https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Glasba - primerna za našo dušo ob določenem razpoloženju

13.6.2013  

Glasba. Že sama misel na njo nam vzbudi prijetne občutke. Vemo, da če sežemo po njej, se bomo dotaknili nekih predelov svoje duše, nemara odkrili nove, še neraziskane občutke, ali odplavali daleč v naš domišljijski svet. Vse to potrebujemo. Da stopimo v stik z našim globjim, čustvenim svetom, da se odpočijemo, napolnimo z novo energijo, ali preprosto samo razvedrimo.


Že Pitagora je pred 2.500 leti svoje učence učil, da pomeni glasba za dušo zelo zelo veliko ter si z njo zacelimo rane.  

Učil je, da glasba prežema vse vesolje. Vse je vibracija, vse namreč diha v neprekinjenem ritmu življenja. Tako vsaka zvezda, vsak človek, vsako bitje utripa v svojem tonu in ko se ti med sabo harmonizirajo, uskladijo, ustvarijo glasbo. V bistvu so se v iskanju harmonije v svetu potagorejci obrnili tudi h glasbi.

Vsakemu ugaja druga glasba

Če ima Pitagora prav, potem vsak človek predstavlja notranje svojo glasbo in vsakemu ugaja druga glasba. Zato je tukaj potrebno prisluhniti sebi in spontano seči po tistih ritmih, tistih melodijah, ki nas v nekem trenutku privlačijo. Torej iz tega vidika ni pravila, katera je za nekoga »dobra glasba«.

Kako zanimivo je opazovati, kako se glasba odraža v odločeni mentaliteti ljudi, kako odseva v določenem kraju. Oblikuje jo človek s svojo notranjostjo, bodisi s svojo inspiracijo ter navdihom okolja, bodisi s svojim notranjim izrazom samega sebe. Vse kar se človeku dogaja, ali se mu je zgodilo, kako podoživlja trenutke in sebe ter druge, vse to se potem, če se združi z darom glasbenega ustvarjanja in izraznosti, tudi izrazi v simboliki, skozi note. Skozi zgodovino je človeštvo ustvarilo celo paleto glasbe in jo še ustvarja... ter tudi posluša.

Glasba lahko zdravi

Tako vsak posluša glasbo, ki nekako vibrira v skladu z njegovo osebnostjo. Lahko pa tudi pomaga spreminjati naše razpoloženje v željeno, nas zdravi in spreminja naš svet na bolje, v fizičnem in duhovnem smislu.

Terapija, v katero je vključena glasba, lahko pomaga pri zmanjšanju napetosti in hkrati izboljšuje napetosti ljudi, dokazano pomaga proti rakom.

Kakšno glasbo izbrati?

Glede na naše stanje, če poskušamo spremeniti razpoloženje, bodiči fizično bolečino, v splošnem obstajajo neka pravila, ne glede na okus posameznika. Seveda bomo v primeru, da skušamo naše določeno čustveno stanje ter razpoloženje podkrepiti, poslušali glasbo, ki bo sovpadala z njim.

Nič ni lepšega, kot romantično vzdušje pospremiti s prav takšno glasbo in lahko se rodi prijeten večer. Morda smo kdaj nasprotno v pravi akciji, polni elana in tako nam prija živahna glasba, s hitrimi, odločnimi ritmi. Tudi žalost včasih mora preiti trenutke, ko jo »izjočemo« skozi otožno glasbo, prisluhnemo sami sebi, se soočimo z resnico in pustimo vse iz sebe.

In če želimo spremeniti razpoloženje?

Če nam manjka odločnosti, posezimo po ritmih indijanske glasbe. Nekako nas ozemlji ter nas napolni z občutkom za naš notranji glas, fokus ter daje trdnost v svoja prepričanja.

Če poskušamo ubežati depresiji, nam prijajo aktivni ritmi, glasba s pozitivnimi vibracijami, ki dajejo življenju smisel. Tudi globoka glasba z bogato vsebino nas lahko spomni na smisel življenja, sežemo pa lahko tudi po spiritualni glasbi.  

Kadar skušamo okrepiti občutek varnosti, prijajo pomirjajoči ritmi, ali celo afriški ritmi.

Ko se čutimo preveč raztreseni, nam bodisi ustreza umirjena, nežna glasba, ali pa se moramo nekako ozemljiti z zvoki afriških bobnov.

Za meditacijo nam prija spiritualna indijska glasba, zvoki, ki ponazarjajo naravne glasove v naravi, kot so šumenje vode, ptičje petje in podobno.

Ob utrujenosti rabimo nekaj akcije, torej sezite po pozitivni glasbi, a hkrati hitrih ritmih.

Berlinski muzikolog dr. Christoph Rueger ima pravo glasbeno lekarno. Proti depresiji naj bi pomagal muzikal Fantom iz Opere, pri motnjah spanca Beethovnova sonata Moonlight, pri premagovanju strahu opera Bele Bartoka Herzog Blaubarts Burg, ko smo obupani pa Klavirski koncert v d-molu KV 466 Amadeusa Mozarta.

Želimo prijetno potovanje skozi »vaše« glasbene zvoke.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.06.2013 ob 0:04 323232 gost

      Vir, dragi Pomurec, vir trbej navesti! pa ste že bili bole pridni, zaj pa pa brez ... to van je naj pravilo! kda se povzema ali kopera, trbej to ustrezno označiti.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.