https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Za prihodnost Pomurja poskušali najti skupno pot

Murska Sobota, 26.03.2013 ob 10:00  

Včeraj je v Murski Soboti potekala druga redna seja Razvojnega sveta Pomurske regije (RSR) z namenom, da gospodarstvo in politika najdeta skupno pot ter v skladu z Zakonom o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja spodbudijo regionalni razvoj v pomurski razvojni regiji.

Zalomilo se je že pri prvi točki dnevnega reda, in sicer pri potrditvi Zapisnika konstitutivne seje RSR z dne 21. 9. 2012. Anton Štihec je namreč opozoril, da je bilo na omenjeni seji le pet od desetih predstavnikov lokalnih skupnosti. Zakon o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja pa v 12. členu pravi, da Svet veljavno odloča, če je na seji navzoča večina vseh članov sveta in večina članov sveta, predstavnikov občin. Posledično se je razvila debata ali so sklepi ustanovne seje sploh veljavni.

Po skoraj dveurni razpravi so tako ponovno odločali o sklepih ustanovne seje in jih potrdili s opombo, da bodo počakali na presojo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, glede 23. člena Poslovnika o delu RSR, ki določa, da se glasovi predstavnikov občin štejejo dvojno. Do odločitve MGRT pa bodo delovali kot jim veleva zakon in ne kot so sprejeli na konstitutivni seji, da bodo glasovi vseh članov enakovredni.

Imenovanje članov razvojnega sveta kohezijske regije

V nadaljevanju so člani Razvojnega sveta Pomurske regije poskušali imenovati člane razvojnega sveta kohezijske regije. Po večih predlogih so izglasovali strukturo petih predstavnikov, sestavljeno iz dveh županov, dveh predstavnikov gospodarstva in enega predstavnika nevladne organizacije. Kot so dejali, bo ta struktura bolj ali manj omogočala uravnoteženo politiko in gospodarstvo ter zagotavljala strokovnost ter informacije na sejah razvojnega sveta kohezijske regije v zvezi s prioritetami regionalnih razvojnih programov in njihovo izvedbo dokumentov. Čeprav gospodarstveniki v tej strukturi pogrešajo direktorja RRA.

O imenih članov razvojnega sveta kohezijske regije bodo odločali na naslednji seji, saj razen gospodarstvenikov, ki so predlagali Branka Drvariča in Vlada Mandiča, niso uspeli določiti svojih predstavnikov.

Podelitev koncesije za izobraževalne programe deficitarnih poklicev

Pod tretjo točko so člani razgrabljali o pobudi vladi o pridobitvi koncesije za izobraževalne programe deficitarnih poklicev, kot so zdravstvena nega, fizioterapija, socialna gerontologija, upravljanje in vodenje poslovnih sistemov ter koncesijo za izvajanje visokošolskega strokovnega študijskega programa dizanj v Pomurju.

Pomurje kaže najslabše socialno-ekonomske kazalce med vsemi regijami v Republiki Sloveniji: najnižja izobrazbena struktura ljudi, najnižji dohodki, največ brezposelnih oseb ter največja umrljivost med vsemi regijami v Republliki Sloveniji. Vendar kljub temu s tem predlogom vladi nočejo doseči miloščine ali povečanja proračunskih sredstev za te namene, ampak le pravičnejšo prerazdelitev že obstoječih sredstev za navedene programe po celi Sloveniji.

Obravnava osnutka RRP Pomurske regije 2014-2020 in seznanitev z osnutkom 3. Letnega poročila o izvajanju ukrepov ZRPPR1015 v letu 2012

Regionalni razvojni program 2014-2020 Pomurske regije je temeljni programski dokument na regionalni ravni, ki opredeljuje razvojne prednosti in priložnost regije, razvojno vizijo in strateške cilje, določa razvojne prioritete regije in vsebuje finančno ovrednotene programe spodbujanja razvoja v regiji. Uresničuje se ga z Dogovorom o razvoju regije, ki se pripravlja za štiriletno obdobje.

Na koncu so se še seznanili z osnutkom 3. Letnega poročila o izvajanju sklepov iz Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010–2015 (ZRPPR1015). RRA Mura na podlagi pogodbe o izvajanju neloge v okviru Programa konkurenčnosti Pomurske regije v obdobju 2010 – 2012 pripravlja letna poročila, ki jih sprejema vlada na predlog službe in o tem poroča državnemu zboru Republike Slovenije. Poročilo obsega vse podatke o tem, za katere namene, komu, koliko in na kateri podlagi so bila dodeljena sredstva za vsak ukrep iz ZRPPR1015.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.03.2013 ob 10:33 buuuu gost

      Še ena burleska v tej državi.Vsi velki funkcionari z velkimi sejninami , haska nobenega, državo in družbo pa vrag jemlje.Ukiniti !!!

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.03.2013 ob 11:12 gost gost

      Človek se lahko samo vpraša, zakaj bi jim -tem večnim funkcionarjem - naj zdaj uspelo, če jim to v dosedanjih 15 letih ni in le tonemo globlje in globlje ?!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.03.2013 ob 18:54 odgovor gost

      Mogoče ste odgovor vi, s takšnimi komentarji?... Vedno prvo najprej pogledne globoko v sebe. Najšo boš puno zanimivih reči

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.03.2013 ob 19:37 gost gost

      Absolutno ! Vedno poglej globoko vase! Je pa tako : Kolikor višje na lestvici si, toliko večje odgovornosti-a tudi pravice imaš. Sorazmerno . Mi v Pomurju PROPADAMO. Ti gospodje so nam to prigospodarili kakor so to delali vsa ta leta. To je rezultat. Oni so najvišje na tej lestvici. Hoteli so tam biti. Sami so se borili za te pozicije. In nikogar ne spustijo zraven, ker hočejo vse zase. A ni res ?!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.03.2013 ob 22:01 pomurec gost

      alo fujs....to je bilo srečanje pomurja.....POMURJA....in iiskali so skupno pot za prihodnost POMURJA....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.03.2013 ob 6:53 gost gost

      Pomurje je vsota (produkt) posameznih občin. Tako (dobro-slabo) kot gre posameznim delom Pomurja, enako gre vsem skupaj. Ravno tukaj je na mestu vprašanje: kako naj župani revnih in nerazvitih občin (glede na državno povprečje in menda se ne primerjamo z Bolgarijo in Albanijo ?!) , kako torej naj župani, ki jim - skupaj z njihovimi ekipami na Občinah- ne uspe vzpostaviti gospodarskega razvoja doma, v lastnih občinah, kako naj oni to naredijo za celo Pomurje?! To je problem.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.03.2013 ob 9:36 brezposelni gost

      prazno slamo mlatijo. še sredstva za javna dela gredo samo znancem in privilegirancem. Enkrat se bo končalo in če ne drugače s silo.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.03.2013 ob 12:42 en kmet gost

      Še doma v svojih občinah ne naredijo nobene koristi. Vsi so že leta in leta v vrhovih lokalne oblasti in od nobenega nič. To se vidi po razvitosti Pomurja, In sedaj bodo taki govorili in razvijali Pomurje. MARŠ! Dajte prostor mladim novim sposobnim, pametnim kadrom. Svetovalca sta povedala, da je treba imet tablico PRESS. :) :) :) :) :)

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.