https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vinarji obljubljajo večinoma dobro letino

11.09.2013 ob 9:45  

Trgatev se je ponekod že začela, drugje pa se bo vsak čas. Nad trenutnim slabim vremenom pa se vinarji ne hudujejo preveč. A če se bo dež zavlekel, potem utegnejo biti težave.


»Zdajšnje padavine vplivajo predvsem na pozne sorte. Za nas je vsak dež v tem času dobrodošel in nekaj dni po njem je grozdje najboljše za trganje,« je za Finance povedal Aljoša Jakončiči. Zadovoljstvo z izkupičkom je sicer različno - nekatere sorte so pod pričakovanji, nekatere nad njimi. A letina naj bi bila vseeno dobra.

Hladne noči za »pravo jeruzalemsko vino«

V Ivanjkovcih, kjer so vinogradi kleti Vino Kupljen še niso začeli s trgatvami. Lastnik Jože Kupljen pravi, da bo letnik dober, tudi zaradi trenutnih hladnejših temperatur. »S temi nižjimi temperaturami se ohranja sadna aroma. Lani in leto prej so se recimo sadne arome uničile, ker je bilo prevroče. Za nas je dobro, da je ponoči hladno, saj se tako ohranijo sadne arome in so vina taka, kot morajo biti vina iz jeruzalemskih vinogradov, ne pa, da so tako kot s Sicilije,« je za Finance razložil Kupljen. »Če se bo to kislo vreme še vleklo, potem pa to za grozdje ne bo najboljše, saj bo začelo gniti. Zdaj je ravno dovolj sladko.«

V P & F Jeruzalem Ormož so trgatev grozdja za penine začeli že konec prejšnjega meseca. Kot pravijo, letošnjega letnika zaradi drugačnih vremenskih razmer ni mogoče primerjati z zadnjima dvema. Nad zdajšnjim dežjem pa niso navdušeni in si do konca trgatve želijo suhega in toplega vremena.

Še dva tedna lepega vremena za odlično letino

»Imeli smo srečo s padavinami, saj so bile kar dobro razporejene. Ni bilo primanjkljaja vode. V tem trenutku trta še dela in za zdaj kaže kar dobro,« je za Finance povedal Uroš Valcl, direktor in enolog Vinske kleti Marof iz Mačkovcev. Dodaja, da za odlično letino potrebujejo še dva do tri tedne lepega vremena. Vinska klet Marof na leto proizvede okoli 70 tisoč litrov vina. Letos je škodo utrpel zeleni silvanec, drugim sortam pa kaže bolje. »Nekaj jih je celo nadpovprečnih, če jih primerjamo z minulimi leti. Dobro kaže laškemu rizlingu, kar je že skoraj tradicionalno, in tudi sauvignonu ter chardonnayju.«

Vir: Finance.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.