https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Vsi potrebujemo kdaj počitnice

2.5.2013  

Praznik dela je čas, ko obeležujemo na nek način našo aktivnost, koristnost družbi. Zato je to čas, ko počivamo-ravno zato, ker vemo, da drugače skoraj vsak dan delamo ter si vsaj takrat z užitkom, prijetnim občutkom zahvale privoščimo sprostitev, zabavo, prosti čas. Pomemben je za nas enako kot delo! Pa poglejmo zakaj.


Da, delo krepi človeka, mu daje občutek vrednosti, a vsaka stvar rabi svojo protiutež, da lahko obstaja v ravnotežju ter daje občutek sreče. Delo samo brez prostega časa je absurdno. Nobenega veselja ne daje, pa čeprav imamo tisto, kar počnemo neizmerno radi in je polno ustvarjanja, novega kreiranja čudovitih stvari. Tudi druge stvari nas morajo izpolnjevati, dati našemu življenju smisel, poleg tega pa  je sam počitek zelo pomemben, da se napolnimo z novo pozitivno energijo za nadaljne delo. Zato počitek, odklop možganov, če hočete celo lenoba-je koristna!

Se vam je že kdaj zgodilo, da je dan šel proti koncu, mi pa smo urejali zadnje papirje, ki smo jih prinesli s seboj iz službe? Dnevi ki so sledili, so bili še hujši in preden je bilo konec tedna smo opazili, da smo si vzeli le peščico prostega časa, časa za sebe, ko smo zadihali, se vsaj malo pretegnili in odpočili. Ko pogledamo nazaj, vidimo, da smo bili celo vedno manj produktivni, stvari, ki bi jih lahko naredili hitreje, ali bolje, so se nekje zagozdile v naši nekoncentraciji, utrujenosti in stresu.

Takrat je čas, da premislimo: Par uric na dan, na teden, kak dan bi morali vzeti čas za naše zanimive stvari, ki nas sproščajo, ki so totalno nasprotje tega, kar delamo, ali pa morda bi samo ležali, počivali ter opazovali mirno nebo nad nami.

Kar je največja čarovnija počitka, da bi isto delo, ki ga opravljate naredili boljše, morda hitreje; razširilo bi se vam obzorje, vaš prag za ideje in nove rešitve pa bi se povišal.

Marsikdo se dandanes ob tem stresnem času, storilnosti ter odgovornosti, ko se zaveda, da ne sme izgubiti službo, da mora preživljati družino, ali da preprosto mora preživeti – ujame v začaran krog izčrpanosti. Dela in dela in na koncu vidi, da je izčrpan, vrstijo se lahko napotnice za zdravnike, morda celo psihološke strokovnjake. Da bi delal bolje, dela  še več, absurd pa je, da potem dela slabše ali še manj.

Raziskave so pokazale, da ljudje, ki aktivno gojijo kak konjiček, posebno šport, so v službi bolj produktivni, kot tisti, ki samo delajo. Tudi če se znajdete sredi pomembnega projekta, si je pomembno utrgati par trenutkov, uric za neko relaksacijo, šport, nekaj kar vas  razbremeni, sprosti, umiri. Tek in drugi športi, joga, meditacija, morda samo sprehod, ali klepet s prijateljem. Nekaj kar vas v tistem trenutku veseli in spravlja v dobro voljo.

Pa poglejmo še pojav lenobe, o katerem piše Brian Kim v svojih motivacijskih člankih. Po njegovih besedah je lenoba pomemben sestavni del ustvarjanja,  pojav, do katerega pride skoraj pri vsakem delovno aktivnem človeku ter ima svoj namen, po tistem pa smo kot prerojeni, se vržemo v delo z novimi kreativnimi idejami, nek problem pa vidimo v novi, boljši luči.¸

Stanje lenobe je v bistvu neke vrste stanje pasivnosti, za katero ne moremo reči, da je depresija, ampak neke vrste mirovanje. Ne čutimo nobene želje po ustvarjanju, kreiranju novih stvari, ali napredovati. Čas, ko tudi nismo niti žalostni, niti srečni.

Rabimo jo, da se malce zaustavimo, kar pa je pri njej čudovito, da nam čez čas začne presedati, v stanju praznega dogajanja nam postane dolgčas in se vrnemo v aktivnost. Takrat vidimo svet v večih dimenzijah, stvari, ki jih prej nismo opazili, nove priložnosti ter mnogo več pozitivnih stvari.

V bistvu so njene koristi te, da se znebimo vseh negativnih mentalnih navlak, ki smo jih prej v aktivnem času prejeli ter vseh naporov. Ko se jih očistimo, pa lahko delujemo dosti bolje v aktivnih, delovnih situacijah.

Mnogi ljudje imajo občutek krivde, če jih kdaj zajame pasivnost, lenoba, kot pa pravi Brian Kim, je kratkotrajna lenoba priporočljiva in nekaj povsem naravnega-sestavni del našega življenja.

Spočijte svoje misli. Uživajte preostali dan praznika prijetno. Jutri je nov dan, ko bomo zajeli življenje z »novo žlico«. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.