https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Bratuškovi se obeta podpora za izvolitev za mandatarko

Ljubljana, 27.02.2013 ob 17:24  

Kandidatki za mandatarko Alenki Bratušek, ki bi nasledila Janeza Janšo, se obeta zadostna podpora. Nekateri jo bodo podprli, ker želijo presekati politično krizo, drugi zato, ker želijo ustaviti "škodljivo" ravnanje sedanje vlade, po mnenju tretjih pa je to edina pot do predčasnih volitev. Bratuškova pa pričakovano ostaja brez podpore SDS in NSi.


Po mnenju SD bo s konstruktivno nezaupnico storjen prvi potreben korak, da se ustavi politika, ki jo vodi sedanja vlada, je dejala poslanka SD Majda Potrata. Vlado, "ki je del problema in ne obet izhoda iz krize", je treba po njenem mnenju čim prej zamenjati. Opozorila je na škodljivo ravnanje vlade, "ki jo namesto socialnega položaja ljudi skrbi le politično kadrovanje". Kot poudarja, izhoda iz krize ni mogoče graditi na poglabljanju konflikta med realnim in javnim sektorjem, pri tem pa nič storiti za dvig kakovosti storitev javnega sektorja. Kritična pa je bila tudi do državnega holdinga.

DL bo po besedah njenega predsednika Gregorja Viranta podprla konstruktivno nezaupnico, saj želijo prispevati glasove za to, da se preseka politična agonija. Kot pravi, je DL delovala svobodomiselno, vendar nikoli v nasprotju s koalicijsko pogodbo. Virant je Bratuškovo označil za osebo, s katero se je "mogoče dogovarjati in tudi dogovoriti". A do oblikovanja vlade je po njegovih besedah še dolga in trnova pot. Če bodo stranke sklenile dogovor in bo Bratuškova predlagala kompetentno ekipo, bo ta Slovenijo vodila do predčasnih volitev, ki bodo najverjetneje prihodnjo pomlad, pravi Virant.

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc je pojasnil, da bo večina njihovih poslancev konstruktivno nezaupnico podprla le z namenom, da državo pripeljejo do predčasnih volitev. Prevc sicer ocenjuje, da se PS ni zmogla ograditi od Zorana Jankovića, ki je ponudil bianco odstopno izjavo z mesta predsednika stranke, ostaja pa ljubljanski župan. Za SLS ni sprejemljivo, da je nekaj poslancev PS na Jankovićevi listi v ljubljanskem mestnem svetu. Po mnenju Prevca je do padca Janševe vlade prišlo zaradi pomanjkanja sposobnosti priznavanja napak, pomanjkanja sposobnosti stopiti korak nazaj in umiriti situacijo.

FOTO: siol.net

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je poudaril, da danes ne govorijo o konstruktivni nezaupnici vladi, ker ta ne bi delala v smeri reševanja gospodarske krize. Je pa dejstvo, pravi, da Janša s svojim vztrajanjem na funkciji premiera ni ovrgel suma koruptivnega dejanja. Ko ni odstopil, je zgolj "zaostril politično krizo". Zato bodo poslanci DeSUS soglasno podprli Bratuškovo in ji dali možnost, da v prihodnjih dneh oblikuje novo vlado, ki bo "prekinila kaotično politično stanje in nadaljevala s sprejemanjem nujnih strukturnih reform".

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa je potencialnim partnericam bodoče koalicije dejal, da bodo v prihodnjih dneh videli, kakšno je breme koalicije. "Verjemite, da boste številni zelo razočarani, ko si boste na lastna ramena naložili odgovornost do države," je poudaril in zagotovil, da jim NSi ne bo "nagajala". "Draga nova koalicija, ne uničite tisto, kar smo mi v tem letu težko gradili in trdo delali," je dodal. Stranke, ki so zapustile Janševo vlado, je še pozval, naj se obnašajo odgovorno in česa podobnega ne delajo še kakšni drugi vladni koaliciji. Bratuškove v NSi ne bodo podprli, ji pa želijo vse dobro.

