https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Židan: Voda naj ostane javno dobro in ne tržno blago

22.02.2013 ob 7:00  

Predlog direktive Evropskega parlamenta in Sveta EU o podeljevanju koncesijskih pogodb za vodo je "podtaknjeno kukavičje jajce", je včerajšnjem koncu zasedanja strokovnega sveta za kmetijstvo in okolje SD dejal poslanec SD Dejan Židan. Slovenija mora zato po njegovem mnenju urediti zakonodajo, da bo pitna voda ostala javno dobro, ne pa postala tržno blago.

Židan je prepričan, da so z direktivo, ki ima na neki splošni ravni sicer pravilen cilj urediti koncesije, da bodo bolj pregledne in da bo manjša možnost koruptivnih dejanj, lobisti in predstavniki velikih evropskih koncernov uspeli izsiliti nekatere vsebine, od katerih pričakujejo veliko gospodarsko korist za svoje družbe.

"Gre zlasti za obvladovanje vodnih virov. Pri tem ne gre le za pitno vodo, temveč tudi za vodo za industrijske namene, energetiko in druga področja," je poudaril. Židana sicer veseli, da je znotraj EU nastalo gibanje, ki nasprotuje uveljavitvi direktive, prav tako pa je zadovoljen, da je tudi v Sloveniji prišlo do javne razprave o tem predlogu.

"Hočemo, da je voda javno dobro in da to tudi ostane, ne pa da postane tržno blago," je poudaril. V SD bodo po njegovih besedah zato nadaljevali z opozarjanjem na škodljive posledice, ki jih prinaša predlog direktive. Slovenska zakonodaja namreč po njegovem mnenje res dopušča privatizacijo upravljanja z vodnimi viri, zato je to področje treba urediti.

Slovenska vlada je predlog direktive podprla že februarja lani, medtem pa so številne države članice EU izrazile vsebinske pomisleke. Po vsej Evropi prav zdaj poteka zbiranje podpisov pod državljansko pobudo Pravica do vode, ki Evropsko komisijo poziva k predložitvi ustrezne zakonodaje, ki bi zaščitila vodo kot javno dobro.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.02.2013 ob 7:39 smrkci gost

      Pravilno židan,ali vse občine v prekmurju delajo na tem da čim več zaslužijo na vodi.Voda mora biti zastonj,ker jo niso ustvarili župani ali politiki in mafija,ustvarila jo je narava.Ta mafija krade naravi vodo,ki je najbilj pomembna za naravo,ali narava se jim maščuje

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.02.2013 ob 7:39 Čika-pajo gost

      Voda je naše nacionalno in skoraj bi lahko povedo da zraven lesa in vode ter pridnih rok nimamo drugega ničesar. Sedaj je seveda predlog da sprivatiziramo še edino kar je nacionalno in potem odprodamo multinacionalkam.Se strinjam z Židanom da je tako početje nevarno neodgovorno in do tega ne sme priti v nobenem primeru.Roko na srce je že sedaj voda tržno blago z centralizacijo vodovodnih sistemov in prepovedjo črpanja podtalnic pa postaja še bolj tržna. Ni pa daleč mogoče že razmišljanje kako bi nam omejili dostop do zraka ali nam ga veselo zaračunavali .

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.02.2013 ob 8:43 Dobra voja gost

      Naivci, voda je že zdaj tržno blago, ali ne dobivate položnic za vodo? Ali vam v trgovini plastenko vode podarijo? Ras inteligentna izjava Židana.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.02.2013 ob 11:08 y gost

      Židan ,modrijaš kak njegov šev Lukšič,če nevejte dragi Pomurci sta prav ona odkrila VODO,no zdaj to znate! Nevem zakoj je zdaj problem voda ,če pa de vkratkon tekl med in mleko kajti KUMONISTI prevzemajo vlado.Važno je ka de vse postaron ,malo delaj,malo več kradi in dobro živi ?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.02.2013 ob 15:39 bobiboj gost

      Od kda se je pa te bivši minister za kmetijsvo ,začo zanimati za vodou,vidimo ka ga bole zanima cena ,pa lastništvo vodej, nej pa kvaliteta vode.To ,da je voda javno dobro, je tako ali tako samoumevno,če pa bomo na volitvah ivolili poslance ,ki bodo naša vodna zajetja prodali multinacionalkam,pa ne bodo krive multinacionalke ampak javni dolgovi,ki jih povzroča razbohoteni javni sektor ,ki troši šakom i kapom tako,da bo država morala prodajati,tudi vodna zajetja,da bo poravnavala posojilne anuitete v nalednjih desetletjih. Bog pomagaj našoj deci,zdajšnjim poslancem, pa oprosti saj ne vedo kaj delajo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.02.2013 ob 16:45 aha gost

      nisem volivec SD, sam g. Židana pa podpiram in se v veliki večini strinjam z njegovim načinom razmišljanja. bobilaj"Od kda se je pa te bivši minister za kmetijsvo ,začo zanimati za vodou,vidimo ka ga bole zanima cena ,pa lastništvo vodej, nej pa kvaliteta vode". Od kdaj pa se šivilja zanima za požaj madatarke? zakaj pa se tudi posamezni občan ne bi zanima za jedrsko fiziko? v sloveniji se pač lahko.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.02.2013 ob 23:27 GOTOVI SO gost

      Ehhh. Židan me bluzi brez veze! Tvoji in ti zraven vneto rušite vlado in se ukvarjate sami s seboj. Goričko ne bo imelo sistema B in ne vode. Na take in ne drugačne. To pa zato, ker se gre v Ljubljani samo za oblast. Večina pa ne ve kje Goričko sploh je. Glavno je zrušiti Janšo, če de Goričko imelo vodo ali pa ne, pa nikogar ne briga. Jooooj ovce naivne. Hmmmmm, Židan še nekaj. Še nekaj dni nazaj je SD absolutno hotel predčasne volitve in nič drugo. No, sedaj pa kar na vrat na nos v koalicijo s PS in celo Vebra za predsednika DZ. Lukšič je še v začetku tedna govoril, da je za predčasne volitve in se z Bratuškovo sploh ni želel pogovarjati. Sedaj pa je rekel, da je tisti na roko nakracan papir brez datuma, ki bi naj bil napisan s atrani Jankovića dovolj, da gredo v vlado. Ejjjjjjjj, Židan, PA KOGA IMATE TO ZA NORCA !!!!! Kakšne ovce so te izvolile ???? Več kot očitno je, da se vsem gre za stolčke v parlamentu in mastno plačo. Briga njih za Slovenijo in rajo. To so sedaj lepo dokazali.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.