https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Svetovni dan hrane letos o posledicah slabih prehranjevalnih navad

16.10.2013 ob 11:30  

16. oktober je Organizacija Združenih narodov leta 1976 razglasila za svetovni dan hrane. Dan je namenjen opozorilu na veliko število ljudi, ki še živijo v pomanjkanju te osnovne dobrine, med tem ko se letos podrobneje dotikajo predvsem posledic slabih prehranjevalnih navad.

 

Letos poteka Svetovi dan hrane pod geslom »Uspešni prehranski sistemi zagotavljajo zdravje ljudi«, s tem pa Organizacija združenih narodov za kmetijstvo in hrano (FAO) želi opozoriti na visoke stroške bremena, ki jih nosi družba zaradi slabih prehranjevalnih navad ter vseh njihovih posledic.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je čezmerna prehranjenost in debelost otrok v Sloveniji izrazita v primerjavi z ostalimi državami, beležimo namreč enega od najhitreje naraščajočih trendov povečevanja telesne teže, ki vpliva na slabšo kakovost zdravja ter večjo verjetnost pojava različnih kroničnih nalezljivih bolezni.

 

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so prepričani, da je naložba v uspešen trajnostni prehranski sistem naložba v zdravo prehranjevanje in zdravo okolje. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje poudarja, da Slovenija podpira politike razvojne pomoči, ki so usmerjene k doseganju prehranske varnosti, obenem pa sama krepi svojo proizvodnjo in si prizadeva za ekonomsko učinkovito pokrivanje dela svojih potreb po hrani.

Agregatna stopnja samooskrbe s hrano v Sloveniji je po oceni Kmetijskega inštituta Slovenije med 68 in 75 odstotki, kar pomeni, da je prostora za njeno povečanje precej, a pod pogojem, da bodo ustvarjeni ustrezni pogoji za razvoj kmetijstva v Sloveniji.

 Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.10.2013 ob 11:40 kr_en_tko gost

      Zanimivo bi bilo izvedeti, zakaj je avtor prispevka nalepil ravno en dober Hamburger gor, pa ničesra drugega. Kaj sedaj ta Hamburger pomeni? Pomešane so tudi stvari, ki ne spadajo skupaj. Ne vem, kaj ima tukaj ena Zveza potrošnikov, ki je itak sama sebi namen. Potem kmetijska politika in pridelava hrane nimata nič skupnega s prehranjevalnimi navadami ljudi. Članek, da te stisne.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.10.2013 ob 17:39 LUJZ gost

      SLABE NAVADE ??? Tole vse je zaradi revščine ! POSLEDICE ? Če bi imeli boljši standard , kot ga imamo , sedaj , bi si lahko privoščili marsikaj dobrega zdravega , a žal so tele zdrave dobrine za nas predrage ! Nišče mi naj ne govori ,da se tole na lahki način pridela ! Kako draga je ekološko pridelana hrana ??? Prosim ! Koga kdo podpira ?

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.10.2013 ob 19:46 kmet gost

      @ LUJZ ti vrjetno kje v bloki in si lenuh da bi si kaj sam ustvaro zemlje je veliko in to dobre da prazna stoji.Če bi se malo posveto delu in ne ležanju bi zdravo jedo in sveže ker pa si navaden lenuh pa raje kupuješ slabe stvari .

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.10.2013 ob 19:53 LUJZ gost

      Tij kmet, si rejsan pravi ZABITI KMET. Prinas na vesi su kmetje pa tak dobri , ka je vsak peden zemlje OBDELAN ! Tij pa dobiš dobre subvencije ,pa zatou lejku modruješ ? Bomo vidli kak dugu ? Delo krepij človeka ! Pri tebi pa zgleda , da krepij NORO GLAVO !!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.