Predstavnik madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz ni bil jasen, ali bosta poslanca narodnih skupnosti podprla konstruktivno nezaupnico. Med pogoji za podporo je izpostavil, da kandidatka ali vlada nedvoumno razpolaga z najmanj absolutno večino, brez njunega glasu. Po njegovih besedah sta poslanca narodnih skupnosti v težkem položaju, saj da smernice morebitne nove vlade glede odnosa do narodnih skupnosti niso bile jasno predstavljene. Göncz se je Janševi vladi zahvalil za njen odnos in korektno delo z narodnimi skupnostmi, glede na aktualni politični položaj pa poslanca menita, da bi bile najboljša rešitev čim prejšnje predčasne volitve.

Že pred tem sta stališče poslanske skupine predstavila predstavnika PS in SDS. Predstavnica predlagateljev konstruktivne nezaupnice Melita Župevc iz PS je dejala, da se poslancem danes ponuja priložnost izvolitve mandatarke ter s tem položitev temeljev novi vladi, ki bo "vrnila optimizem in s trezno presojo stvari premaknila naprej". Vodja poslancev SDS Jože Tanko pa je poudaril, da SDS Bratuškove ne bo podprla, saj da je edini cilj potencialne bodoče koalicije, da se Janša umakne s politične scene.

Poslanci nadaljujejo z razpravo, za katero je predvidenih več ur, tajno glasovanje o imenovanju Bratuškove za mandatarko je pričakovati šele v poznih večernih urah.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.02.2013 ob 18:15 smrkci gost

      Nam delavcem nebo dala dela ne bratuškova ne nova vlada,ampak dober mendžer ali tega v naši državi ni in ga tudi nebo,ker ga tudi nikoli ni bilo.Prinas so samo kradljivci,kot naprimer vsi politiki,menedžerji,sodniki,odvetniki,delodajalci to je ta mafija ki nam krade državo.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.02.2013 ob 19:30 gost gost

      jaz še tak grde babe nisem vido.brrr vse me strosi, ko jo vidim.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.02.2013 ob 20:03 jack gost

      Ta Jankovička (Bratuškova) pa ovi hinavski Lukšič se sploj ne razlikujeta od Janše pa njegove bande. vse je to ena navadna farsa s katero nas ščejo žedne prek vode pripelati. Od teh lopovov nihče ne upa na predčasne volitve zato ka se zavedajo ka so GOTOVI !!! Vsi so GOTOVI !!! Kak dugo mo še tou kcuj gledali? 9.marca vsi v LJ na demonstracije proti kompletni politični eliti katera se zdaj ponovno s prevaro rivle na oblast!

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.02.2013 ob 20:07 gost alenka gost

      RAJE SE SAM POGLEJ V OGLEDALO.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. smrt
      27.02.2013 ob 20:10 smrt

      Ova njoj dobro povejdala če ščej počistiti lopove pa tajkune te naj začne na MOL .Tam pa je Opanko glaven njeni kolovodja .Štoj koli de vladal mij smo potopljeni .Janša nas je napravo iz revnij še revnejše ta de pa dokončala .Mus zamenjati ves DZ in vse ostalo končno pa gotovo je vse .

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.02.2013 ob 21:06 to je isto gost

      to je isto kak pri muri05,topiča so natirali pa so prišli drugi brez konkretnimi predlogi.Glavno ka se svoje nastavi,čista isto je kak naš parlament :-(

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.02.2013 ob 21:10 mene se pa dopade gost

      Meni se pa dopade zato ka je neka novoga, kak pa đanša:)

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.02.2013 ob 21:24 GOTOVI SO gost

      Virant in Lukšič sta na vse glas vpila, da so predčasne volitve edina prava rešitev. Danes pa oba trdita, da jih še ne rabimo. Ti politiki menjajo stališča hitreje kak gate. Sicer bo komaj sedaj nastopil en velik problem. Združili so se z eno samo točko, ker so imeli skupnega sovražnika Janša. Sedaj, ko Janša ne bo več bo nastopil problem, kaj jih bo sploh še združevalo. Tako različne poglede na reševanje Slovenije in tako različne programe, kot jih imajo je težko najti. Škoda, ker raja ne pogleda malo po svetu, kaj pišejo drugi mediji o naši politiki. Da bi videli kakšno strokovno neodvisno mnenje. V tujini so mnenja, da šele sedaj prihaja zelo nekompatibilna in nestabilna vlada. NOBEN TUJ INVESTITOR v takih razmerah ne bo investiral niti centa. Zgodilo se jim bo enako, kot se je Bajukovi vladi.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      27.02.2013 ob 21:38 GOTOVI SMO gost

