https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Ali lahko s privatizacijo državnih podjetij vlagatelji kaj zaslužimo?

19.07.2013 ob 10:00  

Vlada RS je pred časom sestavila seznam 15 podjetij, ki se bodo odprodala. Na seznamu so NKBM, Telekom Slovenije, Aerodrom Ljubljana, Adria Airways, Adria Airways Tehnika, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia bazeni, Unior, Žito, Aero Celje, Elan, Fotona in Helios. Najverjetneje bodo v kratkem sledila še druga podjetja – omenjata se Zavarovalnica Triglav in Petrol.  Ali lahko vlagatelji ob morebitni prodaji teh podjetij kaj zaslužimo?

 

Statistika kaže, da ob prevzemih običajno cena delnic prevzemnih tarč naraste. Kupec mora plačati tako imenovano »prevzemno premijo«, če želi, da bo uspel. Trenutni lastniki podjetij, ki se prevzemajo, namreč želijo višjo ceno od tiste na borzi, da so pripravljeni svoj delež prodati.

Prevzemne premije običajno znašajo 30 do 40 odstotkov. V nekaterih primerih pa se je cena delnic celo podvojila ali potrojila.

Kakšne pa so pasti prevzemov?

Kot prvo, se morajo sploh najti kupci, ki so zainteresirani za zgoraj navedena podjetja. Ponuditi morajo pravično ceno, s katero se bodo strinjali tudi obstoječi lastniki. Kot drugo pa se mora prevzem tudi dejansko speljati – samo spomnimo se neuspelih prevzemov Mercatorja.

Vendar tudi, ko je prevzemna pogodba že sklenjena, obstajajo določena tveganja za vlagatelje. Tveganje je razvidno iz razlike med ceno delnice na borzi in prevzemno ceno določenega podjetja. Običajno znaša le nekaj centov, pri prodaji Mercatorja, ki je bila izvedena pred časom, pa kar 19,00 EUR (prevzemna cena je bila 120,00 EUR, na dan 21. junij pa je vrednost delnice na borzi znašala 101,00 EUR). Trenutno je delnica "najboljšega sosed" ovrednotena na 108,00 EUR. Vlagatelji torej tudi sedaj, ko je pogodba že podpisana, niso povsem prepričani v prodajo.

Kaj lahko naredi pametni vlagatelj?

Glede na to, da je država v prodajo praktično prisiljena (velik pritisk iz strani EU), vlada Alenke Bratušek pa je prevzemom kar naklonjena, do nekaterih prodaj najverjetneje bo prišlo. Zato je pametno denar razpršiti med različne prevzemne tarče, vendar ne brezglavo. Kupiti moramo delnice podjetij, ki solidno poslujejo. Kaj lahko se namreč zgodi, da do prevzema ne bo prišlo, delnice pa bodo ostale v našem portfelju.

Marko Ploj

Finančna skupina Prima

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. porabje
      19.07.2013 ob 12:27 porabje

      Na Vogrskon so ži privatizerali fabrike, špitale, elektroindustrije. Prajli so, ka država nejma pejnez je financerati. Depa socijalistična vlada je dobile z te privatizacije dosta pejnez, medkejn nauvi lastniki tej fabrik, špitalov pa drügi so od nas doli gemali ešče kaužo. Gnes nauva vlada nazaj zeme te, pa šče monopolizerati cigareto, zatok ka v tejn tüdi dosta pejnez je.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.