https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Stanje na področju zaposlovanja nič kaj obetavno

09.04.2013 ob 7:00  

Brezposelnost se je marca začela sezonsko zmanjševati, vendar ostaja višja kot pred letom dni. Konec marca je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih 122.630 brezposelnih oseb, kar je 1,2 odstotka manj kot februarja, vendar je to še vedno 10,6 odstotka več kot marca lani.


Po najnovejših podatkih o gibanju števila brezposelnih, ki so bili včeraj objavljeni na spletnih straneh republiškega zavoda za zaposlovanje, se je marca brezposelnost rahlo zmanjšala v vseh območnih službah z izjemo ljubljanske.

Število prijavljenih na zavod se povečuje

Marca se je na novo prijavilo 7706 brezposelnih oseb, kar je 4,1 odstotka več kot februarja in 16,1 odstotka več kot marca lani. Med njimi je bilo skoraj polovica takšnih, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas (3769), 1079 iskalcev prve zaposlitve ter 1793 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

Od 9142 brezposelnih oseb, ki jih je zavod marca odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oz. samozaposlilo 6164, kar je 28,2 odstotka več kot februarja in 13,1 odstotka manj kot marca lani.

Marca se je v primerjavi s februarjem brezposelnost povečala le na območju območne službe Ljubljana (za 0,7 odstotka), v vseh ostalih območnih službah zavoda pa se je zmanjšala. Število brezposelnih se je bolj kot v povprečju v državi znižalo na območju območjih služb Murska Sobota, Ptuj, Velenje, Nova Gorica, Sevnica, Kranj, Novo mesto in Maribor.

V marčni strukturi brezposelnosti so se v primerjavi s februarjem povečali deleži brezposelnih žensk, brezposelnih oseb v starosti od 30 do 39 let, iskalcev prve zaposlitve, dolgotrajno brezposelnih ter brezposelnih s terciarno izobrazbo.

Foto: zurnal24.com

V primerjavi z lanskim letom manj novih delovnih mest

Povpraševanje delodajalcev po delavcih je marca bilo malo večje, vendar več ni doseglo obsega, ki je bil značilen za ta mesec predhodnih let. Prejšnji mesec je bilo prijavljenih 13.257 prostih delovnih mest, kar je 19,4 odstotka več kot februarja in 18 odstotkov manj kot marca lani.

V prvih treh mesecih skupaj se je na zavodu na novo prijavilo 30.896 brezposelnih oseb, kar je 23,1 odstotka več kot lani v tem času. Največ se jih je prijavilo, ker so izgubili zaposlitev za določen čas. V tem času se je zaposlilo 17.163 oseb oz. odstotek manj kot v primerljivem obdobju leta 2012. Število prijavljenih prostih delovnih mest pa se je zmanjšalo za več kot šestino.

FOTO: sta.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.