https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prvič v zgodovini neevropski papež, spoznajte Jorgea Maria Bergoglia

14.03.2013 ob 8:30  

Kardinali so včeraj v Vatikanu na drugi dan konklava za novega papeža izvolili Argentinca Jorgeja Maria Bergoglia, ki bo Katoliško cerkev vodil kot Frančišek I. Na apostolski sedež je tako prvič v zgodovini Cerkve sedel papež iz Latinske Amerike.

Na drugi dan konklava, v petem krogu glasovanja, je 115 kardinalov elektorjev izvolilo naslednika Benedikta XVI., ki je konec februarja zaradi zdravstvenih težav odstopil s položaja. Bel dim, ki se je nekaj minut po 19. uri pokadil iz dimnika na strehi Sikstinske kapele, je pomenil, da je nekdo od kardinalov prejel potrebno dvotretjinsko večino glasov.

"Bratje in sestre, dober večer," so bile prve besede 266. papeža rimskokatoliške cerkve

Dobro uro potem je zbrani stotisočglavi množici na Trgu svetega Petra francoski kardinal Jean-Louis Tauran sporočil, da je novi papež 76 – letni Argentinec Jorge Mario Bergoglio, ki si je kot papež izbral ime Frančišek – le to je za papeža izbrano prvič v zgodovini.

Rimskokatoliška cerkev je tako dobila 266. papeža. Kmalu zatem se je na balkonu bazilike svetega Petra pojavil tudi novi poglavar dobre milijarde katoličanov po vsem svetu in se vsem zbranim zahvalil za sprejem. "Bratje in sestre, dober večer," so bile prve besede novega papeža, ki so naletele na vesel odziv nepregledne množice vernikov.

Najprej je skupaj z množico molil za svojega predhodnika Benedikta XVI, zatem pa prosil zbrane še za molitev zase. Nato je v skladu s tradicijo podelil blagoslov urbi et orbi (mestu in svetu).

Papež se je pred tem tudi pošalil na račun svoje izvolitve, ko je dejal, da so ga kardinali "šli iskat na konec sveta". Sicer pa je vernike pozval k molitvi za "bratstvo" in izrazil upanje, da bo pot, ki se je začela z njegovo izvolitvijo, dobra za evangelizacijo. Ob koncu je vsem prisrčno zaželel lahko noč in prijeten počitek.

Kdo je Jorge Mario Bergoglio?

Sodeč po spletne enciklopedije Wikipedia, se je Bergoglio rodil 17. decembra 1936 v Buenos Airesu kot eden od petih otrok železniškega delavca in njegove žene. Po nekaterih navedbah naj bi imel italijanske korenine, saj se je njegov praded rodil v Italiji. V Buenos Airesu je študiral kemijo in pridobil magisterij, nato pa je študiral na semenišču v Villi Devoto.

Je jezuit, leta 1958 je postal član Družbe Jezusove. Nekaj časa je v Buenos Airesu in Santa Feju poučeval literaturo in psihologijo. V duhovnika ga je decembra 1969 posvetil nadškof Ramon Jose Castellano.

Študiral je tudi na filozofski in teološki fakulteti v San Miguelu in postal profesor teologije. Ker se je izkazal z voditeljskimi sposobnostmi, je hitro napredoval in leta 1980 je postal rektor semenišča v San Miguelu, kjer je študiral. Na položaju je ostal do leta 1986.

Doktorski študij je zaključil v Nemčiji, od tam pa se je vrnil v domovino, kjer je v Cordobi služil kot spovednik in duhovni direktor. Leta 1998 je bil imenovan za nadškofa Buenos Airesa. Postal je tudi ordinarij za vzhodne katoličane v Argentini, ki niso imeli svojega prelata.

Leta 2001 ga je papež Janez Pavel II. povzdignil v kardinala

Papež Janez Pavel II. ga je leta 2001 povabil na konzistorij in ga povzdignil v kardinala in kasneje je bil imenovan na več položajev v kuriji. Po navedbah Wikipedie je bil kot kardinal znan po osebni skromnosti in ponižnosti, konservativni drži in predanosti družbeni pravičnosti. K podobi skromnosti je prispeval njegov življenjski slog, saj je živel v majhnem stanovanju in se je odpovedal limuzini s šoferjem. Uporablja javni prevoz, celo kuhal naj bi si sam.

Vir: STA, Wikipedia

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.03.2013 ob 10:14 Siniček gost

      Ne ena največjih, ampak NAJVEČJA !!! :)

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.03.2013 ob 10:27 Cciganjscek gost

      De ta ka napravo v zvejzi ZVON 1 pa ZVON 2 , ka Cerkev vrne pejneze ster sou duzni vlagatelom, bankam in ostalim naivnezom ster so vorvali v moralo in etiko slovenske cerkevene oligarhije?

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.03.2013 ob 11:27 ... gost

      cerkev pa vera sta dvej različnivi stvarij, vsaj za mene. Če pa koga zanima kakša banda je bila cerkev že v 16. stoletje pa si naj pogledne serijo The Borgias (partis.si). Odlična serija!

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. porabje
      14.03.2013 ob 14:44 porabje

      Najvekši razbojnik je nej cirkev. Prinas osen lejt je socijalistična pa liberalna vlada, depa eta vlada nigdar neje bila niti socijalistična, niti lüdska, niti liberalna, liki kapitalistična, kleptokratska vlada. Vse so privatizirali, vse so kradli, njigvi političari so bili koruptni: zaprli so špitale, pa vö pistíli nevarne zločince. Etak liberalci so najvekša mafijska organizacija, nej pa cirkev.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.03.2013 ob 15:15 Del R gost

      Cerkev ma telko blata na sebi, ka de ga cela voda na sveti tezko sprala, nvn kak leko Cerkev vodi drzavo ali kak ide tau vkup ?! Pa dobro pri nan tuj alternative nega v levici, samo nvnči je nej v socializmu bokše bilo, kak pravijo. Z več vidikov, Cerkev pa naj pred svojin pragon pomete, pa te se naj čedni, oz. tanače ali nauke davle o zivljenji. Ka je prvotna Cerkev bila zgrajena na čist načišnih temeljih.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.03.2013 ob 23:39 ganja gost

      I like pope, the pope smoke dope!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.03.2013 ob 0:58 hunta gost

      http://danas.net.hr/svijet/mracni-detalji-iz-proslosti-novog-pape

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.03.2013 ob 9:31 smrkci gost

      Čestitam novemu papežu,ampak to kaj se dogaja za zidovi vatikana pa nebo kos to je isto,kot vnaši državi KORUPCIJA.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.