https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenec Pedro Opeka predlagan za Nobelovo nagrado za mir

02.02.2013 ob 11:30  

Slovenskega misijonarja, ki že 30 let deluje na Madagaskarju, sta odboru za Nobelovo nagrado priporočila Lojze Peterle in Roman Jakič.


Poslanec Pozitivne Slovenije in predsednik odbora DZ za evropske zadeve Roman Jakič je slovenskega misijonarja Pedra Opeko predlagal za Nobelovo nagrado za mir za leto 2013. V pismu Thorbjornu Jaglandu, predsedniku odbora za Nobelovo nagrado, je Jakič Opeko označil kot "enega največjih sodobnih humanitarnih delavcev in prijatelja revnih".

Opeka že 30 let pomaga brezdomcem na Madagaskarju

Jakič je v pismu Jaglandu še zapisal, da Opeka že 30 let nesebično deluje v Skupnosti dobrih prijateljev (Akamasoa) in je pomagal več kot 15.000 brezdomcem, ki živijo na smeteh v slumih v Antananarivu, glavnem mestu Madagaskarja.

Poudaril je tudi, da je Opeka razvil "celovit način vključevanja najbolj odrinjenih posameznikov v družbo, model, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva vsakega posameznika". S svojim delom na tisoče ljudem omogoča, da zapustijo revščino s pomočjo izobraževanja, dela in solidarnosti.

"Za svoje delo je prejel veliko mednarodnih priznanj in podpore, in nenazadnje bi Nobelova nagrado za mir pomenila veliko priznanje Pedru Opeki in njegovim kolegom za humanitarno delo na Madagaskarju, eni najrevnejših afriških držav," je v utemeljitvi še navedel Jakič.

Opeki pri nominaciji široka podpora

Opeko so kot kandidata za Nobelovo nagrado za mir poleg Peterleta in Jakiča med drugim podprli tudi ljubljanski nadškof Anton Stres, avstralska ministrica za zdravje Tanya Pliberšek, ki je slovenskega rodu, predlog pa je na včerajšnji seji podprla tudi slovenska vlada.

Vir: STA

    Komentarji

    1. gost
      02.02.2013 ob 12:36 smrkci gost

      Opeka ti si car,pomagaj našim politikom do zdrave pameti.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.