https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

230 let delovanja osnovne šole v Negovi

Negova, 09.05.2013 ob 12:00  

Pred kratkim so učenci, učitelji in gostje s slavnostno prireditvijo na Osnovni šoli dr. Antona Trstenjaka v Negovi obeležili 230-letnico šole.

Ob tej priložnosti je v telovadnici OŠ dr. Antona Trstenjaka v Negovi potekala predstavitev Zbornika »Časi se spreminjajo – sledi ostajajo«.

Predstavitve so se udeležili tudi številni gostje, med njimi nekdanji učitelji, ravnatelja OŠ Gornja Radgona, Dušan Zagorc in OŠ Sv. Trojica v Slovenskih Goricah Darko Škerget, predsednik Ustanove akademika  Dr. Antona Trstenjaka dr. Henrik Gjerkeš, vodja Inštituta Antona Trstenjaka dr. Jože Ramovš, likovni umetnik Lojze Veberič, upokojena ravnateljica  OŠ dr. Antona Trstenjaka Karolina Starovasnik, zastopnik župana občine Gornja Radona Antona Kampuša Milan Nekrep, častna občanka Cilka Žerdin, predsednik KS Negova Mirko Rožman in drugi.

Ob 230-letnici so izdali Zbornik

V pozdravnem nagovoru se je ravnateljica šole Slavica Trstenjak vsem navzočim zahvalila za obisk in predstavila Zbornik, ki so ga pripravili in izdali ob tej častitljivi obletnici. Zbornik je razdeljen na pet sklopov, ki so tudi barvno označeni in predstavljajo  šolsko kroniko, spomine nekdanjih učiteljev, učencev, utrinke sedanje šole ter spomine na učenca dr. Antona Trstenjaka, po katerem se šola imenuje.

Izdaja Zbornika, ki nosi naslov  »Časi se spreminjajo -  sledi ostajajo«, je zahtevala veliko dela. Kot je dejala Trestenjakova, se kot urednica vsem, ki so pomagali pri pripravi iskreno zahvaljuje.

V nadaljevanju proslave so se s kulturnim programom predstavili učenci osnovne šole, zatem pa so o spominih in kratki zgodovini šole spregovorili še avtorji prispevkov v Zborniku ter na šoli delujoči učitelji Zvezdana Rojko, Matej Kraner in Majda Rojko. Svoje delo sta predstavili tudi nekdanja učiteljica Majda Pučko in nekdanja ravnateljica Karolina Starovasnik, ki sta med drugim spregovorili o nekdanjih šolskih razmerah Svoje spomine na obiskovanje  negovske šole je predstavil nekdanji učenec 76 letni Ludvik Kramberger.

Ker je del zbornika posvečen nekdanjemu učencu dr. Antonu Trstenjaku, katerega ime nosi šola,  je voditelj proslave Bojan Rajk za omizje povabil nekdanjo »gospodinjo« dr. Antona Trstenjaka Jelko Lapajne, Ludvika Krambergerja, vodja Inštituta dr. Antona Trstenjaka dr. Jožeta Ramovša, Lojzeta Veberiča in predsednika Ustanove akademika Dr. Antona Trstenjaka dr. Henrika Gjerkeša. Omenjeni so spregovorili o srečavanjih s slovenskim psihologom in antropologom v času njegovega življenja. Prireditev sta povezovala radijski voditelj Bojan Rajk in učiteljica Mateja Vodenik.

Ob praznovanju 230-letnice šolstva so si na šoli zamislili kar nekaj spremljajočih dejavnosti, zato so odprli svoja vrata tudi za starše in krajane, da bi jim prikazali utrinke nekdanjega pouka; tistega izpred 2. svetovne vojne, tistega takoj po vojni in tistega iz časa socialistične federativne Jugoslavije.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.