https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Največ brezposelnih v storitveni dejavnosti

06.06.2013 ob 8:38  

Po podatkih ankete o delovni sili, izvedene s strani Statističnega urada Republike Slovenije, je bila stopnja brezposelnosti v prvi četrtini leta 11,1-odstotna.


Glede na zadnjo četrtino lanskega leta so se razmere na slovenskem trgu dela znatno poslabšale, saj je število aktivnega prebivalstva prvič po letu 2004 padlo pod milijon, po letu 1993 pa imamo v Sloveniji najvišje število zaposlenih.

Med brezposelnimi več žensk, največji problem mladi brezposelni

Glede na starost se je število brezposelnih oseb povečalo pri osebah, starejših od 34 let. Stopnja brezposelnosti ostaja najvišja pri osebah med 15. in 24. letom starosti, in sicer je v prvem četrtletju znašala 23,3 %. Kot poroča Statistični urad Republike Slovenije, je v letošnjem letu v Sloveniji 10,7 % brezposelnih moških, medtem ko delež brezposelnosti med ženskami dosega 11,7 %.

Vse manj delovno aktivnega prebivalstva

Med Slovenci je bilo v prvi četrtini letošnjega leta 888 tisoč delovno aktivnega prebivalstva, kar je za 34 tisoč manj kot ob izteku lanskega leta. Pri tem se je število delovno aktivnih najbolj zmanjšalo v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih. Gre za dejavnosti, ki niso nujno potrebne za obstoj nekega podjetja – podjetniško in poslovno svetovanje, arhitekturno in tehnično projektiranje, znanstveno-raziskovalno delo, oglaševanje …

Število zaposlenih se je na področju poklicnih skupin najbolj znižalo med prodajalci in poklici v storitveni dejavnosti. Stopnja registrirane brezposelnosti se je glede zadnjo četrtino lanskega leta povečala za 1,1 odstotne točke in v prvem četrtletju leta 2013 znašala 13,5 %.

Spodnji grafikon prikazuje spremembo števila delovno aktivnih po dejavnostih v primerjavi z zadnjo četrtino leta 2012 in prvo četrtinole leta 2013 v Sloveniji (SURS).

 

Vir: SURS

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.