https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Tudi druga dražba Pomurke brez kupcev

06.05.2013 ob 14:05  

Na današnji drugi dražbi Pomurke mesne industrije kot celote ni bilo nobenega kupca. Po poročanju STA, je bila izklicna cena 15 milijonov evrov, stečajna upraviteljica Alenka Gril pa bo zdaj predlagala prodajo za 10 milijonov evrov, ki bi lahko bila septembra. Poleg tega pa je proti nekdanjim vodilnim v družbi vložila odškodninsko tožbo.

Po besedah Grilove, so tožbo vložili proti širši upravi, Martinu Kovaču ter Marku in Vojtehu Volku. Prepričani so namreč,"da je je bil stečaj vsaj dve leti prepozno in da je z uspešnimi mahinacijami prikazala poslovne rezultate bistveno boljše, kot so bili v resnici, taka dejanja pa je treba preganjati."

Stečajna upraviteljica predlagala nižjo ceno

Prva dražba Pomurke v celoti, je bila januarja lani po izklicni ceni 21 milijonov evrov. Že takrat ni bilo nobenega kupca. Stečajna upraviteljica je za danes sicer predlagala ceno 10,5 milijona evrov, saj je tako ponudbo dosegla v okviru nezavezujočega zbiranja ponudb pri interesentu iz Italije, ki je izkazal interes tudi za nakup Mipa v stečaju, vendar se z višino ni strinjal ločitveni upnik Abanka Vipa.

Predlogu je nasprotoval, saj na nobeni od parcel nima hipoteke vpisane na prvem mestu, ampak na drugem mestu, zato bi predlagana nižja cena pomenila, da zanj plačila ne bo. Ker je to sovpadalo z dražbo Mipa, na kateri naj bi se omenjeni interesent kot kupec pojavil, a ga na dražbi ni bilo, je Grilova sodišču predlagala prodajo po današnji ceni.

Upniki imajo različne interese

Kot je povedala Grilova za STA, imajo ločitveni upniki različne interese. Tistim, ki so vpisani na prvem mestu, znižanje cene ne predstavlja problema, saj dobijo terjatve poplačane. "Tisti, ki so na drugem mestu, pa bodo morali priznati, da je ta naložba v tem trenutku obsojena na neplačilo in če kupca ne bo, se bodo ločitveni upniki morali odločiti, ali so za prodajo po delih." To pa ne bo lahko, saj je treba Pomurko razdeliti in razmejiti in za to pripraviti elaborate.

Flisar želi kupiti obrat

Kot je še povedala Grilova, si želi sedanji najemnik obrata za izdelavo konzerv Miroslav Flisar odkupiti obrat, vendar morajo imeti prej interesente tudi za druge dele. Dodala je tudi, da Pomurka še vedno izpolnjuje pogoje za ovalni žig, prodali so približno tretjino zalog konzerv, ki pa se jim počasi izteka rok uporabe, zato jih bodo prej ponudili humanitarnim organizacijam.

Flisar, ki v podjetju Osem od februarja 2011 zaposluje 19 delavcev, želi kupiti obrat, v katerega zagon je vložil 350.000 evrov, saj mu sedanji najem otežuje poslovanje. Letno pošlje na slovenski trg 60 ton konzerv, prav zdaj pa pričakuje podpis petletne pogodbe s Kitajci, ki bi jim letno prodal po 200 ton konzerv.

Skupna vrednost premoženja 24 milijonov evrov

Pomurkin kompleks v Murski Soboti obsega upravno zgradbo s klavnico, zamrzovalno skladišče, proizvodne objekte za predelavo, energetske objekte, hlev za živali ter pripadajoča zemljišča v skupni izmeri skoraj 94.000 kvadratnih metrov, poleg tega pa še 1650 kvadratnih metrov veliko parcelo v Rakičanu, vso opremo ter tudi pravico do uporabe imena Pomurka mesna industrija.

Ocenjena skupna vrednost premoženja je 24 milijonov evrov, izguba ob začetku stečaja, ko je podjetje zaposlovalo 236 delavcev, je bila 56 milijonov evrov, vseh obveznosti do upnikov in preostalih obveznosti je skoraj 90 milijonov evrov, stečajna upraviteljica je upnikom priznala za več kot 60 milijonov evrov terjatev, celotno Pomurkino premoženje pa je pod hipoteko.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.05.2013 ob 15:13 spet pesek v oči gost

      spet sodelujejo IZDAJALCI prekmurskega človeka delavca kmeta , vse je pesek v oči , samo da se čim ceneje pride do nepremičnine in tako zvane ropotije v zgradbi ,,, trenutni upravljalci zgradbe so navadne lopovske hijene , ki so še to izčrpali , da bi vsaj vsak delavec dobil eno plačo , ne to so bili že prej izčralci podjetja in zdaj , vse je ZREŽIRANO in prosim nehajte narod farbati s vašimi že vnaprej sestavljenimi postopki , ki so navadne laži , obstajajo imena in priimki in jih vi novinarji tudi obeladanite ,, velik spomenik tatvine in korupcije po stečaju

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.05.2013 ob 18:44 niko gost

      Tej prispevek ka je napiso pejsek v oči 100% podpišem naj se razni,Šiftari,pejnoviči,pa še dosta drugih po imenih znanih tajkunih ki se zdaj šečejo po soboti z visiko zdignjenimi glavami v žepe so si spravili dosti delavskoga in kmečkoga truda ge ne ven če je policija pa kriminalisti somo za maloga človeka takoj na razpolago tej kraataši pa odijo kak purani z zdignjenemi glavami pa lipau kradnejo to je naša SLO-jebina

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.