https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ne vozite z masko

09.02.2013 ob 10:23  

Ker se bodo danes odvijale razne pustne povorke in zabave, vas želimo opozoriti, da se ne vozite z masko, saj je le to prepovedano.

 

Zakon o pravilih cestnega prometa namreč določa, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila ter primeroma našteva, katere so te naprave oz. oprema – slušalke, telefon, maska.

Voznik med vožnjo prav tako ne sme poslušati radia ali drugih zvočnih naprav s takšno glasnostjo, ki mu onemogoča normalno slušno zaznavanje v cestnem prometu. Z globo 120 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z omenjeno prepovedjo.

Policija opozarja :

- Upoštevajte, da tudi pri mejni kontroli potniki ne smejo nositi pustnih mask.

- Pri morebitnem nenadnem zaviranju ali prometni nesreči lahko razni pripomočki (deli pustnih mask, palice, orodje in drugi predmeti), ki so v kabini, poškodujejo potnike v vozilu, zato svetujejo, da jih pospravite v prtljažnik vozila.

Vir: www.terminallance.com

Vstop v objekt s pustno masko

Prav tako obstaja določba, da «če lastnik ali upravljavec varovanega območja oz. varnostnik, ki to območje varuje, oceni, da bi vstop oseb, ki nosijo pustne maske, lahko ogrozil varnost ljudi, osebno varnost, varnost premoženja ali red na varovanem območju, lahko varnostniki uporabijo vse ukrepe v skladu z zakonom, ki ureja zasebno varovanje.«


Med drugim lahko varnostniki od oseb zahtevajo, da maske odstranijo z obraza, ugotovijo istovetnost osebe ali opravijo površinski pregled. Če oseba slednje odkloni, lahko preprečijo vstop na varovano območje.


Nadzor

Poleg policistov, Zakon o pravilih cestnega prometa v 15. členu, daje pooblastila tudi občinskim redarjem. Ti lahko na cestah v naselju, na občinskih cestah zunaj naselja in nekategoriziranih cestah zunaj naselja, ki se uporabljajo za javni cestni promet, izvajajo nadzor nad omenjeno določbo 34. člena.

Povzeto po www.pravninasveti.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.02.2013 ob 10:39 aoxd gost

      eni nonstop vozijo z maskami pa jih nišče ne kaznuvle.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.02.2013 ob 12:07 mra 05 gost

      paja

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.02.2013 ob 10:19 gost ---hački gost

      Vlada in stranke se vsa lejta vozijo z maskami

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.