https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mladi, zgrabite svojo priložnost!

10.10.2013 ob 11:00  

Veliko mladih danes zelo težko pride do prve zaposlitve, mladim z nedokončano izobrazbo pa je iskanje dela še težje. Projekt Naša Evropa - moja priložnost mladim ponuja strokovno vsebino na področju zaposlovanja mladih in ideje za nove inovativne poklicne usmeritve za boljšo prihodnost mladih brez dokončane izobrazbe.

 

Temelj projekta Naša Evropa  - moja priložnost so vrstniški informatorji, ki v svojih okoljih delujejo kot svetovalci za mlade. Skušajo jim pokazati, koliko lahko že sami naredijo in vplivajo na svojo prihodnost s tem, da so aktivni in da svoje izkušnje in znanja pridno beležijo. Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje na podlagi razpisa za nevladne organizacije.

Jože Gornik, vodja projekta: »S projektom smo se osredotočili na mlade brez visoke formalne izobrazbe, saj menimo, da bi lahko bili deležni večje institucionalne pomoči. Prav ti mladi imajo veliko priložnosti tako doma kot v Evropi, vendar pogosto pozabijo na svoje pravice kot državljani Slovenije in Evrope!«

Nacionalni kordinator evropskega leta državljanov Matjaž Kek je povedal: »Urad Vlade RS za komuniciranje je z letošnjim razpisom spodbujal nevladne organizacije k ozaveščanju o pravicah, ki jih prinaša državljanstvo Evropske unije. Boljša ozaveščenost je ključna za  učinkovito uresničevanje teh pravic ter dejavno vključevanje v demokratično življenje EU. Pri izbiri so imeli prednost projekti namenjeni ranljivim ciljnim skupinam: osebam, ki živijo pod pragom revščine, mladim iskalcem zaposlitve, mladim brez izobrazbe, starejšim od 65 let, osebam s posebnimi potrebami in osebam brez obveznega zdravstvenega zavarovanja.«

»Vsak je v življenju že kaj počel in se s čim ukvarjal. Mi želimo naše vrstnike spodbuditi, da si to zapišejo in tako opozorijo delodajalce nase.« Andraž Ajdič, vrstniški informator v projektu.

Portal www.priloznost.eu nadgrajuje projekt Naša Evropa - moja priložnost. Objavlja strokovne članke na temo zaposlovanja mladih brez izobrazbe in jih dopolnjuje s primeri dobrih praks iz tujine. Poseben del vsebine je tudi rubrika Poklic dneva, kjer mladim ponudijo nove ideje za delo, ki ne zahteva posebne vrste izobraževanja. Z delom in aktivnostjo ter sprotnim beleženjem teh aktivnosti je namreč veliko lažje pristopiti k delodajalcu. Prav poudarek na delu in bolj praktičnem izobraževanju mladih pa je tudi pot iz krize, ugotavlja mednarodna organizacija dela ILO. 

Na pomen neformalnih izkušenj želijo opozoriti tudi na 3. Nefiks priznanju za beleženje neformalnih izkušenj, ki bo 17. oktobra 2013, v Ljubljani, kjer lahko sodelujejo mladi in organizacije, ki se zavedajo pomena beleženja in pri tem uporabljajo orodje Nefiks. Več o priznanju na www.talentiran.si.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.10.2013 ob 14:02 gost mladi gost

      Bla, bla ,bla. Samo služijo ti raznorazni predavateljčki. Naredi se pa nič. Država pač nima interesa zaposliti mlade. Rajši drži po službah stare in senilne, ti pa se tudi držijo službe kak pijan plota. In to ti je neka država? Sramota ,nej država. Mladi izibraženci so po leta in leta prijavljeni na zavodi, to je nikoli nej bilou, pa gučte ka ščete. Tak krute države in krute politike smo nikoli nej meli. Vse zamenjati od prvega do zadnjega politika in začeti vse na novo, pa makar spet socializem. Te so vsi meli službe, stanovanja, plače, deca so se šolali na državne stroške. In ta ista deca zdaj pljuvajo za nazaj. Še enkrat sramota. Ja, tak je, pa se van nej trbej strinjati, če van je zdaj tak fajn ob vseh teh tajkunih, ki so pokradli vse, kar se je nekoč ustvarjalo. Vse de se enkrat postavilo na svoje mesto.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.