https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Na strokovnem posvetu o odpadkih tudi o sežigalnicah

Moravske Toplice, 18.04.2013 ob 9:00  

V Moravskih Toplicah v hotelu Ajda poteka strokovno posvetovanje na temo Celovito ravnanje z odpadki, kjer  strokovnjaki iz vse Slovenije in tujine predstavljajo aktualne teme okrog odpadkov. Na predhodno sklicani novinarski konferenci so povedali sledeče.

 

Zveza ekoloških gibanj Slovenije, ZRS Bistra, Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica komunalnega gospodarstva v soorganizaciji Ministrstva za kmetijstvo in okolje v Moravskih Toplicah organizirajo tradicionalno strokovno posvetovanje na temo Celovito ravnanje z odpadki, ki se ga udeležujejo predstavniki javnih komunalnih podjetij, gospodarskih služb, lokalnih skupnosti, akademske sfere in vladnih služb.

Strokovnjaki iz vse Slovenije in tujine so prvi dan v dveh sekcijah (Sistemski vidiki ravnanja z odpadki in ločeno zbiranje odpadkov in njihova predelava) predstavili 14 aktualnih tem. Danes bodo strokovnjaki v dveh sekcijah obravnavali snovno in energetsko izrabo odpadkov ter predstavili primere iz praks. Z uvodno in zaključno okroglo mizo bodo povsem odprto in realno odprli razpravo na temo Sistemski vidik ravnanja z odpadki in uresničevanja prednostnega reda ravnanja z odpadki, kjer se ne bo mogoče izogniti vroči temi termična izraba odpadkov.

Kako celovito reševati odpadke v Sloveniji? 

Organizatorji navajajo, da ni naključje, da se je pred desetimi leti v Moravskih Toplicah razpravljalo o pomenu celovitega reševanja odpadkov, a smo še vedno priča mnogim teorijam in poskusom, ki prikazujejo načine reševanja odpadkov v širši javnosti. Pri tem se uporabljajo strokovna izhodišča, ki v praksi še do danes niso bila v celoti potrjena. Pri določeni javnosti in nevladnih organizacijah je še vedno prisoten izrazito odklonilen odnos do načina reševanja odpadkov z njihovo energijsko izrabo. Kljub temu, da Evropski pravni red z Direktivo o odpadkih 2008/98/ES daje prednost energijski izrabi pred odlaganjem, je v Sloveniji na tem področju bilo storjeno premalo. Pri tem je velik poudarek na trajnostnem ravnanju z odpadki in njihovi minimizaciji, pri čemer je spoštovana hierarhija ravnanja  z odpadki.

V letu 2020 naj bi bili v EU brez odpadkov

Branko Ravnik iz direktorata za okolje je v zvezi s tem povedal, da je na vidiku celovita rešitev sistema odpadkov, vodilo pri obravnavanju le teh izhaja iz velike zaveze Evropski uniji, ki gre v smeri zmanjšanja odpadkov. Ambiciozni cilji so, da bi bili v letu 2020 v Evropi brez odpadkov. Ravnik se nadalje zaveda, da je področje odpadkov v Sloveniji dobro urejeno, ampak stremijo k temu, kako sistem še bolje urediti.

V Sloveniji pet odlagališč z negativno odločbo

Brigita Šarc, vodja Sektorja za ravnanje z odpadki iz Agencije RS za okolje za ravnanje z odpadki, je povedala, da je trenutno v Sloveniji pet odlagališč, ki je dobilo negativno odločbo. Zavrnitveni razlogi so bili predvsem zaradi mešanih komunalnih odpadkov oziroma nepravilno sortiranih odpadkov,  med vzroke pa je navedla tudi, da odlagališča niso sprejela finančne sheme. Mag. Jana Miklavčič, direktorica Inšpekcije za okolje in naravo,  je izpostavila dejstvo, da Slovenija še ni družba, ki bi reciklirala in da je potrebno te premike narediti.

Rešitev vidi v kompostiranju in sežiganju

Janko Kramžar, predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva, je izpostavil usmeritev Evrope, da se morajo odpadki ločeno zbirati in v čim večji meri izrabljati kot surovine, ostanek pa se mora termično obdelati ter iz njih pridobiti toplotno in električno energijo. Pri tem je navedel, da se povprečno v Evropi odlaga na odlagališčih 38 odstotkov komunalnih odpadkov, v Sloveniji 58 odstotkov, medtem ko v Belgiji, Nemčiji in na Nizozemskem odlagajo le en odstotek ostanka odpadkov. Svetoval je, da moramo postati družba recikliranja. Zato vidi rešitev vidi v kompostiranju in sežigalnicah. Red. prof. dr. Niko Samec iz Fakultete za strojništvo, UM, se je pridružil temu mnenju in izpostavil, da brez termične obdelave ne bomo dosegli evropskih standardov. Kot problem v Sloveniji vidi  v izvedbeni rešitvi in na implementacijskem nivoju.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.