https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Gorički klantoši po 17 letih zopet skupaj

Cankova, 25.05.2013 ob 10:08  

Včeraj je v okviru devetega občinskega praznika Občine Cankova potekala otvoritev likovne razstave ljubiteljskih slikarjev Milijane – Pupe Slak in Andreja Raca v Vili Vogler na Cankovi. Po otvoritvi pa je nastopila glasbena etno skupina Gorički klantoš v Kulturni dvorani VGD Cankova.

 

Otvoritev likovne razstave se je začela z nagovorom župana Občine Cankova Draga Vogrinčiča, ki je vse prisotne lepo pozdravil, ter s kratkim kulturnim programom.

Nato sta nekaj o sebi povedala tudi slikarja. Milijana Slak si je že od nekdaj želela slikati in je srečna, ko najde lepoto v barvah cvetja, sončnem zahodu oziroma v naravi, ki jo obdaja. Izrazila je tudi hvaležnost prijateljem, ki so prisluhnili njenim željam in jo vzpodbujali.

Andrej Rac se s slikanjem ukvarja že 20 let. Slikanje mu pomeni sproščanje in hobi, hkrati pa tudi iskanje in potrjevanje stvarstva.

Oba sta slikarsko znanje pridobivala na likovnih kolonijah, ki jih je organiziralo Likovno društvo Mavrica iz Murske Sobote in delavnicah akademskega slikarja Mirka Rajnara, sedaj pa sta člana Likovne sekcije Ludvika Vrečiča, ki deluje v okviru KUD Avgust Pavel Cankova.

Za ta namen so se po 17 letih ponovno združili Gorički klantoši z novo zasedbo glasbenikov ter z lepimi skladbami in humorističnimi vložki ponovno zabavali občinstvo. Skupina si prizadeva ohraniti prekmursko in porabsko ljudsko pevsko izročilo v izvirnem ljudskem narečju Goričkega in Porabja. Slovenska ljudska pesem je bila včasih edina ohranjevalka jezika. V pesmarici "Če bi ge bijla fčelica" jih je zbrala glasbena pedagoginja, gospa Marija Rituper.  

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.