https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Čili – začimba za jesen in zimo

23.11.2013  

Jesen je čas, ko tudi v kulinariki opažamo, da kar spontano dodajamo drugačne stvari – tiste, ki nas pogrejejo, ščitijo pred mrazom in prehladom in nas tako nekako pripravijo na dolge zimske dni. Tudi z začimbami je tako. Med njimi je Chili ali kajenska paprika začimba, znan po pekočem okusu, ki pogosto dodajamo kitajskim jedem. Prinaša številne zdravilne učinkovine,  nas pogreje, ščiti pred prehladom, uravnava krvni tlak, pomaga pa tudi proti zimski depresiji in brezvoljnosti.

Čili – iz dežel Latinske Amerike in Karibov

Čili izvira iz nekaj vrst rastlin rodu capiscum in je v sorodu z nepekočimi rdečo, zeleno in rumeno papriko, ki jih uporabljamo pri pripravi različnih jedi. Po vsebnostih zdravilnih učinkovin pa je čili bolj pomemben kot katerakoli prej omenjena paprika; prekosi tudi poper. Čeprav mleto pekočo papriko pogosto imenujemo kajenski poper, rastlina ni v sorodu s poprovcem. Pri čiliju gre za plod (zmlet v prah) natančno določene vrste čilija, medtem ko je kajenski poper mešanica več vrst posušenih rdečih čilijev, ki so lahko zmleti v prah.

 

Slovenske trgovine nam danes ponujajo različne vrste čilijev, ki jih uporabljamo glede na namen. Imajo tudi različne stopnje ostrine, ki je danes izražena v merski enoti skovil. Najbolj blaga skupina je Capsicum annuum, sledi C. frutescens (v to skupino sodi tudi čili, iz katerega izdelujejo znano omako Tabasco), nato sledijo C. baccatum, C. pubescens in C. chinese – to so najbolj pekoči čiliji na svetu. Zaradi svojega močnega delovanja na telo, so jih nekoč uporabljali tudi za mučenje. Snov, ki v čiliju povzroča močno pekoč občutek, se imenuje kapsaicin. Od vsebnosti te snovi je odvisna ostrina posamezne sorte. Telo pekoče sorte čilija vsebuje celo do tri odstotke kapsaicina.

Sveža oblika čilija ponuja dobremu gurmanu tudi zelo širok spekter drugih okusov (le-teh ni v posušeni in mleti obliki), kar znajo v svoji kulinariki izkoristiti domačini v deželah, kjer je čili doma (Latinska Amerika, Karibi …)

Pospešuje prebavo, čisti dihalne poti…

Redno uživanje pekočega čilija (zaradi nekaterih sestavin) spodbuja krvni obtok in pomaga preprečevati nastajanje krvnih strdkov. Kot vemo, so posledica oblikovanja krvnih strdkov, ki lahko zamašijo ožilo, možganska kap in nekatere oblike srčnega napada.

 

Čili povzroči tudi čiščenje dihalnih poti. Pri uživanju pekočega čilija se sprostimo, zasolzijo se nam oči in teče nam iz nosu. Čili s svojim ogrevajočim, spodbujajočim delovanjem poveča količino sluzi, prečisti dihalne poti in je tako v pomoč pri kašlju in prehladu.

Čili spodbuja tudi prebavo, poveča namreč izločanje želodčne kisline, kar nam zagotavlja, da je je dovolj za uničenje večine bakterij v hrani in je prebava učinkovita. Začasno pospeši tudi porabo kalorij. Pri prostovoljcih, ki so pri obroku pojedli tri grame čilijeve omake, se je kalorijska poraba v naslednjih nekaj urah v povprečju povečala za 25 odstotkov.

Proti Alzheimerjevi bolezni, migreni in zimski depresiji…

Novejše raziskave potrjujejo, da salicilati lahko varujejo pred Alzheimerjevo boleznijo, ker zavirajo oksidativne procese v možganih. Salicilati kot antioksidanti zavirajo tudi razvoj tumorjev. Skupaj z drugimi antioksidanti v čiliju dokazano ščitijo pred rakom jeter.

Čili dokazano lahko uporabljamo za zdravljenje bolečih mišičnih krčev, pri nevralgičnih obolenjih in vnetih sklepih. Kapsaicin namreč vpliva na nastajanje endorfinov v telesu, ki delujejo zavirajoče na nastanek bolečine na naraven način. Ista snov lajša tudi hud glavobol – migreno; posnema namreč učinek nekaterih prostaglandinov, kar naredi senzorične živčne končiče za bolečino manj občutljive.

 

Zimska depresija je tegoba, ki nas pogosto pesti, ko se dnevi krajšajo, sonce pa zamenja sivina, mraz in tema. Znanstveno doazano je, da Chili vzpodbuja nastajanje hormona serotonin, vliva na ugodje sreče in zadovoljstva. Ob tem le moramo pristaviti, da je začimba, s katero ne smemo pretiravati, saj hitro lahko pripelje tudi do odvisnosti.

Najnovejša ameriška raziskava govori o protimikrobnem delovanju saponinov v čiliju. Zaradi tega delovanja ga ameriški znanstveniki predlagajo kot naravno sredstvo za zdravljenje dermatomikoz. Dokazano deluje tudi proti Candidi albicans in proti nevarnim plesnim iz rodu Aspergillus, ki se pogosto razvijejo v hrani.

Sodobna znanost predvsem poudarja, da s čilijem ne smemo pretiravati, saj se njegove koristne lastnosti pri pretirani uporabi lahko sprevržejo v zelo škodljive!

Zanimivosti

Starogrški zdravniki so čili oz. kajensko papriko uporabljali kot vroče zdravilo za hladne bolezni, kot so pomanjkanje energije, kronična utrujenost, prehlad, slaba prebava. V hladnih zimskih dneh so si noge pogreli tako, da so si v volnene nogavice nasuli kajensko papriko.

 

Ostale začimbe, ki pogrejejo

Med ostalimi začimbami in živili, ki vas pogrejejo, so še ingver, cari, dobro je uporabiti tudi svežo čebulo in česen. Na vašem krožniku pa naj se pogosteje znajdejo enolončnice, golaži ter ostale jedi na žlico. 

Vir: vizita.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.