https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Po spektakularni intervenciji pri informacijski službi Nafta dobila baze svojih podatkov

28.06.2013 ob 8:15  

Potem ko so v Nafti Lendava raziskali prostore svojih najemnikov, Nafta vendarle prišla do baze svojih podatkov.


Kriminalisti so prejšnji petek posredovali v podjetju Nafta Lendava. Roman Serec, prokurist Nafte, je okoli druge ure popoldan vstopil v prostore Naftine poslovne stavbe, katerih najemnik je sicer podjetje E - TE - CO, ki je od avgusta lani opravljalo informacijsko dejavnost za podjetje Nafta. E - TE - CO je sicer v lasti Saša Jordakija, nekdanjega vodje informacijske tehnologije v Nafti Lendava, ki je po odhodu iz Nafte isto dejavnost za podjetja iz skupine Nafta Lendava opravljal še naprej.

Vodstvo Nafte se je namenilo raziskati, kaj je z bazami njihovih podatkov

Kot nam je pojasnil Serec, se je za vstop odločil na podlagi več dejavnikov. Kot je dejal, naj bi v Nafto v mesecu aprilu brez predhodnega obvestila in potrebne odobritve prišli zaposleni iz podjetja E - TE - CO, in sicer s pojasnilom, da bodo nadgradili sistem. Poleg tega naj bi podjetje E - TE - CO Nafti za usluge zaračunavalo zneske, ki so po besedah generalnega direktorja Dušana Stoparja vsaj trikrat višji, kot so običajno plačljive te storitve. Nafta je E - TE - CO-ju za omenjene storitve plačevala okoli 185.000 evrov letno, kar znese približno 15.000 evrov na mesec, medtem ko se za podobne storitve plačuje okoli 2.500 evrov.

Kot je še pojasnil Serec, ga je k »iskanju baze podatkov« privedlo tudi dejstvo, da je E -TE - CO Naftino hčerinsko družbo Nafta Inženiring 21. junija obvestil, da zaradi zamujanja s plačilom slednji nimajo več dostopa do lastne baze podatkov, ki jo je prav tako hranil E - TE - CO. Težave z dostopom do baze podatkov Nafte Inženiring je občutila že stečajna upraviteljica, ki posledično ni imela dostopa do podatkov, na osnovi katerih bi zaposleni lahko vložili svoje zahtevke.

Strah, da do svojih podatkov ne bodo imeli dostopa

Ker krvna slika Nafte, d. o. o., trenutno ni v najboljšem stanju, je bilo vodstvo podjetja v skrbeh, da lahko tudi sami ostanejo brez dostopa do lastne baze podatkov, ki med drugim vsebuje tudi komercialne podatke, bilance, cene, podatke o kupcih, simulacije poslovih načrtov in druge podatke. Zaradi tega se je, kot nam je zaupal sam, prokurist Roman Serec odločil vstopiti v omenjene prostore, ki so torej v lasti podjetja Nafta, se nahajajo v Naftini zgradbi, njihov najemnik pa je podjetje E - TE - CO.

Oprema in podatki najdeni

Serec je v prostore nameraval vstopiti tako, da je poskušal odkleniti vrata. Ker se je ključ pri tem zlomil, je vstopil tako, da je navrtal in nato tudi zamenjal ključavnico. Kmalu po vstopu Serca je na kraj dogodka prispelo tudi vodstvo E - TE - CA, kriminalisti, policija, tehnični eksperti, ki so po pregledu opreme ugotovili, da se v prostorih nahaja oprema, ki je v lasti Nafte, na njej pa se nahajajo baze njihovih podatkov. Ugotovljeno je bilo, da manjkala dva najnovejša strežnika, na Naftinih serverjih pa so se nahajali tudi podatki drugih. Ugotovili so tudi, da oprema nima varoval, posodobitve niso bile izvedene, programska oprema pa je bila brez licenc.

Kot je še pojasnil Serec, jim je policija na osnovi spiska stvari, ki so v lasti Nafte, in potem, ko je lastnik E-TE-CA kot svoje idnetificiral le majhen delež opreme, dovolila odnesti te stvari. Takoj po petkovem dogodku so vzpostavili dodatno varovanje, pri čemer so varnostniki pri nadaljnjem vstopu spremljali tako zaposlene Nafte kot tudi zaposlene iz podjetja E - TE - CO, ki še naprej ostaja najemnik omenjenih prostorov.

Informacijsko dejavnost bo po novem opravljal Minicom

Kot je pojasnil generalni direktor Stopar, se je zaradi ugotovitev Nafta odločila za prekinitev pogodbe z E - TE - CO-m, strežniki so bili preneseni v druge prostore, takoj tudi strokovno pregledani, zdaj pa se za opravljanje informacijske dejavnosti dogovarjajo s podjetjem Minicom, ki je vodenje informatike prevzelo tudi v Nafti Strojna pred letom dni, kjer so imeli podobne izkušnje s podjetjem E - TE - CO in kjer dela svojih podatkov še zdaj niso dobili. Kot pravi Stopar, bo sodelovanje z novim serviserjem potekalo pod bistveno nižjimi stroški in boljšimi pogoji.

Po poročanju drugih medijev je pri opravljanju informacijske dejavnosti zanimivo tudi dejstvo, da naj bi bil Saša Jordaki, lastnik podjetja E - TE - CO tudi v sorodstvenih vezeh s prejšnjim direktorjem Nafte Cvetom Žalikom, ki ga je meseca marca zamenjal Stopar.

 

Avtor: Simona Roudi, Darjan Fujs, foto: Nuša Hozjan

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.06.2013 ob 9:23 Bandi gost

      Evo .lejko samo čestitam za poteze z komentarom ka iz toga primera se najbole vidi korupcija gospodarstva.Gospodarstvo je generator korupcije itd.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.06.2013 ob 11:03 Elektronček gost

      Eni ste z Gujtom in Celecom resnično obremenjeni in se vam očitno prikazujeta tudi v sanjah. To je bilo objavljeno že na Pomurec.si pred dnevi. Verjetno je tudi tja Gujt poslal sporočilo, ki ga nihče ne bere. Tibko lepo si napisal, ti si nihče, ki je to prvi prebral in so ga zasrbeli prsti za komentar in nihče boš tudi ostal.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.06.2013 ob 15:24 05 gost

      Lopovi. Sicer pa za vsako rit palca raste.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.