      Bratuškove ne presojam po kratkem krilu , pač pa po hlapčevskemu udinjanju Jankoviću, ki je oskubil Ljubljančane , pa čeprav se tega ne zavedajo. In če mu "veliki met" uspe, bo preko nje prisesan na državne seske.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      27.02.2013 ob 22:34 dedec gost

      Bratuškova je dobra MILF-a. Na njeno nesrečo bo prva žensk, ki je bila izvoljena za premierko in tudi prva, ki ji ni uspelo sestaviti vlade.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      27.02.2013 ob 22:59 to ni res gost

      Smrkec sigurno si tudi ti kradljivec, karkoli si. Ti nisi normalen, vsi so kradljivci za tebe. Kdo ti naj da delo, poišči si ga in se znajdi, nej ka doma ležiš,pa čakaš na pejneze. Te si pa čemeren na cejli svet.....Tudi delavci kradnejo, poznam jih veliko, kradejo blago, kradejo šauder, delajo si marsikaj na račun podjetja(asfalt, travo, vodovod,......nešteto stvari), zato enjaj obsojati samo politike,odvetnike,sodnike,..... Počisti pred svojim pragom,pa ne meči vse v en koš. Niso vsi barabe! Če pa si tak pameten pa kandideraj, pa mo te vidli!!! Pa nej na pamet

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      27.02.2013 ob 23:31 jack gost

      GOTOVI SO , se strinjan čista s tebov, natirati vse nekan pa nove volitve. Pa da jih vidimo te frajere, če se bodo še dale slinili po parlamenti. Edino s tistimi TUJIMI INVESTITORI si me nasmejal. Teh v Slovenijo nega že dugo časa, niti zdaj gda je Janša biu šef so se nej glij na velko silili k nan. Pridejo edino tisti kateri mislijo vse izropati pa mastno služiti na naših delavcih keri delajo za minimalca. Od teh tujih investitorov ostane v Slovenijo bole malo. Več ali manj edino tisti minimalci kere dobijo delavci, ostali kapital (dobiček) pa šiba iz države v tujino, ob enon pa še od države pocecajo razne subvencije. Če nemo znali samo za sebe poskrbeti nas tudi tuji investitori nedo rejšili.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      27.02.2013 ob 23:49 JJ adijo gost

      Končno smo se rešili tega psihopata ! Živela Alenka !

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      28.02.2013 ob 6:05 Ciganjscek gost

      Bitka je koncana , vojna sez nadaljuje. Je nekaj simbolike v naslovu knjige Zazgana zemlja.,Ko se vojska umika za seuf pusti razdejanje. V zdajsjom casi je tou slaba gospodarska situacija, problemi z bankami, najviisisa vzdrzna stopnja nezaposlenosti, nepredvidljiva prihodnost maladih, korupcija in politicni skandali. Ali je se ka ostalo zdravoga, ka nam da kaksno vupanje na bougse?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      28.02.2013 ob 6:23 HAHA gost

      NO,ZDAJ BOSTA PA JANKOVIĆ IN KUČAN LAHKO MIRNO SPALA..AJATUTAJA

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      28.02.2013 ob 7:40 JJ gost

      Janšisti zdaj pa na forume in blatit novo mandatarko, saj to je itaq vaš stil ;-)

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      28.02.2013 ob 8:31 flex gost

      malo primerjave z MOMS. Koalicija LDS-SD-SDS je temeljila na edinem skupnem imenovalcu: skupni sovražnik Štihec. Kaj je rezultat vsega? Dve leti in pol vrženega časa. Četudi se v zadnjem času baje stvari malo spreminjajo, časa ne moremo zavrteti nazaj. zopet primerjava z državo. Starman je pred kratkim izjavil, da bo nova koalicija podirala, kar je bilo zgrajeno v enem letu. Torej?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      28.02.2013 ob 19:12 fala bougi gost

      Mi je čisto vseeno, če de bundasti pes mandatar, samo ka je janša odleto, za njin pa njegovi ritolizni sds-ovci....zdaj se pa razčesnite, vej dobih položajov tak hitro nete vidli......

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      28.02.2013 ob 19:59 y gost

      fala baugi-upam si trditi ka mo kar hitro spet imeli vlado SDS ,ker edino JANŠA nas lejko rejši bede v katero drvimo z to bando rdečo.Drugače pa zdaj lahko naprej natepavate bundaste pse in tudi ta zadnjo jim lahko poližete !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.