https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Danes svetovni dan proti rasni diskriminaciji

21.03.2013 ob 10:00  

Danes je svetovni dan boja proti rasni diskriminaciji, ki so ga v Združenih državah prvič razglasili leta 1966, skuša pa nas spomniti na boj proti rasističnemu nasilju, stereotipih v medijih in vsakdanji diskriminaciji, ki je posebno v današnjem kriznem času, ko se išče »grešne kozle za vse slabo«, ponekod spet močno prisoten.

 

Svetovni dan proti rasni diskriminaciji so razglasili šest let po tem, ko so 21. Marca, leta 1960, v mestu Sharpeville v Južnoafriški republiki, med mirnimi demonstraciji proti apartheidu policisti ubili 69 ljudi.

Letos ta dan poteka pod geslom »rasizem in šport«, saj, kot je zapisal generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, nam le ta lahko pomaga pri boju za konec rasizma. »Na ta svetovni dan se ponovno zavežimo, da bomo rasni diskriminaciji naredili konec in da je naša vizija svet pravičnosti, enakosti in življenje brez strahu« so njegove odmevne besede.

Kot poudarjajo pri Unescu, se kljub nekaterim napredkom na tem področju številni primeri rasizma pojavljajo še vedno v šolah, pri delu in zaposlovanju, diskriminaciji migrantov in Romov.

Ker se Romi posebej dotikujejo Pomurja, pozivamo tukaj živeče prebivalce da skozi vsakdan, v vsakdanji komunikaciji nikar ne pozabimo na opisana načela, živimo v medsebojnem sožitju, strpnosti ter se zavedamo bogastva vseh raznoslikosti kultur in čoveštva nasploh, pri tem pa posebej opozarjamo na stereotipe, ki druge pogosto po krivem zaznamujejo in jim ne dajo možnosti napredka in razvoja, kljub njihovi težnji po tem. 

Na Unesku posebej opozarjajo na današnji krizni in konfuzni čas vrednot, ko družba za vse probleme, ki se nas dotikujejo na veliko išče vzroke v priseljencih in pripadnikih drugih ras, kar pa je lahko posledica izognitve lastne odgovornosti za vse težave. V taki situaciji, kot opozarjajo, zelo radi iščemo »grešne kozle«, kar pa je posebej neumestno, in pogosto brez neke dokazljive osnove, kot so še zapisali.

Pri tem vsi pozabljamo na bogastvo kulturne raznolikosti ter vrednote, kot so spoštovanje in strpnost do sočloveka, ne glede na raso, saj smo konec koncev vsi ljudje, ki ta svet s svojo raznolikostjo delamo le bogatejši, pester in v svoji raznolikosti lahko prinesemo mnogo dobrega, med drugim tudi k kulturnemu razvoju.

 Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.03.2013 ob 10:58 nik gost

      Ge san nej odo kradnot k njin, oni so odli kradnot k nan (kda san mali biu)! Cigani / romi ne bi bili tak diskriminirani če se ne bi tak obnašali! NAJLEŽJE JE TISTIN KOMENTIRATI in jih zagovarjati, KI NEMAJO Z NJIMI KONTAKTA. V sloveniji so pač zaščiteni z vseh pogledov!

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.03.2013 ob 12:44 smrkci gost

      Vsi mi navadni smrtniki smo diskriminirani zato smo si pa krivi sami,ker jim ne upamo povedati to tako negre več naprej.Tako daleč je prišlo da se eden pred drugim skrivamo in si več ne zaupamo,brat bratu,sosed sosedu zato so pa krivi politiki in zakonodaja po svetu.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.03.2013 ob 20:15 hasmrokar gost

      @nik diskriminirani sem bil jaz kot otrok v soli, ka san mogo skos v zadnij klopi sedeti pa v jedilnici san mogo san sedeti ka so se vasa mala deca navcili od starsih ka so cigani manjvredni. Nej san bil zamazani. Diskrimininacija se zacenja ze v otroskih letih. Prvic v 1. razredu osnovne sole. Kak lejko 7 letnik nesce sedeti pri cigani? Ge se je to navco, ce nej od svojih starsev. Moji starsi so nej odli krast ka jin je nej trbelo, vi pa vse v isti kos mecete, tak ka lepo vas prosim henjajte stem ze enok. Nej smo si cigani lopovi tak kak ste nej vsi slovenci isti kot Janez Jansa.Ce cigan vkradne de vkradno telko ka prezivi, vasi lopovi pa kradejo telko ka so to lepo drzavo skoraj v stecaj spravili. Pa lep pozdrav.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.03.2013 ob 0:40 lauraas gost

      Naj mi kdo razloži, zakaj romov nihče ne mara, razen nekaj liberalcev.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.03.2013 ob 10:22 nik gost

      gost - hasmrokar daj ne nakladaj in ne laži san sebi! NO Z ZADNJIN STAVKOM PA SI DOKAZO SVOJO PRIVRŽENOST IN K TEMU TUDI PRIMERNO PAMET: ''Ce cigan vkradne de vkradno telko ka prezivi, vasi lopovi pa kradejo telko ka so to lepo drzavo skoraj v stecaj spravili. Pa lep pozdrav.'' TAK KA SI NEJ VREDEN MOJEGA KOMENTARJA! Ti pa dale lepau sam sebi verjami in enako vči svoje otroke pa de vse dobro:)

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.03.2013 ob 12:21 lauraas gost

      Ali je že kdo od Strojanovih zaposlen, kot so takrat obljubili in koliko jih je že. Pa vse položnice jim plačuje država.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.03.2013 ob 3:32 hasmrokar gost

      nik ti me poznas?? Ce ne bi bil pameten mi ne bi uspelo, www.funkidssoccer.com pa te guci sto je pameten pa sto nej. Mislin pa ka si se malinovec ali pa samo mas mentaliteto malinovca..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.03.2013 ob 3:51 hasmrokar gost

      Pa se neka nik. Kak cujete besedo Rom ali cigan ali preberete kasno novico nas nekateri takoj zacate zaliti pa doj gledati, negativnost je zelo velika ne glede ce je novica pozitivna ali nej. Rasizem je pac bolezen, ki je neozdravljiva. Ne branim ges tu Strojane ali pa tiste pozameznike, ki delajo probleme samo je nej fer ka nas mecete vse v isti kos. Nas je veliko keri smo tudi posteni..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.