https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Privlačne dividende Zavarovalnice Triglav

01.08.2013 ob 11:08  

Zavarovalnica Triglav z 32,2 odstotnim tržnim deležem na slovenskem zavarovalniškem trgu predstavlja največjo slovensko zavarovalnico. Poslovanje družbe lahko ocenimo kot uspešno, v lanskem letu  je skupina imela za 73 milijonov evrov dobička.


V primerjavi z istim obdobjem lani, je Zavarovalnica Triglav v prvem četrtletju letos precej povečala dobiček, in bila ena izmed redkih slovenskih delnic, ki je lastnikom prinesla dobiček.

Ali lahko delnico Triglava z vidika dividendne donosnosti vrednotimo  kot ugodno naložbo in kje so njene morebitne pasti?

Rekordne dividende

Sprva je letos uprava zavarovalnice Triglav nameravala izplačati za 22,7 milijona evrov dividend, kar bi predstavljalo tretjino dobička poslovnega leta. Če bi obveljal predlog uprave, bi delničarji dobili evro dividende na delnico.

Na skupščini delničarjev Triglava je bil izglasovan nasproten predlog, po katerem je znašala dividenda 2 evra bruto po delnici, skupaj pa je Triglav delničarjem izplačal 45,5 milijona evrov. Dva evra dividende predstavlja 11-odstotno dividendno donosnost.

Izplačevanje bruto dividend skozi obdobja – v letu 2013 več kot vsa leta skupaj

Leto

2012

2011

2010

2009

2008

2007

Bruto dividenda v EUR na delnico

 2,0

0,7

0,4

0

0,1

0,25

Vir: Triglav

Ker sta glavna lastnika zavarovalnice Triglav ZPIZ ( 35 odstotkov) in Sod ( 28 odstotkov), bo tako državi posredno  preko njiju  kapnilo okrog 28 milijonov evrov.

 

Nihanja delnice

V tem obdobju je cena delnice  preživljala turbulentne čase.

Vir: Triglav

Najbolj strmo rast delnice beležimo takoj po objavi napovedi višine letošnjih dividend. Cena delnice je na slovenski borzi v pičlih 5 minutah podražila za slaba 2 odstotka. Vrh je dosegla pri ceni 21 evrov za delnico, rast delnice pa se je postopoma umirila.

 

Pobrane premije pa upadajo

Kljub uspešnemu poslovanju, pobrane premije skozi leta padajo. V primerjavi z istim obdobjem lani je Zavarovalnica Triglav v prvem četrtletju letos zbrala  za osem odstotkov manj kosmate premije.

Vir: Izkaz poslovnega izida skupine Triglav

Na zavarovalnici ocenjujejo, da je vzroke za zmanjšanj obseg zavarovalnih premij potrebno iskati v predvsem v gospodarski krizi, novih stečajih podjetij, zmanjšanju kupne moči prebivalstva, višji brezposelnosti in manjšemu kreditiranju bank.

Triglav – kandidat za privatizacijo

Triglav sepoleg podjetja Telekom Slovenije in Petrola omenja kot verjeten kandidat za privatizacijo. Zavarovalnica Triglav je tako po  oceni analitikov v zadnjem času dosegala rast tudi  zaradi špekulacij o morebitni prodaji deleža države.  V prihodnjim mesecih lahko tako še vedno  pričakujemo nihanje delnice, saj bo še pod vplivom špekulacij, za dolgoročnejše vlagatelje pa bo zanimiva tudi njena dividenda.

    Fotogalerija