https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Po hudi zimi bo v prihodnjih dneh vendarle zadišalo po pomladi

09.04.2013 ob 8:45  

Po dolgi, hladni in nadpovprečno sneženi zimi z malo sonca lahko v prihodnjih dneh pričakujemo bolj pomladne temperature. Postopno, a občutno se bo otoplilo in ob koncu tedna bi lahko dnevna temperatura dosegla tudi 20 stopinj. Po besedah meteorologa Andreja Pečenka, bo po daljšem hladnem obdobju temperatura spet okoli povprečne, morda celo nekoliko višja.


Prognostik na Agenciji za okolje Pečenko je za STA vreme v minuli zimi ocenil kot zelo nestanovitno, saj je bilo zelo malo sonca, veliko oblačnosti in padavin, tudi snežnih. V tem pogledu je bila letošnja zima po njegovem mnenju zelo ekstremna. Prav tako je bila zima razmeroma hladna, saj so bile temperature podpovprečne, vendar velikih odstopanj kljub vsemu ni bilo.

Prejšnji mesec je bil bolj zimski kot spomladanski

Glede na povprečje sta bila hladna zlasti februar in marec, ki ga vremenoslovci uvrščajo že v meteorološko pomlad. Vendar pa je bil pretekli mesec zelo moker in glede na povprečje precej bogat s snegom, torej "bolj zimski kot spomladanski", je ocenil Pečenko. Kot pravi, v preteklih mesecih ni bilo veliko sonca, zato se ozračje ni moglo ogreti niti do začetka aprila, ki je bil še zelo hladen.

Prihajajo lepši in toplejši dnevi

V prihodnjih dneh pa se nam obetajo lepši dnevi z več sonca in višje temperature, tudi zato, ker je sonce že precej močno. Še vedno bo tudi nekaj padavin, tako da ni pričakovati velikih sprememb vremena, razen seveda postopne, a občutne otoplitve v prihodnjih dneh. Za jutri tako na agenciji že napovedujejo dnevno temperaturo 18 stopinj Celzija. Podobno tudi za konec tedna nekateri izračuni že kažejo dnevne temperature okoli 20 stopinj Celzija.

Za ljudi sicer takšna otoplitev lahko predstavlja "velik skok" in jih šokira, zaradi česar se ji težje prilagodijo. V resnici pa se bo ob koncu tedna temperatura po daljšem hladnem obdobju končno zgolj začela gibati okoli povprečja, morda ga bo tudi nekoliko presegla, je povedal meteorolog Pečenko. Počasi bo torej nastopil čas za spomladanska oblačila, a kot napoveduje sam, bodo jutra še vedno sveža.

FOTO: wikipedia

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.