https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Sosedska pomoč ne bo več delo na črno

02.08.2013 ob 9:38  

Vlada se pospešeno loteva regulacije dela na črno, inšpektorjem se bodo pridružili tudi strokovni pomočniki.

Pri osebnem dopolnilnem delu se obeta nekaj sprememb. Po novem, vavčerskemm sistemu bo naročnik dela moral delavcu plačati tudi socialne prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Naročnik bo moral pred začetkom dela v trafikah kupiti vrednotnico, ki bi za en dan dela stal šest evrov. Vrednotnico bi moral sproti ali enkrat na leto posredovati davčnemu uradu, drugi del vrednotnice pa bi moral, skupaj z izdanim računom, posredovati davčnemu uradu tudi delavec, poročajo pri Delo.si.

foto: Carp.ca

Za osebno dopolnilno delo bi se po novem štela pomoč v gospodinjstvu ali pri vzdrževanju stanovanja in hiše ter vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin, občasno varstvo otrok ter pomoč starejšim, bolnim in invalidom na domu, delo na kmetiji, nabiranje ter prodaja zelišč in gozdnih sadežev, izdelovanje in prodaja spominkov, dekorativnih predmetov, tradicionalnega orodja, posode, glasbil, sveč ter raznih drugih galanterijskih izdelkov.

Po sedanji zakonodaji prihodek iz osebnega dopolnilnega dela ne sme preseči minimalne letne plače (7200 evrov neto). Po novem bi bil prihodek pri tej vrsti dela omejen na 40 odstotkov povprečne neto plače (približno 4750 evrov na leto).

Osebno dopolnilno delo bi, tako kot doslej, lahko izvajali brezposelni, zaposleni in upokojenci, a ne več pri pravnih in samozaposlenih osebah.

Obetajo se tudi višje kazni. Neprijavljen delavec je prej lahko plačal med 209 in 1878 evri kazni, ta bo po novem med 1000 in 6000 evri. Višje kazni pa bodo tudi za delodajalce, med 2600 in 15.600 evri. Ključna novost pri delu inšpekcijske službe pa bodo strokovni pomočniki, ki bodo inšpektorjem in strankam ponujali strokovno pomoč, sprejemali in vodili zapisnik ob prijavah, ugotavljali dejansko stanje in pridobivali dokaze po navodilih inšpektorja, ter opravljali druga manj zahtevna dela, še poročajo pri Delo.si.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.08.2013 ob 14:35 RobinHood gost

      Naj le pride inšpektor, če upa, ko bomo prijatelji skupaj gradili hišo. Bo šel s kakšno lopato v glavi domov. Pa s krampom v hrbtu. Naj preganjajo prave gospodarske kriminalce. Siromake, ki si pomagajo pa pustijo na miru.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.08.2013 ob 16:05 niko gost

      Kako si ne bo upal priti če boš s prijatelji gradil hišo kdo ti bo pa dal dovoljenje za bivanje v njej,potem pa pride naravna nesreča pa pomagajte ,plaz mi je odnesel hišo poplava mi je uničila potres je porušil to in to.Problem ni če ti kdo pomaga ,problem je ko to plačaš pa nimaš nobene garancije ,vsi se bomo morali držati pravil obnašanja tudi cerkev in policija in sodišča ne pa kdo je bogu brat ta lahko dela kar hoče bo še vroča JESEN GOTOFI SO

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.08.2013 ob 23:33 Arpi gost

      Kakšen naslov?!! Totalno nesposoben novinar! Kdaj pa je bila sosedska pomoč delo na črno!?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.08.2013 ob 9:30 smrkci gost

      Ma kaj blebetajo tile politiki,pa naj narudu dajo delo pa nebo dela na črno.Politiki se radi primerjajo naprimer z avstrijo pa mi smo 50 let za avstrijo,že imam dosti te laži naših politikov delo na črno.Nikoli nebomo imeli tak sistem, kot ga imajo v avstriji ,ker ni nihče v naši državi sposoben tak sistem narediti,glede dela.Če bo kateri politik barem slučajno naredil tak sistem, bo ga narod nosil po rokah.Misli pa da takega politika ni v naši državi.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.08.2013 ob 10:44 lopov gost

      SLO ktg

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.09.2013 ob 20:13 gost gost

      naj mi pride inspektor na mojo parcelo vsaj zivim na robu revcine bom mu odrezal glavo ter bom vsaj vsaki dan imel tri obroke in topel dom vsaj v zaporu mi nebo slabo slo sem pripravljen dragi inspektorji tudi ko gobe nabiram nosim sabo sekiro

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.