https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

15. oktober - mednarodni dan kmečkih žensk

15.10.2013 ob 11:00  

Z namenom, da se izboljša položaj kmečkih žensk po vsem svetu in okrepi vpliv žensk v podeželskem okolju so združeni narodi leta 1995 razglasili 15. oktober za mednarodni dan kmečkih žensk. V zadnjih letih je v Sloveniji povprečna starost kmečkih žensk nekoliko nižja, kot v preteklih letih in sicer meri trenutno 51 let, med tem ko se istočasno izboljšuje njihova izobrazbena struktura.

 

Po statistični podatkih je lani v Sloveniji delalo v kmetijskih dejavnostih okoli 33.000 žensk. Njihov delo obsega v povprečju 39 ur na teden, običajno tudi ob sobotah in nedeljah, ob čemer njihov dnevni urnik vključuje tudi večerne ure. Kot poroča STA, so danes kmečke ženske stare povprečno 51 let, njihova izobrazbena sestava pa se izboljšuje. Pred anajstimi leti, torej leta 2002, so bile kmečke ženske v povprečju samo leto starejše, največ dokončano osnovnošolsko izobrazbo jih je takrat imelo 68 %, srednješolsko izobrazbo 28 %, terciarno izobrazbo pa 4 %.

 

Podatki kažejo, da se kmečke ženske izobražujejo v nekoliko nižjem odstotku kot povprečno vse odrasle prebivalke Slovenije; v letu 2012 je bilo tako v kakršno koli obliko izobraževanja vključenih le 13,4 % kmečkih žensk, med vsemi slovenskimi ženskami pa je ta odstotek znašal 20,9 %. 

Pomemben podatek je, da večina za svoje delo ne dobiva plačila, saj delajo kot pomagajoči družinski člani, lani pa je 5000 žensk poleg osnovnega dela opravljalo še dodatno delo v kmetijski dejavnosti. Po podatkih o odmerjeni dohodnini so ženske, zaposlene v kmetijskih dejavnostih, v letu 2012 zaslužile 1.060 EUR bruto na mesec, povprečna mesečna bruto plača vseh zaposlenih žensk v Sloveniji pa je v letu 2012 znašala 1.400 EUR

Vir: STA

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.