https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Deset mladih podjetno v svet podjetništva

Murska Sobota, 25.10.2013 ob 9:00  

V RRA Mura se je predstavila druga skupina desetih mladih izobražencev, ki so bili izbrani v vseslovenski operaciji Podjetno v svet podjetništva 2013. Predstavili so različne poslovne ideje, od pšenične trave in unikatnih oblek, do zdravih napitkov in inovativne izolacije.

Operacija je namenjena spodbujanju podjetništva med mlajšimi brezposelnimi z višjo ali visoko stopnjo izobrazbe ter spodbujanju odpiranja novih delovnih mest. Temeljna ideja operacije je ponuditi udeležencem, ki so bili izbrani na javnih pozivih, strokovno pomoč in dodatna usposabljanja, ki jih potrebujejo pri razvoju podjetniške ideje v delujoče podjetje. Danilo Krapec, direktor RRA Mura, ki izvaja to operacijo, je povedal: "Dejstvo je, da mladi vse težje dobijo službo. Že samo v Sloveniji jih je 27.000 med mladimi, kar znaš 23 odstotkov. Predvsem zaskrbljujoča je velika porast brezposelnosti med mladimi izobraženimi ženskami, ta je v zadnjih letih zrasla za 300 procentov."

Na poziv so se lahko prijavili vsi z vsaj šesto stopnjo izobrazbe, ki niso starejši od 35 let. Izbranci v petmesečnem obdobju, ko so zaposleni na RRA Mura d.o.o., pod vodstvom mentorjev razvijajo svojo poslovno idejo, pripravljajo poslovni načrt za ustanovitev podjetja in se usposabljajo za podjetniško kariero ali večjo zaposljivost. Pri tem je cilj vsakega udeleženca, da v enem letu po zaključku usposabljanja ustanovi lastno podjetje, se samozaposli ali zaposli pri drugem delodajalcu. Operacija bo uspešna v primeru, da najmanj 35% vseh vključenih najde rešitev v enem izmed prej omenjenih zaposlitvenih izhodov.

Na junijskem javnem pozivu je bilo izbranih osem žensk in dva moška. Vsak pa je predstavil svojo poslovno idejo, ki se razvija v operaciji:

Barbara Škerlak, univ. dipl. nemcist, prevajalska agencija in jezikovna šola

Karmen Horvat, dipl. ekonomistka, mobilna poslovna sekretarka

Aleš Klajžar, dipl. ing. lesarstva, uvajanje in distribucija inovativnega izolacijskega materiala

Mateja Černjavič, univ. dipl. geografinja, organizacija in vodenje izletov po Prlekiji

Doris Smodiš, univ. dipl. inž. oblikovanja tekstilij in oblačil, oblikovanje in šivanje oblačil

Lara Resman, univ. dipl. mikrobiologinja, gojenje pšenične trave, izvajanje seminarjev o razstrupljanju s pšenično travo

Damjan Šalamun, dipl. organizator turizma, razširitev ponudbe čebelarstva in turistične kmetije Šalamun, Banovci

Erika Boštjančič, dipl. ekonomistka, pridelava in prodaja integriranih vrtnin

Maja Leden, dipl. inž. laboratorijske biomedicine, Belife funkcionalni napitki

Simona Kuzma, dipl. inž. agronomije (UN), Smoothie bar

Notranja mentorica Vesna Vitez Gomboši: "Na drugi krog se je prijavilo 37 udeležencev. Malo smo bili razočarani, ker smo vseeno upali, da je bila promocija v prvi skupini dovolj visoka, da bo tudi udeležba in interes toliko večja. Mogoče je prišlo do tega, ker je bil to med počitnicami. Pozivi so bili namreč objavljeni sredi junija."

Izbirali so udeležence, ki imajo ideje že tako daleč vzpostavljene oz. zadeve razčiščene, da vedo kako in kaj. V roku enega leta od vključitve morajo realizirati svojo idejo, ali v obliki samozaposlitve, ustanovitve svojega podjetja, ali pa jim operacija lahko služi tudi kot izhodišče na teh osnovah pridobivanja znanja, veščin, povezovanja z lokalnim in regionalnim okoljem ter inštitucijami.

"Iz prve skupine so imeli tri izhode, od tega eno samozaposlitev. Polona Györek je odprla trgovino v BTCju, ki že drugi mesec zelo uspešno deluje, še vedno pa smo z njo v kontaktu in sodelujemo z njo. Druga dva pa sta se zaposlila, eden na področju gradbeništva, druga pa na področju ekonomije v eni od občin" dodaja Vitez Gomboševa. Projekt se bo izvajal tudi prihodnje leto, a z eno razliko. Udeleženci naj bi bili vključeni štiri mesece, imeli bi pa tri skupine čez vse leto, torej ena skupina na tri mesce, ostali pogoji bodo ostali nespremenjeni.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.10.2013 ob 15:11 občan gost

      Ta, ki se je zaposlila na občini se je zato zaposlila,ker nadopmešča porodniško. Se pravi, da nima veze s to tematiko. Pa če ne bi imela vez se tudi ne bi mogla zaposlit. To dodatno izobražebvanje ni pripomoglo k zaposlitvi, pišite realno kot je.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.