https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Delodajalci imajo težave pri iskanju kadrov

30.05.2013 ob 9:30  

V Sloveniji naj bi po podatkih družbe Manpower vsak četrti delodajalec imel težave pri iskanju ustreznega kadra.

 

Ustrezen kader za prosta delovna mesta s težavo najde 24 odstotkov delodajalcev, kar je največ od izbruha krize. Po poročanju STA je najtežje najti inženirje. Posledično pomanjkanje kadrov pa negativno vpliva na poslovanje podjetij.

Tako so iz družbe Manpower, ki je opravljala raziskavo, sporočili, da največji izziv slovenskim delodajalcem letos predstavlja iskanje inženirjev, kvalificiranih in proizvodnih delavcev. Po poročanju STA je najpogostejši razlog za težave pri zaposlovanju v letošnjem letu je glede na navedbe 59 odstotkov vprašanih slovenskih delodajalcev pomanjkanje tehničnih znanj oz. "trdih veščin". 27 odstotkov jih pri kandidatih pogreša "mehke veščine" oz. delovne kompetence, 20 odstotkov pa jih poroča o pomanjkanju izkušenj kandidatov.

Kaj so trde in mehke veščine?

Trde veščine so strokovno znanje, med tem ko so mehke veščine zanesljivost, prilagodljivost, odgovornost, komunikativnost. Iz raziskave je moč sklepati, da delodajalcem niso tako pomembne osebne in značajske lastnosti delavcev.

www.matheberufe.de

In kako ravnajo delodajalci?

V družbi Manpower ugotavljajo, da se slovenski delodajalci najpogosteje poslužujejo strategije razvoja obstoječega kadra (56 odstotkov); 47 odstotkov delodajalcev pravi, da zaposlenim nudijo možnost dodatnega izobraževanja in razvoja kompetenc.

Druga najbolj uporabljena strategija med slovenskimi delodajalci pa naj bi bila sprememba delovnih modelov (18 odstotkov), med drugim preoblikovanje delovnih procesov (7 odstotkov) in večja osredotočenost na izboljšanje dotoka ustreznih kadrov v podjetje (šest odstotkov). V uporabi je tudi strategija iskanja ustreznih kadrov v doslej neizkoriščenih kadrovskih bazenih (13 odstotkov).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2013 ob 10:27 smrkci gost

      Vsi delodajalci lažejo,ko mladi končajo poklicno izobrazbo jim delodajalci rečejo da nimajo zanjih delovnega mesta,enostavno rečejo da so kapacitete zasedene.Dan danes je tako če si na zavodu za zaposlovanje te delodajalec vprača če si prijavljen na zavodu za zaposlovanje potem te vzamem samo za tri mesece.Jaz kot delavni invalid tretje kategorije in podobni meni,pa nočejo niti slišati za nas delavne invalide,sem prepričani da bi mi delavni invalidi več dobrega naredili,kot pa lenuhi in pijančki za delodajalca.Bil sem na petindvajsetih razgovorih pedeset prošen poslanih in vse zavrnjene, enostavno so mi delodajalci rekli da z takimi omejitvami nebom dobil dela nikjer,ali preprosto ti rečejo da zdrav delavec ne dobijo dela,kaj šele delavni invalid.Mladim svetujem da naj gredo v tujino,ker v tej državi ni prihodnosti za njih.

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.05.2013 ob 19:49 ... gost

      točno tak...v s te jebene države

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.05.2013 ob 21:05 brezposlen gost

      BRAVO " smrkci" TOČNO UGOTAVLJAŠ IN SE STRI JAM S TABO. TAKO DELAJO TUDI V PODJETJU VARIS LENDAVA. MLADE PO KONČANEM VAJENIŠTVU + 3 MESECE, SO ODPUSTILI, BILI SO NJIHOVI VAJENCI-KERAMIČARJI, POTEM PA ZAPOSLOVALI IN ŠE ZAPOSLUJEJO DELAVCE IZ HRVAŠKE!!!! IN KAJ SO REKLI VČERAJ NEŠTETO NEZAPOSLENIM PO TELEFONU. DA NIKOGAR NE ZAPOSLUJEJO!!!! ZAKAJ IMAJO RAZPIS ZA DELACE - KERAMIČARJE IZ HRVAŠKE??? ZARADI LEPŠEGA? MAR JE RES DRŽAVI VSEENO ZA BREZPOSELNE DOMA???? TAKO JE Z INVALIDI, NIKJER NE BOMO DOBILI DELA, ČEPRAV BI LAHKO, VENDAR SE DELODAJALCI NE POTRUDIJO, TE KAR ODPOŠLJEJO.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.