviti

Kot pojasnjujejo z IVZ, ugodne spremembe v deležu kadilcev med leti 2007 in 2011-12 lahko pripišemo predvsem rednemu zviševanju obdavčitve in s tem cen tobačnih izdelkov ter uvedbi prepovedi kajenja v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. »Vendar pa se v tem obdobju ni spremenil delež kadilcev med mladostniki in mladimi odraslimi (v starostni skupini 15−24), obenem pa še vedno kadi znaten delež prebivalcev Slovenije. To kaže na potrebo po uvedbi tistih ukrepov, za katere vemo, da so učinkoviti v zmanjševanju deleža kadilcev oziroma potrošnje tobačnih izdelkov,« dodaja Helena Koprivnikar.

Foto: www.sxc.hu

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.01.2013 ob 11:44 ... gost

      Prekesno...San že 3 skado

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.01.2013 ob 11:50 Hana gost

      Zelo ponosna nase, da je to Dan brez cigarete, ko sem dejansko brez cigarete po 15. letih!!! In to že en mesec. :-)

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.01.2013 ob 12:10 gost gost

      se pravi statistično da kadijo manj pametni.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.01.2013 ob 12:20 Guest gost

      ni da so manj pametni, ampak manj izobraženi in med temi je največ fizičnih delavcev, kjer kadi skoraj vsak..

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.01.2013 ob 12:27 gost gost

      e guest zdaj si me pa razočaral idi v rakičan ali pa v šole pa boš videl kako se dimi.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.01.2013 ob 12:48 aaa gost

      Manj inteligentni ljudje so tisti, ki druge ocenjujejo po njegovi razvadi, hobije, službi ali po kun drugon! Tao je žalostno ka lejko nešče povej ka je človek manj inteligenten če kadi, štern ma 2 doktorata pa je vekši pijanec kak marsikeri delavec, pa marsikeri delavec je bole inteligenten kak šolani človek!! Ne kadin, samo razmišljanje GUESTA je žalostno! To je večvrednostni komleks, zato je pa družba tu ge je!! Žalostno"

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.01.2013 ob 12:51 xyz gost

      Kaj je en dan ,mora biti vsak dan.Pa brez alkohola in vseh škodljivih razvad.Vsak dan se redno rekreirat pa ne neumnosti počet.Dosadno.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      31.01.2013 ob 13:14 Guest gost

      ka je s teuf narobe aaa? zmešalo se ti je? ti ne vidiš ka san ge napiso, ka so nej menje pametni ampak menje izobraženi kda je nešče pravo ka menje inteligentni kadijo.. prvo prešte pa te modruj, saj pa znan kak je z delavcami na cestah, v zidarstve itd. kadi jih fejst dosta in tisti podatek najbrž zajema te, in ja se strinjan ka kadijo tudi srednješolci tudi sam san bil v sš in san vido ka se dogaja..

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      31.01.2013 ob 14:18 kadilec gost

      naši poslanci tude ne kadijo pa majo vsi spričevala ponarejena

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      31.01.2013 ob 15:53 Del R gost

      Ja tau itak, samo je pa te tuj naj tak, keri kadi pa dobri eno od teh naštetih bolezni , ka je povezano s tau boleznijo, si naj določen delez krije glede zdravljenja teh bolezni krije sam, kak je v ZDA urejeno podobno kak pri nan avtomibllsko zavoravanje. Kama bi te oni prišli, če be vse drzava krila pri takšnih "rejenih" ljudeh. Ne pravin naj kadi se, tau je stvar posameznika, samo nej ka se te še narod vključavle notr, keri tau ne dela v primeru pasivnoga kajenja. Saj tau je ze zrihtano z zakonadajo, more se še pa bole postriti glede drugih stvari. Što šče naj kadi, samo daleč od drugih, keri so nej nika krivi, pa morejo tau prenašati. Samo te naj sami posledice nosijo, nej pa druge te notr povlečejo. Ka pasivno kajenje je še dosta bole nevarno kak navadno.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.